– En situasjon verden ikke har sett på mange tiår
Utviklingsminister Dag Inge Ulstein (KrF) mener det er absurd at ikke flere snakker om sultkatastrofen som pågår i Afrika.
De siste månedene har en hel verden blitt rammet av koronaviruset. I Norge er det nå lite smitte og samfunnet går sakte, men sikkert tilbake til normalen. I andre land derimot går smittekurven bratt oppover.
Etter å ha sett hvordan viruset sprer seg i Afrika har Verdens helseorganisasjon (WHO) utrykt bekymring. Der har omkring 730.000 personer fått påvist koronasmitte så langt, og over 15.000 har mistet livet viser tall fra Worldometer. Andelen regnes likevel å være langt høyere på grunn av manglende testing flere steder.
Så langt er det Sør-Afrika landet som er hardest rammet med 360.000 smittede og rundt 5000 døde. Tallene fortsetter å gå oppover.
– Kom som er overraskelse
Sørafrikanske Christian Van Den Berg (26) snakker med Dagen på telefon fra Cape Town. Han sier det pågår en intens debatt i landet om hvordan koronasituasjonen skal håndteres, og at flere sykehus er overfylt av pasienter.
Han sier landet var i en total lockdown i over fem uker, før myndighetene gradvis begynte å lette opp. Utbruddet av viruset kom som en overraskelse på folk i starten.
– Folk var veldig forsiktig og fulgte reglene, men når portforbudet begynte og lette ble mange mer avslappet med tanke på smitteverntiltak. De tenkte at de fem ukene burde være nok tid for myndighetene til å lage en plan, sier han.
Van Den Berg driver et selskap som har som formål å hjelpe personer med lav eller ingen utdanning å finne arbeid. Han sier det er denne gruppen som er hardest rammet av koronapandemien.
– Det er vanskelig å isolere seg hvis man bor i et skur, det er rett og slett ikke mulig. Så er det heller ikke nok masker eller håndsprit og folk bor tett sammen. I starten var smitten mer utbredt i Western Cape-provinsen, nå er det tett befolkede områder i Pretoria og Johannesburg det sprer seg raskest, sier han.
Håpløshet og fortvilelse
Han sier det er stor frustrasjon i landet som allerede før pandemien hadde svært høy arbeidsledighet. Mange har gått uten arbeid i lang tid og har derfor ikke penger til å sette mat på bordet.
– Jeg sett mye håpløshet og fortvilelse her, det var her før pandemien også, men folk søkte på jobber og hadde håp. Det er forferdelig og gjør meg veldig trist, sier han, og forklarer at han fortsatt har troen på at Sør-Afrika vil gå fremover og utvikle seg.
– Det har vært mye bra som har skjedd her de siste årene, men på grunn av viruset vil det ta lengre tid. Men mange har ikke mer tid. De har ikke mer penger til mat, sier Van Den Berg.
Sørafrikaneren sier det pågår protester rett ned i veien fra der han står.
– Mange her møter mange måter de kan dø på i løpet av en dag. Det er så mange andre sykdommer som det nå ikke testes for. Akkurat nå opplever jeg at folk er mer opptatt av å livnære seg selv, enn de er av koronaviruset. Folk synes det er flott at myndighetene vil beskytte helsen deres, men de vil også ha jobbene sine tilbake, sier han.
– Økende sult
Utviklingsminister Dag Inge Ulstein (KrF) har lenge vært bekymret for situasjonen i Afrika.
– Et usynlig virus er mer abstrakt enn det ekstreme behovet for inntekt og daglig brød, ikke minst for dem som bor i hardt rammede områder. De har ingen permiteringsregler eller krisepakker og må sette mat på bordet, sier Ulstein.
Selv om det er et høyt smittetall i noen land som Sør-Afrika og Nigeria, tror Ulstein smittetoppen ikke er nådd enda.
– Ser vi bort fra Egypt, Sør-Afrika og et par land til er tallene fortsatt lave, men effekten og konsekvensene av pandemien og restriksjonene har skapt større og mer dramatiske konsekvenser. Vi får ukentlig rapporter og ser økt vold mot barn, økende sult, flere barneekteskap og tvangsarbeid blant barn, sier Ulstein og legger til:
– Det er ikke pandemien som tar flest liv akkurat nå i de aller fleste landene, men de strenge tiltakene, økende sult og andre helseutfordringer, sier han.
– Gjør regjeringen noe konkret nå for å hjelpe?
– Vi har brukt juni og deler av ferien til å samle inn informasjon og øke kunnskapsgrunnlaget før budsjettrunden for neste år og hvordan vi skal jobbe utover høsten. Det er åpenbart at bistanden kommer til å se annerledes ut på grunn av pandemien, verden er totalt forandret så vi må justere hvordan vi gir, sier Ulstein.
– Absurd
Han mener det er helt absurd at det ikke er mer oppmerksomhet rundt konsekvensene av pandemien i Afrika.
– De nyeste rapportene vi har fått inn viser at 300.000 står i fare for å dø av sult hver dag de tre neste månedene. Det er en forferdelig sultkatastrofe, og en situasjon verden ikke har sett på mange tiår. Det gikk allerede feil vei før pandemien begynte, sier Ulstein.
Ulstein sier han har hyppig kontakt med kolleger i afrikanske partnerland og følger situasjonen tett.
– Jeg er veldig bekymret for høsten. Vi har hatt bærekraftmål om å utslette fattigdom og ekstreme former for sult innen 2030, men mye av dette er satt mange år tilbake i tid i løpet av de siste månedene. Jeg er veldig spent og bekymret for hvordan verdenssamfunnet vil respondere når de er midt i utfordringen selv, og om land evner og ser utover sine egne umiddelbare behov, sier han.
– Sånn som pandemien utvikler seg kan vi ikke være trygge før vi også har vært med å sikre de andre landene. Ellers hjelper det ikke at vi har lave smittetall i Norge, legger Ulstein til.