Endre Stene kastet fra styret i Dagen
Fikk beskjed noen timer før generalforsamlingen at han ikke var ønsket i styret likevel. – Stene er ikke rette person til å ivareta våre interesser, sier Misjonssambandets Espen Ottosen.
Det har i mange år vært ro rundt Dagens generalforsamlinger etter at det tidligere har vært høyt konfliktnivå mellom tidligere sjefredaktører og styret.
Onsdag ettermiddag var det på ny strid i generalforsamlingen, som foregikk delvis med fysisk fremmøte i Bergen og delvis digitalt. Denne gangen var konflikten knyttet til valg av styremedlem.
Tapte to avstemninger
Styremedlem Endre Stene har sittet i styret og ønsket gjenvalg, men ble vraket av valgkomiteen. Det stilte to delegater i generalforsamlingen seg spørrende til. Stene ble deretter fremmet som benkeforslag av Boe Johannes Hermansen, men etter skriftlig avstemning tapte Stene med knapp margin.
Senere ble han foreslått på nytt som 1. vararepresentant, men også denne gangen tapte han med knapp margin. Dermed var Stene onsdag kveld ute av Dagen-styret
En profilert kritiker av ledelsen
Stene har siden i fjor høst hatt en rolle som kritiker av ledelsen i Misjonssambandet (NLM). Stene har i mange år vært ansatt i Misjonssambandet, blant annet som forkynner og kretssekretær. I en kronikk i Dagen i august i fjor tok han et kraftig oppgjør med ledelsen i Misjonssambandets personalhåndtering, og det han mener er maktmisbruk og mangel på rom for internkritikk.
Det satte i gang en større debatt i Misjonssambandet, og saken har flere ganger vært på hovedstyrets bord.
Strøket av valgkomiteen
Stene har samtidig vært styremedlem i Dagen siden 2018. Før den tid var han vararepresentant i flere år.
Under valget til nytt styre på Dagens generalforsamling onsdag ettermiddag, orienterte valgkomiteens leder Ottar Hummelsund om at tre representanter stod på valg. Men da han leste opp valgkomitéens innstilling, var Stenes navn erstattet med Helge Madland fra Tau i Ryfylke. De to andre var foreslått til gjenvalg.
Madland ble presentert som en mann som har hatt betrodde stillinger i oljeindustrien, har vært rådmann, har økonomi- og ledelseserfaring og er en bedehusmann og ivrig Dagen-leser.
Ba om begrunnelse fra valgkomiteen
At Stene var ute av valgkomiteens innstilling, fikk to av aksjonærene til å reagere.
Den første som fikk ordet, var Rolf Kjøde, førstelektor på NLA Høgskolen og tidligere generalsekretær i Normisjon. Han ba om en begrunnelse for at Stene ikke var foreslått gjenvalgt.
– Er det kompetansemessig? Er det faglige ting? Er avisens beste vurdert? Dette kom overraskende, så jeg må stille spørsmål fra hofta, sa Kjøde.
Han la ikke skjul på at han stiller spørsmål ved om det er sammenheng mellom valgkomiteens innstilling og Stenes kritikk av NLMs ledelse.
– Det er lett å umiddelbart tenke noen andre tanker: At en stor aksjonær kanskje ikke ønsker at han skal ha gjenvalg. Det vet jeg ikke noe om, men jeg får en bismak. Jeg vil gjerne ha en begrunnelse av valgkomiteen, sa Kjøde og kalte innstillingen «forunderlig».
– Valgkomiteen representerer forskjellige grupperinger
Valgkomiteens leder, Hummelsund, svarte at styresammensetningen vurderes ut i fra hvilke styrker kandidatene har, og at målet er å sette sammen et bredt og godt styre som er til det beste for Dagen.
– Så skal det også gjenspeile eierstrukturen. Vi i valgkomiteen representerer på en måte forskjellige grupperinger innenfor aksjonærene, sa han.
Ottar Hummelsund eier selv 10,3 prosent av aksjene i Dagen. I valgkomiteen sitter også tidligere hovedstyreformann Lars Gaute Jøssang i Misjonssambandet, forslagssjef Svein Andersen i Hermon forlag og generalsekretær Erik Furnes i Indremisjonsforbundet. Misjonssambandet eier 9,28 prosent av aksjene i Dagen.
