- En katastrofe at det ikke er kristen bokhandel
Bok & Media legger nå ned sin kristne bokhandel i Stavanger. Bergen står også uten et slikt tilbud. Dette blir karakterisert som en katastrofe. Men ledelsen i Bok & Media-gruppen tenner et nytt håp.
- Det er fortvilet at Bergen og Stavanger ikke lenger har kristen bokhandel. Jeg møter stadig folk i Bergen både ute på gata og i kirker og bedehus som med gråten i halsen sier at dette er en katastrofe, forteller Tarald Ueland til Dagen.
Han har jobbet i bokbransjen i 41 år, og drev i 25 år en kristen bokhandel i Bergen.
Opphørssalg i Stavanger
Bok & Media Stavanger driver i disse dager opphørssalg. Det er oppbruddstemning i butikken, og mange er lei seg. Dette er den siste kristne bokhandel i byen.
- Nedleggelsen måtte komme på grunn av underskudd de siste årene. Men avviklingen kom fort på oss, forteller bokansvarlig Bente Eggebø.
Det begynner å tynnes godt i hyllene i butikken, og stadig kommer folk innom for å sikre seg bøker til sterkt nedsatte priser.
- Det er sørgelig at bedehusbyen blir uten en kristen bokhandel. Her er det ikke bare tale om bøker, men kristen veiledning gjennom det skrevne ord. Her fikk folk blant annet kjøpe verdifulle bøker og kort med et godt innhold, sier Eggebø.
Butikken stenger når det er tomt i hyllene. Da skrives det historie: Stavanger er uten kristen bokhandel.
Milliontap for eier
Bok & Media Stavanger drives av IMI Holdning, som eies av IMI kirken, og de sitter med 91 prosent av aksjene. Bok & Media-gruppen har en aksjeandel på bare 9 prosent, og har derfor i liten grad vært involvert i nedleggelsen.
Styreleder Trond Ivar Vestre i Bok & Media Stavanger legger ikke skjul på at de har tapt mange penger på bokhandelen.
- Det ble omkring en million kroner i underskudd i fjor, og året før var det over en halv million i minus, forteller Vestre.
Han understreker at de har forsøkt å fortsette med den kristne bokhandelen, men et samlet styre gikk inn for nedleggelse.
- Det er leit at Stavanger blir uten en kristen bokhandel. Beliggenhet er alfa og omega, og vi ligger ikke optimalt til i byen. Derfor har omsetningen gått ned, og stadig flere handler på nett. Dessuten falt musikk-produktene mer eller mindre ut, forklarer Trond Ivar Vestre.
Han håper at det i fremtiden igjen kan komme en kristen bokhandel i Stavanger med en ny profil.
Overrasket
Tarald Ueland er overrasket over at både Bergen og Stavanger blir uten kristen bokhandel. Dette er tross alt de to største byene i det såkalte bibelbeltet på Vestlandet.
- Hva har egentlig skjedd de siste årene?
- Det var planen å styrke den kristne bokhandel i Bergen ved at Bokmiljø (Lunde Forlag) la ned, og Bok & Media-gruppen kom inn i Vestbok - for å skape en stor og solid kristen bokhandel i byen. Noe av det samme har skjedd i Stavanger, der man også forsøkte å samle seg om en solid kristen bokhandel, svarer Ueland.
Stort overskudd
Flere av butikkene til Bok & Media går veldig godt, og det gjelder ikke minst i Ålesund. Her hadde de et overskudd i fjor på omkring 2,5 millioner med en total omsetning på 16 millioner kroner.
- Butikken vår har vært drevet godt i flere år. Vi har en fin beliggenhet på Moa, som er Norges tredje største kjøpesenter, forteller butikksjef Jarle Løken.
Han viser til at boksalget har stagnert, så butikken kan ikke leve av litteratur.
- Vi selges mye hobbyartikler, og har en av landets største avdelinger med slike varer, sier Løken.
Håp om ny etablering
Administrerende direktør Pål-André Lauritzen i Bok & Media-gruppen mener også at det er trist at den kristne bokhandelen i Stavanger må legges ned. Men han tenner håp om ny etablering om ikke så alt for lenge.
- Vi arbeider med dette så fort vi kan, for markedet er så gunstig i Stavanger at vi bør være representert der. Med en bra beliggenhet skulle det ligge til rette for gode driftsmuligheter, sier Lauritzen til Dagen.
- Er det utelukket at dere også vil reetablere en kristen bokhandel i Bergen?
- Nei, dette er absolutt ikke skrinlagt, og vi har planer om en ny etablering også der. Det er viktig for oss å få dette på plass. Men det er ikke avklart noe tidspunkt for når vi kommer i gang i Bergen og Stavanger, svarer Pål-André Lauritzen.
Bok & Media-gruppen hadde ved årsskiftet 22 butikker. Omsetningen i fjor var på omkring 170 millioner kroner, og det ser ut til at trenden med et underskudd i 2012 på drøyt 1,1 millioner kroner er snudd.
Skifter navn
Etter omfattende arbeid med markedsprofilen har Bok & Media besluttet å endre navn til Vivo bokhandel.
- Vi ønsker med dette grepet å møte fremtiden på en offensiv måte, og samtidig tydeliggjøre vår ambisjon om å være en verdiorientert bokhandel for hele familien, sier Lauritzen. Vivo er latin og betyr «jeg lever».
Lauritzen tror at dette er godt varemerke som også kan fylles med et endret vareutvalg.
- Vårt mål er blant annet å styrke barneavdelingen i butikkene. Dessuten vil både kristne og andre verdiorienterte produkter få en sentral plass, sier administrerende direktør.
Han regner med at endringene vil bli synlig for kundene i juni.
DAGEN