MER ENN BARE FESTIVAL: Kristne ungdomsfestivaler gir viktig påfyll, felleskap og hjelp til å stå sterkere som kristen i hverdagen, forteller de. Fra venstre: Anders Primstad, Martine Solberg, Cathrine Nilssen og Kari Klepsvik. FOTO: Markus Plementas

– En kamp å være ung og kristen i dag

Ungdommer på Ufestivalen denne helgen sier det slett ikke er enkelt å være ung og kristen i dag. – Mange overlever som kristne ved å reise på festivaler, sier de.

Publisert Sist oppdatert

Denne helgen er rundt 700 ungdommer samlet til pinsevennenes Ufestival på Hedmarktoppen i Hamar. Festivalen er blitt arrangert siden 1976, og har hver sommer samlet mange hundre, og til tider over tusen ungdommer.

Ufestivalens agenda er å peke på Jesus, og gi ungdommer en følelse av tilhørighet og ett bilde av noe større. Og skal vi tro dem vi møter på festivalen, trenger de nettopp det.

– Det er ikke uten grunn at Ufestivalen er årets høydepunkt for oss og for mange kristne ungdommer. Det er en festival vi ikke vil gå glipp av, forteller Cathrine Nilssen (18) og Martine Solberg (18) som begge er fra Hamar.

Sammen Kari Klepsvik (20) fra Sotra utenfor Bergen og Anders Primstad (22) fra Vigrestad sør for Jæren i Rogaland, har vi slått oss ned på en benk i sommervarmen for å snakke om det å være ung kristen i dag.

Les også: – Utrolig viktig at ungdom får en personlige relasjonen til Jesus

Vanskelige spørsmål

Samtalen pågår ikke lenge før de forteller at det å være kristen er det samme som å være «annerledes». De opplever ofte at de må forsvare troen sin på grunn av vanskelige spørsmål fra ikke-kristne venner og klassekamerater.

– Jeg får spørsmål om de merkeligste ting. Og det er ikke alltid jeg klarer å gi et riktig svar fordi jeg selv ikke har gått dypt nok inn i temaet. Da får man lett følelsen av å ha tapt saken, sier Cathrine.

Vanlige spørsmål er hvorfor de ikke drikker alkohol og hva de mener om homofili, abort og seksualitet. Det hender også at de får kommentarer slengt etter seg. Men det bryr de seg ikke mye om, sier de.

– Jeg tenker ofte at jeg er i en periode i livet. Jeg kan både bli sett ned på, og begynne å tenke at jeg ikke blir akseptert på grunn av troen min. Men det viktigste for meg er at jeg tror, sier Cathrine.

– Det følger med en rekke verdier når man er kristen. Men hvordan man skal presentere disse verdiene uten å støte noen syntes jeg er en utfordring, sier Anders.

Dras mot «verden»

Kari forteller at hun til og med har opplevd ikke å bli invitert på fest fordi hun ikke drikker alkohol. Det syntes hun er trist.

– De vet at jeg kommer til å være edru, og mener jeg kommer til å observere alt og huske alt. Jeg syntes ikke det var noe gøy fordi jeg gjerne vil vise at kristne kan ha det gøy uten å drikke. På den andre siden er det altfor mange unge kristne i dag som dras mot verden og festingen, samtidig som de vil tviholde på Jesus, sier Kari.

– Jeg kjenner noen ganger på at jeg vil være som de andre, samtidig som jeg vil være med Jesus. Denne spenningen kan noen ganger være tung, sier Cathrine.

– Er det noe dere savner fordi dere er kristne, eller som dere føler at dere må «ofre»?

– Vi har alt i Kristus, sier Anders før gjengen bryter ut i latter.

– Jeg har kjent på følelsen av at jeg er lei av å være annerledes og at jeg alltid måtte svare på de vanskelige spørsmålene. Det kan bli fristende å ta den lette utveien og f.eks. droppe å si at man har gått på bibelskole. Men når alt kommer til alt er det Jesus jeg ønsker å følge i livet mitt, sier Kari.

– Jeg savner kanskje det å flyte inn i mengden av og til. Man blir liksom aldri helt en del av gjengen fordi man ikke er med på alt. Når jeg blir fristet til å gi etter, er det viktig for meg å huske på hva som er best for meg i livet, sier Cathrine.

Les også: Tentro og #Jesus på Ufestivalen

Klare grenser

De syntes det er viktig å være tilstede på fester og på andre steder der ungdommen er, men da som kristne vitner. Det forutsetter klare grenser, og at man bruker tid med Gud, sier de.

– Man må være ganske disiplinert og kjenne seg selv. Man må spørre seg hvordan man er som person og om man lett blir revet med. I så fall bør man kanskje ikke gå på fest alene, sier Kari.

– Jeg bærer et kors rundt halsen og får stadig spørsmål og kommentarer rundt det. Men det har hjulpet meg veldig i forhold til ståstedet mitt, sier Cathrine.

– Viktige festivaler

– Hvor viktig er en festival som Ufestivalen for kristne ungdommer?

– Jeg tenker det er viktig for å bli minnet på at det er så mange ungdommer i ulike aldre som vil stå for Jesus, og som vil skape et kristent felleskap. Det er en veldig trygghet å vite at man har et felleskap i ryggen. Det å få påfyll fra gode talere og gode seminarer, samt ha felleskap er viktig for meg, sier Cathrine.

– På sommeren er de fleste menigheter stengt, og dermed er festivaler som dette en god arena for ungdommer til å dele tro og åndelig liv, både gjennom lovsang, bønn og undervisning, sier Anders.

– Kristne festivaler er også viktig for å skaffe seg et bredere nettverk. Jeg tror mange ungdommer overlever kristenlivet på slike festivaler, sier Kari.

Ufestivalen

Er blitt arrangert av pinsevennene siden 1976 på Hedmarktoppen i Hamar.

Samler hver sommer mange hundre, til tider flere tusen ungdommer.

Har et sterkt fokus på Jesus, og ønsker å gi ungdommer følelsen av tilhørighet og et nært og personlig forhold til Jesus.

Powered by Labrador CMS