- En menneskerett å reservere seg mot å henvise til abort
Det bryter med menneskerettighetene å kreve at fastleger skal henvise til abort, fastslår en fersk masteroppgave i jus.
Konklusjonen er stikk i strid med regjeringens krav om at alle fastleger skal henvise til abort. Kravet ble fremsatt i et rundskriv av oktober 2011.
Det skal være første gang noen har gått grundig inn i jusen rundt reservasjonsretten, menneskerettskonvensjonen (EMK) og samvittighetsfriheten, ifølge jurist og lagmann Hanne Sophie Greve.
I masteroppgaven i jus ved Universitetet i Bergen stiller Ane Kristine Helgøy følgende hovedspørsmål:
- Jeg har kommet til at fastleger i noen situasjoner har reservasjonsrett på grunn av samvittighetsgrunner, når det gjelder henvisning til abort, sier Helgøy til Dagen.
Du kan lese masteroppgaven i sin helhet ved å trykke her
Må henvise videre
Oppgaven peker på tre situasjoner der leger har reservasjonsrett mot å henvise til abort:
1) Fastlegen har en ordning der kvinner får direkte time for abortkonsultasjon og henvisning hos en annen fastlege.
2) Abortspørsmålet kommer opp i starten av en legetime. Fastlegen gir straks beskjed om at han ikke kan gjennomføre en konsultasjon om abort eller henvise kvinnen til abort, og gir kvinnen en ny time hos en annen lege.
3) Abortspørsmålet kommer opp underveis i en legetime, for eksempel etter en graviditetstest tatt der og da. Fastlegen gjør det samme som i situasjonen over.
- En viktig forutsetning er at legen har en ordning som gjør at kvinnen får abortkonsultasjon hos en annen fastlege, uten å måtte vente for lenge, sier Helgøy.
Den nyutdannede juristen mener derimot at fastleger ikke har reservasjonsrett i en situasjon der de først gjennomfører samtalen om abort, og deretter nekter å henvise til abort.
Det slår også norsk lovverk fast, og denne «regelen er ikke et uforholdsmessig inngrep i fastlegens samvittighetsfrihet etter EMK art. 9, og dermed ikke en krenkelse av art. 9» skriver Helgøy.
«Nedskriver» rundskrivet
Debatten om reservasjonsmulighet blåste opp da Helsedepartementet sendte ut rundskrivet i oktober 2011. Det slo fast at fastleger ikke kan reservere seg mot å henvise til behandling som strider med legens samvittighet, blant annet abortinngrep.
Det til tross for at fastleger i rundt 30 år har sendt kvinner videre til andre leger når de ønsker en samtale om abort.
Helgøy konkluderer med at rundskrivet ikke er en bindende instruks for kommuner eller fastleger, og har lite selvstendig vekt for å tolke lover og forskrifter.
- Staten kan ikke pålegge fastleger nye plikter via rundskriv, den må gjøre det på en annen måte, sier hun.
Helgøy argumenterer også for at «abortloven sine saksbehandlingsregler gir konsulterende lege en plikt til å henvise, uten å pålegge en plikt til selv å ta abortkonsultasjoner.»
- Ikke ensidige svar
Jusprofessor Erling Johannes Husabø var veileder for Ane Kristine Helgøy i arbeidet med masteroppgaven, som endte opp med toppkarakter.
- Hun har gjort et grundig arbeid og har en godt underbygget argumentasjon for de rettslige standpunktene hun kommer med, sier Husabø.
Han peker på to viktige sider ved oppgaven:
- Hun viser at norske lover og forskrifter ikke gir ensidige svar i retning av at fastleger ikke kan reservere seg og få andre fastleger til å ta jobben. Så viser hun at menneskerettighetene ofte har tyngde når det gjelder å sette grense for hva en fastlege kan og ikke kan, sier Husabø.
- Lovgivere kan lage tydeligere regler som utelukker dette, men det spørs om de reglene vil være i strid med menneskerettighetene.
DAGEN