En norsk overlevende på Holocaustmarkering

Bare en norsk jøde som overlevde Holocaust er til stede på den internasjonale Holocaust-markeringen i Oslo onsdag.

Publisert Sist oppdatert

I dag markeres den internasjonale Holocaustdagen i Norge her: Akershuskaia i Oslo der statsminister Erna Solberg taler, Fanehallen på Akershus Festning i Oslo, Falstadsenteret på Falstad i Nord-Trøndelag, Espeland Fangeleir i Arna, Jødisk Museum i Trondheim, Stiftelsen Arkivet i Kristiansand, Narviksenteret i Narvik, Lørenskog bibliotek samt en rekke skoler rundt i landet.

Eneste overlevende

Den siste norske jøden som overlevde Auschwitz, Samuel Steinnmann, er gått bort siden Holocaustdagen i fjor. Likevel blir det Holocaust-overlevende til stede på markeringen i Oslo.

– Sigmund Korn fra barnehjemmet i Oslo som reddet jødiske barn fra transport til Tyskland, overlevde ved å flykte til Sverige. Han og det omtalte barnehjemmet er kjent fra boken «Datterens barn», der redningsaksjonen er utførlig beskrevet, forteller Ervin Kohn i Det mosaiske trossamfund sier til Dagen.

Informasjonsleder ved Holocaust-senteret, Stein Bjørnbekk, opplyser at den rumenske jøden Herman Kahan (90), som kom til Norge rett etter krigen, også er en gjenlevende fra Auschwitz i Norge. Han er imidlertid i Israel denne dagen.

– Han er rumensk jøde som kom til Norge som flyktning da krigen var over, og har bodd i Norge siden. Dermed finnes det altså fortsatt nordmenn som har overlevd den grufulle utryddingsleiren, sier Bjørnbekk.

Bred deltakelse

I år er det 15. gang arrangementet holdes, og i Oslo er kronprins Haakon til stede sammen med statsminister Erna Solberg som holder hovedtalen. Det blir også korte taler ved leder for Det Mosaiske Trossamfund i Norge, Ervin Kohn, og representanter for romfolket, politiske fanger, funksjonshemmede, tater og romanifolk, Landsforeningen for lesbiske og homofile, bilfile og transpersoner og russerfangene i Norge. Jødiske barn tenner fakler til minne om barna som mistet livet, og markeringen ledes av Guri Hjeltnes, direktør ved Holocaust-senteret.

Nye tiltak

Dagen for frigjøringen av dødsleiren Auschwitz i 1945 markeres over hele verden. Simon Wiesenthalsenteret (SWC) tar til orde for at europeiske ledere må vedta lover som garanterer jødenes sikkerhet.

– Det er ikke nok å minnes de seks millioner jødene som ble myrdet av nazistene og deres medløpere. Europeiske ledere må vedta nye og sterke tiltak som kan gjøre livet trygt for de jødiske samfunnene i hele Europa som opplever uhørt antisemittisme som overgår alt man har sett etter Andre verdenskrig, skriver SWC.

De legger til at den økende antisemittismen ellers kan føre til at jødene forsvinner fra Europa i framtiden.

Internasjonalt

Internasjonalt blir dagen markert på det store Holocaustsenteret i Jerusalem, i Washington DC, USA, i FN-bygningen, New York, i Berlin der kansler Angela Merkel er til stede, i EU-hovedkvarteret i Brüssel, Belgia, og ellers i Ghana, Kenya, Etiopia, Rwanda, Senegal, Elfenbenskysten, Sør-Afrika, Brasil, Slovakia, Malta og Russland.

Powered by Labrador CMS