– En lege kan ikke reservere seg

Sauherad kommune mener alle fastleger plikter å sette inn spiral.

Publisert Sist oppdatert

Se video-intervju med forsvarer i saken, Frode Lauareid nede i saken!

Tirsdag startet den rettsaken mellom Sauherad Kommune og tidligere fastlege Katarzyna Jachimowicz.

Jachimowicz fikk sparken i 2015 fordi hun ikke ønsket å sette inn spiral av samvittighetsårsaker. Den katolske legen gikk da til sak mot kommunen for ugyldig oppsigelse.

Jachimowicz tapte i tingretten, men vant frem i lagmannsretten. Nå prøves samvittighetssaken i Høyesterett.

– Jeg er klar og har sovet godt i natt, sa Katarzyna Jachimowicz da Dagen møtte henne utenfor det katolske gjestgiveriet på St. Katarinahjemmet tirsdag morgen. Med seg har den tidligere fastlegen en trillekoffert med dokumenter.

Fastlegeavtalen

Første dag i retten var det kommunen som la frem sine argumenter for oppsigelsen.

Advokat for Sauherad kommune, Frode Lauareid, begynte sitt innlegg med å redegjøre for pliktene til en fastlege og hva som følger av fastlegelege-regelverket.

Det er tre parter i fastlegeordningen: pasient, kommune og fastlege. Lover og forskrifter regulerer ordningen.

Lovverket

Lauareid oppsummerte ordlyden i lovene slik:

• En pasient har rett på tjenester.

• En pasient har rett til å stå på en fastlegeliste.

• Kommunen skal sikre disse rettighetene.

• Det er kommunen som inngår fastlegeavtaler.

• Det står ingenting i lover og forskrifter og at fastlegen har rett til reservasjon.

– Ingen reservasjonsmulighet

– Etter min mening følger det klart av regelverket at fastleger ikke kan reservere seg. De har plikt til å rette seg etter instrukser fra kommunen, sa kommunens advokat i retten og fortsatte:

– Det står ingenting om at en kommune kan inngå en avtale med en fastlege om å reservere seg, eller la andre leger overta oppgavene en vil reservere seg imot.

Lauareid presiserte at det skal være pasientens behov som styrer om en fastlege skal henvise en pasient videre til spesialisthelsetjenesten, ikke legens samvittighet.

Mangler kompetanse

Ifølge dommen fra lagsmannsretten er det per i dag rundt 30 prosent av norske fastleger som ikke setter inn spiral fordi de mangler nødvendig kompetanse. Heller ikke Jachimowicz kan denne prosedyren.

Dommer Cecilie Østensen Berglund ville vite hvor mange kvinner som velger å sette inn spiral hos fastlege og hvor mange gjør det hos gynekolog.

Dette hadde ikke advokat Lauareid statistikk på. Men han løftet frem at kommuner kan kreve at leger tilegner seg ferdighetene de trenger for å utføre jobben.

Kan kreve kompetanse

– Hvis fastleger mangler kompetanse, har kommunen anledning til å pålegge dem å skaffe seg det, sa Lauareid.

– Er det eksempler på pålegg av annen type kompetanse for fastleger i kommunen? spurte dommer Berglund.

– Det er tatt tak i områder som ikke er i henhold til oppdraget, men jeg sitter ikke på statstikk. Generelt gjør legene en god jobb, sa Lauareid.

Menneskerettighet

Jachimowicz mener oppsigelsen krenker hennes menneskerettigheter og er i strid med Den europeiske menneskerettskonvensjon (EMK) artikkel 9 hvor det heter at «Enhver har rett til tankefrihet, samvittighetsfrihet og religionsfrihet».

For henne er det å sette inn kobberspiral et samvittighetsspørsmål fordi denne prevensjonen har en aborterende funksjon når den hindrer at et befruktet egg fester seg.

– Har ikke vern

Sauherad kommune mener derimot ikke at Jachimowicz ikke har krav på vern etter EMK. For å ha krav på vern, må visse vilkår være oppfylt. Lauareid trakk her frem at det må være «tett tilknytning» mellom livssynet og handlingen.

Han gav eksempler på oppgaver Jachimowicz selv sier hun kan utføre som å: henvise til gynekolog for å sette inn spiral, gi veiledning om å sette inn spiral om dette fremstår som det beste, faglige alternativet eller gjennomføre kontroll etter innsetting for å se om spiralen er satt riktig inn.

– Men å sette inn spiral kan hun ikke gå med på. Da mener jeg livssynet ikke har en tett tilknytning til handlingen, sa Lauareid.

– Så tilknytningen er svakere fordi legen kan utføre oppgaver som er enda fjernere fra handlingen, spurte dommer Clement Endresen.

– Ja. Da fremstår ikke livssynet så konsekvent, sa Lauareid.

Livsssyn

Kommune-advokaten understreket også at Jachimowicz ikke hadde mistet jobben på grunn av sitt livssyn, men fordi hun ikke ville gjennomføre spiralinnsetting.

– Livssynet var ikke problemet for kommunen, men ønsket om ikke å gjennomføre arbeidsoppgaver som hørte til stillingen, sa han.

– Hvis oppsigelsen er rettet mot praksis, og ikke livssynet, kan en ikke kreve vern av EMK, forsatte Lauareid.
Powered by Labrador CMS