En kirke for folk med høy utdannelse og sans for klassisk musikk
Undersøkelse viser at Danmarks folkekirke sliter med å nå fram til den den lavere middelklassen.
En omfattende kartlegging av danskenes religiøsitet viser en klar sammenheng mellom utdannelsesnivå og bruk av Folkekirkens tilbud.
Jo mer utdannelse, jo mer bruk av kirken, er hovedfunnet. Det gjelder både kulturtilbud og kirkelige handlinger.
Babylonske epos
Det er ikke vanskelig å finne arrangementer som appellerer til et finkulturelt publikum i den danske statskirken.
Forleden dag var det for eksempel et foredrag i København domkirke om «det babylonske epos´ litterære og eksistensielle betydning», skriver Kristeligt Dagblad.
Flere kirker i Aarhus er i disse dager involvert i en større litteraturfestival, og over hele landet er det et bredt tilbud av klassiske konserter i kirkerommene.
Tydelige forskjeller
Nye tall tyder på at Folkekirken ikke når ut til de brede lag av folket med denne typen arrangementer. Vanskeligst er det å nå den lavere middelklassen.
Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter (FUV) står bak en omfattende undersøkelse der 20 prosent av de spurte uten en videregående utdannelse oppgir å ha deltatt på kirkelige konserter eller kulturarrangementer det siste året.
For gruppen med mellomlang videregående utdannelse var tallet 28 prosent, mens det steg til 34 prosent blant dem med lang videregående utdannelse.
Mellom finkulturelle og ressurssvake
Samme tendens ser man for andre tilbud som nattkirke, spesialgudstjenester, dåp, bryllup og begravelser.
– Fenomenet er underbelyst, mener lektor emeritus i praktisk teologi, Hans Raun Iversen ved Københavns Universitet.
– Det er en påviselig tendens at det er en slagside mot det finkulturelle i Folkekirken. Samtidig er den dyktig på sosialt arbeid for de ressurssvake, for eldre og for andre grupper. Men disse tallene tyder på at det er en gruppe i nivået mellom de kulturinteresserte og de ressurssvake, som Folkekirken har vanskelig for å appellere til, sier Raun Iversen.
Fire av ti har en kristen tro
Danmark har fortsatt statskirke med tre av fire innbyggere i medlemslistene. I Sverige og Norge har folkekirkene løst opp mange av båndene til staten.
Ifølge den samme undersøkelsen er 43 prosent medlemmer av Folkekirken fordi de har en kristen tro. Tallet blir av observatører sett på som overraskende høyt.
De fleste oppgir to andre hovedgrunner til at de er medlemmer i kirken: Foreldrene fikk dem døpt inn der, og de vil gjerne bevare de historiske kirkebygningene.