En tradisjon som går i arv
Hvert år på bryllupsdagen fornyer Anne-Helen og Trond Sæthren ekteskapsløftet til hverandre.
Ekteparet er ledere for Familiefokus, som er Ungdom i Oppdrags familiearbeid. De har gått på samlivskurs, og de har holdt en rekke kurs selv.
– Å fornye løftet var noe vi plukket opp fra mor og far og som vi tenkte var en god ting å gjøre, forteller Trond.
– Det er forebyggende
Helt siden de giftet seg har de hvert år sagt ja til hverandre på nytt.
– Hvorfor det?
– Jeg tenker at det gir en økt bevissthet på det løftet vi har gitt hverandre og er en kraftig motvekt mot å ta hverandre som en selvfølge. Vi opplever at det er forebyggende. Personlig tenker jeg at alt som er med på å bevisstgjøre den forpliktelsen vi har til hverandre er positivt. I tillegg er det godt å bli valgt igjen.
– Ingen fare for at dere glemmer bryllupsdagen, altså?
– Det er ikke noe problem. Datoen ligger inne. Vi markerer også den dagen vi ble sammen og den dagen vi forlovet oss. Man lager seg ritualer som skaper mening, forklarer Sæthren.
Etter 23 års ekteskap ble det en tankevekker for Anne Berit at man bruker mye mer penger på vedlikehold og service på bil enn på selve forholdet.Posted by Dagen on Sunday, April 15, 2018
Tøff periode
Ekteparet kjenner til flere som har fornyet ekteskapsløftet sitt. Noen velger å gjøre det etter at de har vært gift en del år. For enkelte handler det om at de har vært gjennom en tøff periode som par og har kommet helskinnet gjennom.
På familieleirer i regi av Ungdom i Oppdrag har de noen ganger tipset par om at det kan være en god ting å gjøre.
– Det å fornye ekteskapsløftet sitt, spesielt etter tøffe perioder i forholdet, kan gi en opplevelse av en ny start og en ny overgivelse og kjærlighet til hverandre. Det har vi vært vitne til flere ganger, og det er en sterk opplevelse, sier Anne-Helen.