En storebrors farvel
Tidligere statsminister og påtroppende NATO-sjef, men først og fremst en storebror som mintes sin lillesøster. Det lå selvransakelse i Jens Stoltenbergs minneord ved søsterens båre.
– Jeg vil aldri forstå hvorfor Nini hadde så mye motgang, mens Camilla og jeg har fått leve de livene vi har gjort. Det kalles skjebne, og skjebnen er urettferdig, sa Stoltenberg og fortsatte:
– En storebror skal beskytte lillesøsteren sin. Jeg prøvde å passe på deg Nini, men dødens makt ble for sterk.
Spennet i Nini Stoltenbergs liv, den krevende blandingen av lys og mørke, trådte tydelig fram under bisettelsen i Uranienborg kirke mandag.
Finner trøst
– Nettopp fordi Nini hadde evnen til å spre så mye lys og glede, var det forferdelig vondt å se hvordan rus skapte et mørke og sorg. Ingen skal lenger kalle meg «storebroderen», men du vil for alltid være min lillesøster, sa Jens Stoltenberg.
Faren Thorvald beskrev det som sin verste sorg å miste datteren, en sorg han la til at han aktet å bære med seg resten av livet.
– Det er meningsløst at Nini på 51 år dør før megw. Men trøsten har vært de utallige hilsenene og den omtalen hun har fått, sa Thorvald Stoltenberg til en fullsatt kirke.
Han var overveldet av oppslutningen i kirken og de hundrevis av brevene familien har mottatt med hyllest til Nini.
Sturla Stålsett, som kjente Nini Stoltenberg godt fra sin tid som generalsekretær i Kirkens Bymisjon, forrettet i bisettelsen. Han gjorde det samme da hennes samboer, Karljohn Sivertzen, døde for et år siden.
– Et spenn
Stålsett fremhevet betydningen av familien for Nini Stoltenberg og kom også inn på de ulike sidene ved hennes sammensatte personlighet.
– Hun levde intenst og urolig, med stor glede og stor sorg. Minnene inneholder det samme spennet som livet, men sterkest lyser varmen og kjærligheten, sa Stålsett.
Storesøster Camilla holdt også en varm minnetale, mens Jens Stoltenbergs datter Catharina hedret sin tante med solosang. Også barndomsvennen Lars Lillo-Stenberg bidro med sang i bisettelsen.
Til stede i Uranienborg kirke var en rekke kjente personer fra norsk politikk og samfunnsliv, men også venner fra Ninis senere år. Gjennomgangstonen var hennes mot og åpenhet, ikke minst om egne rusproblemer.
Hun tok til orde for at rusmisbruk er et tema for helsevesenet, ikke justissektoren, og ønsket så vel heroinassistert behandling som legalisering av hasj.
Den ærlige opptredenen hennes fikk mange til å se med nye øyne på rusmisbrukere og norsk narkotikapolitikk. Ikke minst vekket det oppsikt da hun som gjest hos Trygdekontoret på NRK fortalte om den første heroindosen hun tok som 27-åring:
– Det var sinnssykt godt, det var farlig godt. Det var i grunn løsningen på det meste, sa hun.
Utstråling
Nini Stoltenberg var så mye mer enn eksmisbrukeren som var datter av Thorvald og søsteren til Jens og Camilla. Hun studerte juss og jobbet som programleder, hadde en rik og mangfoldig vennekrets og berørte en mengde mennesker gjennom sin rause og utadvendte framtoning.
– Mennesker søkte mot Nini. Jeg har aldri hørt Nini fordømme noen, men jeg har hørt henne tilgi mange. Hennes mørke rammet først og fremst henne selv, sa venninnen, VGs politiske redaktør Hanne Skartveit.
Jens Stoltenberg kom selv inn på lillesøsterens utstråling. Han fortalte om dansen med Bruce Springsteen på konsertscenen i Drammenshallen i 1981, men også om møtet som de to hadde med Fidel Castro og Daniel Ortega på Cuba. For det var ikke AUF-lederen som fikk følge med Ortega tilbake til Nicaragua.
– Jeg dro tilbake til Norge. Nini dro til Nicaragua med Ortega, i presidentens fly.