– «Grupperingen» ønsker Madland
Hummelsund nevnte ikke Misjonssambandet i sin redegjørelse. Men sa at «den grupperingen» som hadde foreslått Helge Madland, ønsket ham inn.
– Han er kompetent mann. Hva som ligger av begrunnelse bak, kan ikke jeg uttale meg om. Vi opplever at han som kommer inn er en kapasitet. Det skal skiftes styremedlemmer med jevne mellomrom, vi skal ha nye som kommer inn og gir friske impulser. Jeg kan ikke granske hjerter og nyrer og hva begrunnelsen skal være, og jeg er opptatt av at vi får gode representanter inn.
Hummelsund pekte på at det kan være en belastning for styremedlemmer som skiftes ut uten at man ønsker å forlate styret.
Stilte spørsmål ved hva som er Dagens beste
Kjøde ba om replikk hvor han uttrykte forståelse for at et styre trenger utskifting og at man må se på kompetanse. Men når det gjelder avisens beste, mente han at det kan sees på to måter:
– Det ene er å tenke fritt på hvilken kompetanse styret trenger og ikke ta hensyn til om noen som går ut har lyst å sitte videre. Men det går også an å tenke at i akkurat denne situasjonen som er nå, er det et annet Dagens beste. Man kan ikke regne med at en slikt styreskifte går upåaktet hen i offentligheten. Og spørsmålet er om det er til Dagens beste å gjøre et slikt bytte på denne måten.
Hummelsund svarte at valgkomiteen er valgt av aksjonærene og at de legger sin innstilling frem for generalforsamlingen.
Advarte mot å svekke Dagen
Aksjonær Boe Johannes Hermansen uttrykte også overraskelse over innstillingen.
– Stene har teologisk kompetanse og er en uredd person som Dagen absolutt trenger i sitt styre, sa han.
– Jeg forstår, ut fra det som leder av valgkomiteen sier, at det rett og slett er NLM som har ønsket Endre ut av styret. Det er veldig beklagelig. Resultatet kommer til å svekke Dagen som uavhengig nyhetsavis, sa Hermansen og fremmet benkeforslag på Endre Stene til styret. Han ba også om en forklaring fra Stene selv, som deltok i møtet.
– Ikke ønsket av min egen organisasjon
Da Stene fikk ordet, la han ikke skjul på at han ikke ønsket å forlate styret.
– Jeg er den nest nyeste i styret. Jeg har opplevd meg ønsket i styret og at kompetansen min har vært etterspurt. For to uker siden ble jeg kontaktet av Ottar med spørsmål om å sitte i styret fremdeles. Det bekreftet jeg at jeg ønsket. For noen timer siden fikk jeg beskjed om at jeg ikke er ønsket i styret.
Stene pekte på det han mener er årsaken: At Misjonssambandet ønsker ham ut av styret i Dagen.
– Jeg forstår at det har vært kontakt mellom NLMs ledelse og valgnemnda. Og jeg forstår at jeg ikke er ønsket av min egen organisasjon. For meg er det vanskelig å ikke sette den situasjonen i sammenheng med at jeg offentlig har kritisert ledelsen i NLM.
Frykter at NLM ønsker lojalt styremedlem
Han sa til generalforsamlingen at poenget i hans kritikk av NLM er at de knebler kritikerne.
– Det opplever jeg at NLMs ledelse viser vilje til å gjøre også i Dagen. Jeg opplever det veldig urovekkende at NLMs ledelse slik utfordrer Dagen som selvstendig og uavhengig nyhetsavis. De kan godt hende de vil bytte meg ut, men tidspunktet de gjør det på er i beste fall veldig uklokt. Min største frykt er at NLM ønsker et NLM-lojalt styremedlem og at de forsøker styre dekningen av debatten rundt det som nå foregår. Det er verken NLM, Dagen og offentligheten tjent med. Man gjør det på et tidspunkt hvor et stort varslingsutvalg jobber med mange varslinger. Jeg synes det er oppsiktsvekkende.
