- En retorikk med farlige konsekvenser
Midtøsten-forsker Cecilie Hellestveit mener det kan få langvarige konsekvenser når de kristne får skylden for motstanden mot Det muslimske brorskap i Egypt.
Ifølge Bibelselskapets leder i Egypt, Ramez Atallah, skal moskeer ha bedt sine besøkende om å ta til gatene for å protestere mot de kristne som vil «oppløse våre protestleire».
Han mener dette er årsaken til at flere kirker og en bokhandel i byen Assiut skal ha blitt påtent under gårsdagens uroligheter i Egypt.
Byen Assiut har Egypts største befolkning av koptiske kristne.
Ukontrollerbart
Ifølge Hellstveit som er forsker ved International Law and Policy Institute er det ikke uvanlig å høre at det er kristne som nå vil spre protestleirene. Hun sier argumentet kan ha et visst hold siden sentrale koptere har vært skeptiske til Mursi og Det muslimske brorskap, noe hun selv mener det kan være gode grunner til.
Hun sier faren er at aktører forsøker å bruke en sekterisk vridning for å mobilisere, og at kristne koptere forbindes med amerikanske og til en viss grad europeiske og israelske interesser.
- En befolkning som Egypts er veldig mobiliserbar. Men langtidsvirkningene er vanskelige å kontrollere, også for dem som anvender en slik type retorikk.
Brøt portforbudet i Egypt i natt, 17 kirker skal ha blitt satt i brann siste døgn
Høy risiko
Som Dagen skrev i går skal den koptiske, egyptiske pave Tawadros II ha avlyst flere avtaler på grunn av terrorfrykt. Han poserte sammen med flere andre religiøse ledere i forbindelse med en positiv uttalelse til det nye veikartet som ble tegnet opp etter maktovertakelsen 3. juli. Hellestveit ser ikke bort fra at pavens uttalelser kan ha fått negative ringvirkninger.
- Det var ukontroversielt da, men når man blir singlet ut slik kristne blir nå, så ligger det en risiko i det likevel. Realitetene i en del land i Midtøsten er at etniske og særlig religiøse minoriteter skal trå forsiktig for ikke å ende opp som syndebukk. Det er noe som i høyeste grad har hendt med Egypts kristne, sier Hellestveit.
DAGEN