En ventet utmeldelse
Byrådskaos truer i Bergen etter at varaordfører Marita Moltu (KrF) har meldt seg ut av partiet sitt.
På grunn av denne endringen har byrådet som utgjøres av Ap, KrF og Venstre, nemlig mistet sitt skjøre flertall som bestod av bare én representant. Nå må de søke støtte hos andre partier for å sikre et styringsdyktig flertall i Norges nest største by.
Den nye utviklingen i saken kommer etter en drøy uke med uro rundt Moltus deltagelse på et inspirasjonsseminar for Partiet De Kristne (PDK). Nå er det ikke helt ukjent at politikere kan tale på arrangementer i andre partier enn sitt eget. Men det som gjør denne saken ekstra pikant er at Marita Moltus ektemann Tomas, er en sentral skikkelse i Partiet De Kristne. Tomas Moltu var partiets toppkandidat i Hordaland ved stortingsvalget i høst og har selv en bakgrunn som skolebyråd for KrF før han meldte seg ut og gikk inn i PDK.
Konas PDK-deltagelse kom på toppen av det som allerede i lang tid skal ha vært anstrengte samarbeidsforhold på toppen i Bergen KrF. Det hele toppet seg før helgen da Marita Moltu ikke ville svare på spørsmål fra Dagen om hvilket parti hun stemte på ved høstens valg. Mange vil mene at det ikke burde være så vanskelig for en varaordfører for KrF å svare at hun stemte KrF. Forutsatt at det var det gjorde, da.
Når hun ikke vil svare, skaper det naturlig nok nye spørsmål om det egentlig var Partiet De Kristne og deres toppkandidat, ektemannen Tomas Moltu, som fikk stemmen til KrFs varaordfører ved siste valg. Det har nok enkelte hatt en mistanke om i lenger tid og slik er det på mange måter en ventet KrF-utmeldelse man nå står overfor.
Marita Moltu angir partikulturen i KrF som en av grunnene til at hun nå går ut. Her tror vi KrF med fordel kan gå i seg selv og vurdere om prosessene i partiet er tilstrekkelig åpen og inkluderende.
Men i det store og hele tror vi det er Marita Moltu selv og hennes støttespillere som har mest å tape på det som nå skjer. Marita Moltus exit er egnet til å svekke høyresiden i KrF, særlig lokalt, men kanskje også nasjonalt.
Lokalt vil det spre seg ytterligere usikkerhet om personer i dette landskapet egentlig er til å stole på, rent partipolitisk. Kan man fortsette å gi slike folk tunge partiverv eller risikerer man at de havner i konkurrerende partier? Slik sett vil nok sporene etter ekteparet Moltu, skremme litt i KrF.
Det er i det hele tatt gode grunner til å være kritisk til det valget Marita Moltu her tar. Man må gjerne være urolig over utviklingen i KrF eller «ha manglende tillit til partiet både lokalt og nasjonalt», slik Moltu selv ordlegger seg. Men når man har latt seg nominere og innvelge på et partis liste, så er det en handling som forplikter.
Grunnen til at Marita Moltu har det vervet hun har og sitter i det bystyret hun gjør, er at hun er innvalgt på Kristelig Folkepartis liste. Slik sett synes vi det hadde vært ryddigere av KrF-varaordføreren å vente til denne valgperioden var ute, med å melde seg ut av partiet sitt. Det hadde vært en mer real behandling av de velgerne som har stemt på den listen der Marita Moltus navn stod.
------
Se det rykende ferske videointervjuet:
Se videointervjuet med Marita Moltu, varaordføreren i Bergen, som i dag meldte seg ut av Kristelig...Posted by Dagen on 5. mars 2018
Dette intervjuet trykket vi i april i fjor:
VALG: Etter 20 år i ekteskap splittes ekteparet Marita Moltu og Tomas Moltu denne helgen for første gang mellom to...Posted by Dagen on 25. april 2017