Endelig får Michelle være Maria
Jubileet for Julenatt i Filadelfiakirken Ålesund feires med snurrende scene og ny vri.
For tiende gang arrangeres Julenatt i Filadelfiakirken Ålesund. Forestillingen formidler juleevangeliet gjennom en families reise tilbake i tid. 15. og 16. desember fylles salen i Vingårdsveien på Sunnmøre.
Michelle Giske og Richard Ekroll er to av skuespillerne i årets forestilling. Richard Ekroll har vært en del av skuespillet i fem år.
– Julenatt er et av vinterens høydepunkt for meg. Jeg synes det er så gøy å være med, sier han.
Michelle Giske startet som danser i julestykke da hun var yngre og er med som skuespiller for andre gang denne julen. I år skal hun spille rollen som Maria, mor til Jesus-barnet.
Hun synes det er veldig stas å få spille denne rollen.
– Jeg husker da jeg var yngre og så på de som spilte Maria. Jeg syntes alltid at dette virket som «det store». Og nå er jeg endelig hun, ler Giske.
– Julenatt er noe man gleder seg til hvert år. Det er veldig gøy å gjøre noe sammen både eldre og yngre og gjøre noe vi synes er viktig som en kirke, tilføyer hun.
Jubileumsår
Mirjam Boge er barnepastor i Filadelfiakirken og prosjektleder for årets forestilling. Hun har selv vært med som skuespiller hver jul de siste ni årene. Hun forteller om en ny vri for å feire jubileet.
– Vi har en litt annen start og slutt hvor vi tar med publikum inn i flere familiers møte med juleevangeliet. Vi har også laget ny scene som kan snurre når man skifter akt, sier Boge.
I fjorårets oppsetting av teaterstykket var det rundt 3000 mennesker som kom for å se og høre. Julenatt blir gitt som en gratis gave til grunnskoler og barnehager i byen. De får komme på en egen forestilling dagen før, mens andre må vente til premieredagen 15. desember.
– Vi har fått mange flotte tilbakemeldinger. En ung jente sa «Wow, jeg skal aldri glemme hvorfor vi feirer jul» i etterkant av en forestilling, forteller prosjektlederen.
Utstrakte armer
Boge håper at folk som kommer på juleforestillingen skal få senke skuldrene fra stresset som mange opplever før jul.
– Vi vil formidle at Jesus kom for alle mennesker, og at de er høyt elsket av Gud. Jesus var den største gaven av alle gaver.
– Vi ønsker dessuten å ha utstrakte armer til folk rundt oss og invitere dem inn. Det er alltid plass rundt bordet, sier Boge.
Mange kommer langveisfra for å opprettholde tradisjonen om å se julespillet. Etter hver forestilling inviteres publikum inn på salg av mat og kaker. Prosjektlederen håper at budskapet de ønsker å formidle skal få betydning for publikum.
– Vi tror at Gud har skapt alle mennesker og at han ønsker fellesskap med enhver enkelt. Han sendte Jesus for å bane vei, sier Boge. Og fortsetter:
– Vi har lyst til å vise hva det kan bety helt praktisk. Ikke bare bruke ord, men vise hvordan vi kan være gaver for hverandre, sier hun.
Fyrverkeri og pynt
Med nærmere hundre kirkegjengere som er med og steller i stand, har skuespillet fått stor betydning for kirken.
– Det er veldig kjekt å gjøre noe sammen. Jeg opplever at det skaper et godt samhold i kirken. Og kanskje det bevisstgjør oss på hva kirke er og hva vi kan gjøre sammen, sier Boge.
Det er likevel ikke bare det som skjer på scenen som har betydning for teateropplevelsen, understreker prosjektlederen. Det er lagt mye arbeid i pyntingen av lokalet.
– Rammene rundt er viktige. Vi pynter kirken både inne og ute med krybbe, lys og diverse. Det skal kjennes godt å komme hit.
– Du kommer inn i et eventyrland som er pyntet til jul. Vi jobber mye med å skape riktig stemning, smiler Boge.
Blant tradisjonene under julespillet er også å ha fyrverkeri og et levende barn som spiller Jesus-barnet.
– Vi ønsker hele byen velkommen. Vi gir det som gave til barna som inviteres med skolen og tar ikke mye for billetten på de andre oppsettingene. Det er fordi vi vil at det skal være enkelt for alle å komme, sier Boge.
Pådriveren og skribenten bak det tradisjonsrike stykket er Mette Fausa.