Misjonssambandet satte i mars ned et varslingsutvalg som skal håndtere en rekke varsler som er sendt til hovedstyret de siste månedene.
Stene sa ja til å stille som benkeforslag og sa at han som kritiker av egen organisasjon har et annet blikk på hvor viktig det er at Dagen beholder sin uavhengighet.
– Dagen er en nyhetsavis for Kristen-Norge og ikke et menighetsblad. Det er uhyre viktig at Dagen får beholde sin posisjon som det, sa Stene.
– Uavhengigheten står fjellstøtt
Sjefredaktør Vebjørn Selbekk ble av styreleder Samuel Skrunes bedt om å kommentere uttalelsene om at Dagens uavhengighet står i fare.
– Utskifting av et styremedlem er en sak for seg. Den redaksjonelle uavhengigheten må det ikke være noen som helst tvil om. Den står fjellstøtt, sa Selbekk.
Rolf Kjøde understreket etterpå at han ikke var bekymret for redaktørens uavhengighet.
– Det har Vebjørn vist på mange måter. Men det som uroer meg, er om dette er det beste for avisen nå, sa Kjøde.
To av aksjonærene stilte deretter spørsmål ved praksisen om at valgkomiteen ikke informerer før generalforsamlingen hvilke kandidater som er innstilt.
Tapte med liten margin
Det ble deretter gjennomført skriftlig votering hvor de fremmøtte stemte på vegne av aksjeposter. Det var fire kandidater til de tre ledige plassene i styret, etter at Stene ble fremmet.
Åshild Reitan og Kari Anne Johansen fikk gjenvalg med god margin på over 43.000 stemmer hver. De resterende stemmene delte seg på Madland og Stene, men Stene tapte knepent med 22.129 stemmer mot Madlands 23.221 stemmer.
Da første vara skulle velges, ble Stene igjen foreslått som benkekandidat, og det ble kampvotering.
Igjen tapte Stene med liten margin mot sittende varamedlem Anja Underhaug Gjerde.
Han valgte da å ikke stille mot 2. vara, som er informasjonssjef Espen Ottosen i Misjonssambandet.
– Det har ikke så stor hensikt. Det er tydelig at generalforsamlingen har valgt å la seg styre eller påvirke av NLMs ledelse i saken, sa Stene til generalforsamlingen da resultatet av varavalget ble kjent.
– Ønsker å kvitte seg med kritiker
– Hva var vi vitne til her?
– Jeg opplever at dette er uttrykk for at NLMs ledelse nå ønsker å kvitte seg med kritikere der de kan, sier Stene da Dagen ringte ham like etter generalforsamlingen er over. Han fulgte generalforsamlingen digitalt fra Namsos.
– Jeg er en del av organisasjonen og glad i den, men lederskapet bruker nå de midler de har til å bringe kritikere til taushet eller isolere dem. For meg er det vanskelig å forstå dette på en annen måte slik det har skjedd.
– Er du helt sikkert på at det er NLMs ledelse som står bak?
– Jeg vet at det har vært kontakt mellom valgkomiteen og NLMs hovedkontor om dette.
– Hvordan vet du det?
– Det har jeg fra valgnemnda.
– Vet du hva som er sagt?
– Ikke ordrett.
– Har du opplevd at du har vært NLMs representant i styret?
–Man er ikke valgt som representant for noen bestemt. Men som Hummelsund sa, skal styret prøve å gjenspeile eierne.
Stene opplyser at han for noen år siden ble spurt av Lars Gaute Jøssang i valgkomiteen om å gå inn i styret. Jøssang er tidligere hovedstyreformann i Misjonssambandet og sitter nå i valgkomiteen til Dagen.
Ble oppringt i formiddag
– Hvordan fikk du vite at NLM skal ha ønsket deg ut?
– Hummelsund ringte meg klokken 11 i dag og sa at ‹din gruppering» ønsker å skifte deg ut. Jeg prøvde å få kontakt med Jøssang, og han ringte meg tilbake mens jeg var i styremøte like før generalforsamlingen. Jeg spurte om han hadde tatt kontakt med hovedkontoret i Misjonssambandet eller om de hadde kontaktet ham. Han svarte ikke på det, men bekreftet at det hadde vært kontakt.
