En jordmor alene i stormen
Det står respekt av mennesker som står fast på det de tror på, selv om det stormer rundt dem og de må betale en høy pris for kampen de kjemper. Den svenske jordmoren Ellinor Grimmark er et slikt menneske. Hun fortjener vår respekt og støtte.
I fredagens Dagen kunne vi lese om Grimmarks kamp for å kunne reservere seg mot å delta under abortinngrep på svenske sykehus. Hun har allerede tapt én runde i rettssystemet. Nå stålsetter hun seg for andre runde.
PORTRETTINTERVJU: Samvittighetsflyktningen
Artikkelen viser hvor mye dette engasjementet har kostet Grimmark personlig. Hun hadde aldri trodd at hun skulle bli stående så alene i kampen for samvittighetsfrihet i det svenske helsevesenet.
«I begynnelsen trodde jeg jo at dersom bare noen gikk foran og tok støyten, så ville folk følge etter», sier hun. Men slik ble det ikke.
I den grad det finnes andre jordmødre som mener det samme som hun, har de ikke hatt mot til å stå fram. De er presset til taushet. For «det finnes overhodet ikke rom for å uttrykke seg negativt om abort. Det er som om vi ikke har noen ytringsfrihet lenger», sier Grimmark til Dagen.
Slik er hun blitt stående sørgelig alene i sin protest mot den kneblingen av annerledes tenkende som vi ser skjer i svensk helsevesen. Og ikke bare må hun kjempe alene, hun har også måttet tåle hån og ydmykelser. Blant annet er hun blitt sammenlignet med Islamsk stat (IS) av Mona Sahlin, tidligere leder av Socialdemokraterna. Det sier sitt om mangelen på ytringsrom i vårt naboland.
For Ellinor Grimmark ble konsekvensen at hun ikke får arbeide som jordmor ved svenske sykehus. Tidligere i år fikk hun beskjed om at hun var uaktuell til en stilling som hun tidligere var blitt lovet ved et sykehus i Jönköping. Det var da hun gikk til sak mot Jönköping Län og krevde erstatning. I forrige måned falt dommen. Hun tapte.
Siden i fjor sommer har Ellinor Grimmark vært samvittighetsflyktning i Norge. Hun ble nødt til å ta jobb ved Sykehuset Østfold, siden hun er utestengt fra svenske fødeavdelinger. Dette betyr at hun må være borte fra barna sine på ti og 14 år fire dager og netter hver uke. Og det betyr at hun som beskriver seg selv som et sosialt menneske, må tilbringe timevis alene.
Det er da vi skjønner hvor mye dette koster. Det ville være så enkelt for henne å bøye av og ta en annen jobb, men hun fortsetter å slåss, fordi hun mener at det er det eneste riktige. «Det trengs at noen sier fra», sier Grimmark, som vil ta saken hele veien til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen.
Det er en svært viktig kamp Ellinor Grimmark kjemper. Hun slåss for menneskeverdet til det ufødte barnet og for samvittighetsfriheten. Retten til liv og respekten for tanke-, samvittighets- og religionsfrihet er selve fundamentet for alle de andre menneskerettighetene.
DAGENS DEBATT: Kan en jordmor være abortmotstander?
Selvsagt vil forvaltningen av samvittighetsfriheten by på utfordringer i et pluralistisk samfunn, men en grunnleggende respekt for menneskers rett til å følge sin samvittighet, er et ufravikelig prinsipp i ethvert demokrati.