En liten formue på loftet?
Tre brev og fire postkort som ble sendt fra norske misjonærer i Kina mellom 1910 og 1920, ble nylig omsatt for 10.000 kroner på en auksjon.
Les også: Rektor avlyste både skolegudstjeneste og lysfest før jul - fordi noen klaget
Frimerker
- Jeg tror at misjonsvenner sitter på store verdier gjemt i skuffer og skap, sier Alf Henry Rasmussen i Oslo til Dagen.
Han var ansatt i Normisjon som misjonær og regionleder før han ble pensjonist for få år siden.
- Jeg vil oppfordre folk til å se om de har tatt vare på eldre korrespondanse med misjonærer, sier Rasmussen.
Kina i skuddet
Det var frimerkehuset F. C. Moldenhauer AS i Bergen som auksjonerte bort brevene og postkortene fra Kina. Auksjonen ble holdt i Oslo, og Rasmussen var selv til stede.
Utropsbudet var 500 kroner, men objektene kom opp i 10.000 kroner før hammeren falt. Hvis vi legger til salær, vil de tre brevene og fire postkortene koste omkring 12.000 kroner.
- Folk bør spesielt lete etter brev fra Kina, for dette er veldig i skuddet for tiden. Det er ikke brevene om er verdifullt, men konvolutt og frimerker, sier Alf Henry Rasmussen, som har vært en flittig filatelist i mange år.
Egne frimerker
- Hvorfor tror du at spesielt gamle brev fra Kina er så etterspurt?
- Under kommunisttiden var det forbudt med privat business. Frimerker var nærmest det eneste som var mulig å samle og å bytte etter verdi i Maos rike. Dermed ble frimerkesamling en verdifull tradisjon. Etter at restriksjonene på å tjene penger falt i Kina, er det fritt frem for storsamlere som villig betaler for sjeldne kinesiske objekter, svarer Rasmussen.
- Jeg vil også nevne at misjonærene på Madagaskar produserte egne frimerker i en krisetid. De som eier slike frimerker sitter på en formue, legger han til.
En fare
- Er det en fare for at gamle misjonærbrev er så verdifulle at de selges på det åpne markedet - fremfor å oppbevares hos misjonsorganisasjonene?
- Ja, dette er absolutt noe å tenke på. Derfor må misjonsorganisasjonene selv vurdere hva de vil ta vare på. Innholdet i brevene er jo det viktigste, og så kan heller konvolutter og frimerker gå til andre, svarer Rasmussen.
Brev fra krigen
- Har du selv noen verdifulle brev?
- Ja, jeg har et rekommandert brev som ble sendt fra Evenskjer til Tromsø etter at tyskerne hadde inntatt Narvik i 1940. Dette brevet har en verdi på omkring 2.000 kroner. Jeg har også fått tak i en konvolutt sendt fra Tyskland fra noen ombord på Blücher, forteller Alf Henry Rasmussen.
Denne store tyske krysseren deltok under invasjonen av Norge, og ble senket om morgenen 9. april ved Drøbak.
Gamle NMS-brev
Arkivleder Gustav Steensland i Det Norske Misjonselskap (NMS) opplyser at hovedkontoret har mottatt mange gamle brev fra privatpersoner.
- Det er mitt inntrykk at det ble tatt vare på brevene, mens konvolutter ofte ble kastet. Men det kan ligge en god del brev i private arkiv etter Kina-misjonærer, og som ennå ikke er undersøkt, sier Gustav Steensland.
DAGEN