Endelig kan Erle hente fram bunaden
Nærmere 50 gjester er ventet i konfirmasjonen til Erle, men bare 10 får komme i kirken. – Det blir vanskelig å velge, sier hun.
På syrommet hjemme hos mormor henger bunaden som Erle Utle Svartveit skal bruke i konfirmasjonen 19. september. Oldemor på farssiden har brodert, og mormor har sydd. Søljene har hun fått som gaver over flere år.
Det har blitt mange besøk hos mormor for å prøve bunad, men først i dag sitter alt som det skal.
Den opprinnelige konfirmasjonsdatoen var 2. mai. Før påske fikk familien beskjed om at festen ble utsatt på grunn av koronapandemien.
– Det var mars, og det var starten på noe som vi ikke visste hva var for noe. Sannsynligheten var ganske stor for at det ikke kom til å bli konfirmasjon i mai, resonnerer Erle.
Som planlagt
Hun er en av mange som har valgt å konfirmere seg i Den norske kirke. Kirken har ikke nasjonale tall for 2020 før tidlig neste år, men i 2019 ble 34.513 konfirmert her.
- Vi gleder oss til å feire mange tusen konfirmanter denne høsten, men det vil bli en annerledes festdag enn vi er vant med, sa preses i Den norske kirke Olav Fykse Tveit til NTB denne uken.
Han retter en stor takk til alle som utsatte feiringen i vår.
– Det er viktig at vi fortsatt overholder smittevernreglene og minner hverandre om å holde avstand og at vi ikke kan samle for mange om gangen, legger han til.
Selv om det har vært økt smitte mange steder den siste tiden, kommer årets konfirmasjoner til å gå som planlagt, ifølge kirkerådsleder Ingrid Vad Nilsen.
– Vi følger de nasjonale smittevernreglene, men kirkene i hver kommune må ha kontakt med helsetjenesten på sitt sted om det er innført egne regler som er strengere enn de nasjonale på grunn av lokale utbrudd, sier hun til Dagen.
– Mange må forflytte seg i forbindelse med kirkelige konfirmasjoner, noe som øker smittefaren. Hva frykter du?
– Vi har lov til å bevege oss fritt i Norge, og jeg regner med at folk forholder seg til smittevernreglene. Det tror vi familiene tar høyde for i sammenkomstene etter gudstjenestene.
– Hva er verste scenario du kan se for deg knyttet til konfirmasjonsfeiring og korona?
– At vi skal spre smitte på arrangementer som vi har ansvar for. Derfor gjør vi alt vi kan for å ha sikre og trygge arrangementer, sier Vad Nilsen.
200 og en meter
I juni ble det sendt ut et ressursnotat om konfirmasjonsgudstjenester fra Kirkerådet. Der står det blant annet at maksimalt 200 personer kan være til stede i kirken, inntil helsemyndighetene eventuelt justerer rådene. Det skal være minimum en meter skulder til skulder mellom hver person (gjelder ikke personer i samme husstand).
Forbønn og velsignelse er et fast ledd på de aller fleste konfirmasjonsgudstjenester og skjer ofte ved håndspåleggelse. Ikke spesielt koronavennlig, kanskje, men fortsatt lov, ifølge kirkerådslederen.
– Vi har søkt helsefaglig råd om det. Svaret er at så lenge man har god håndhygiene, kan man opptre som normalt i forbønnshandlingen, sier hun.
Med hjertet i halsen
I Åsane kirke i Bergen, der Erle skal konfirmeres, blir det konfirmasjonsgudstjeneste de to siste helgene i september. Sokneprest Arne Mulen opplyser til Dagen at konfirmasjonen i år vil foregå over like mange dager, men at de har delt konfirmantene opp i mindre grupper.
– I stedet for å ha to gudstjenester samme dag, har vi fire med 15-16 konfirmanter på hver. Alle kan ta med seg ti gjester.
Det foregår for tiden ingen konfirmasjonsforberedelser i Åsane. Neste konfirmantkull starter ikke opp før etter høstferien, og årets konfirmanter var ferdig i vår. De skal bare samles til en siste oppkjøring for å øve og prøve kapper.
– Vi bestemte oss for at vi først måtte avvikle årets konfirmantkull før de nye kunne starte. De får et litt mer fortettet år, sier Mulen og legger til at de «sitter med hjertet i halsen».
– Vi er livredde for at det skal bli innstramminger. Nå er det en øvre grense på 200. Den lever vi godt med. Med 200 kan vi gjennomføre ting på en skikkelig og god måte. Hvis det strammes inn ytterligere, blir det veldig stusselig. Da har jeg skikkelig vondt av konfirmantene våre, sier han.
Nøye uten å være panisk
Verken Erle eller moren Kristin Utle frykter smitteutbrudd i forbindelse med konfirmasjonen.
– Vi er opptatt av at det skal være trygt for alle som kommer. Vi kommer til å være nøye, uten å være panisk, sier Utle.
Festen skal holdes i et selskapslokale i Åsane kirke og er det samme som de hadde bestilt i vår. Utle forteller at det er god plass. Under vanlige omstendigheter er det plass til rundt 100 der.
– Hvilke forholdsregler må dere ta?
– Folk må sitte lenger fra hverandre, og vi må tenke på hvordan vi håndterer maten.
– Er det lov med koldtbord?
– Det er åpnet for at man kan ha buffet så lenge man vasker hender før og etter at man har forsynt seg, sier Utle.
I kirken kan de bare invitere med 10 av de nærmere 50 gjestene.
– Fra 50 til 10 er ganske mye, sier Erle ettertenksomt.
Med hjelp fra mamma holder hun på å velge hvem som skal få være med i kirken.
– Det er vanskelig å vurdere hvem som er viktig for meg og hvem som hadde syntes at det var kjekt å bli invitert, sier hun.