– Jeg fortalte ham at jeg anser dette som en represalie. Han svarte noe slik som at «jeg hører hva du sier», sier Stene.
– Det er eiernes privilegium til å påvirke styresammensetningen?
– Det er deres fulle rett. Jeg representerer NLM-folket og kjenner både NLM og lavkirkeligheten godt. Tidspunktet de gjør dette på, gir imidlertid et signal om at kritikere av ledelsen kan forvente konsekvenser. Dette som har vært noe av kjernen i kritikken mot NLMs ledelse, at de forventer en problematisk lojalitet. Her illustreres poenget for åpen scene.
– Du gav i generalforsamlingen uttrykk for at du var bekymret for Dagens uavhengighet. Hvordan er du bekymret for det?
– Jeg ikke i tvil Vebjørns (Selbekk, red anmerk) ønsker holde fast på uavhengigheten. Men det gis et signal om at NLMs ledelse er villig til å gå langt for å beskytte seg og sin makt mot kritikk og innsyn. Uansett hvor uavhengig dere som journalister ønsker være, er det en fare for at en slik inngripen fra eiere på sikt kan undergrave pressefriheten.
– Det er vel også slik at styremedlemmene skal ha eiernes tillit?
– Men hvem er eierne? Jeg har vel neppe den sentrale ledelses tillit for tiden. Men organisasjonen er misjonsfolket og felleskap, ikke hovedkontoret, sier Stene.
– Stene ikke rett person til å ivareta våre interesser
Verken informasjonsleder Espen Ottosen i Misjonssambandet eller andre fra organisasjonen var til stede på generalforsamlingen onsdag, og aksjeposten deres ble ikke brukt på møtet. Dagen ringte Ottosen etter at generalforsamlingen er over.
– Hvilken kontakt har det vært mellom NLMs hovedkontor og valgkomiteen i Dagen?
– Vi i NLMs ledelse har ikke gjort noe vedtak eller saksbehandlet dette. Innstillingen fra valgkomiteen i Dagen er deres ansvar. Men det er helt vanlig at en valgkomite ber om innspill fra eierne. Denne gangen har det vært kontakt fra representanter i valgkomiteen til noen i NLMs ledelse. Vi ser på det som fortrolig dialog når vi blir bedt om å vurdere forskjellige kandidater. Det er ikke naturlig å referere til innholdet.
– Hva har Misjonssambandets råd til valgkomiteen vært?
– Jeg har selv ikke hatt dialog med noen i valgkomiteen. Men hvis spørsmålet er om NLM som en stor eier i Dagen mener at Endre Stene er den rette personen til å ivareta våre interesser, er svaret nei. Det er ikke bare fordi han er en kritiker. Han har begått et kraftig karakterdrap på hele NLMs ledelse, inkludert hovedstyret og alle sentrale ledere.
– Hva tenker du på da?
– Det er min vurdering av uttalelse han har gitt til Vårt Land og Dagen siste året, samt kronikkene han har skrevet.
– Underlig med sterk NLM-kritiker rundt styrebordet
– Har dere gitt signal om at dere ønsker at Endre Stene skal skiftes ut fra Dagens styre?
– På hvilken måte det signalet er vidareformidlet, kjenner jeg ikke til i kveld.
– Stene sier at han representerer folket i NLM og ikke nødvendigvis ledelsen?
– Det er vanskelig å vite hvor representativ Stene er for NLM slik situasjonen er nå. Jeg tenker det er viktig at Dagen er uavhengig. Det har vært underlig at en veldig sterk kritiker av NLM har hatt plass rundt styrebordet. Jeg mener at det er en fordel for avisens uavhengighet at styremedlemmer ikke samtidig figurerer i svært betente saker i spaltene. Det gjelder uansett om det er Stene, Øyvind Åsland eller jeg som hadde sittet i styret.
Øyvind Åsland er generalsekretær i Misjonssambandet.
– Men du har selv sittet i styret i Dagen?
– Det har jeg gjort. Nå er jeg 2. vara, for jeg har fått en sterk oppfordring fra Dagen om å gjøre det slik at jeg kan konsulteres og bidra. Men som fast medlem syntes jeg det var en dobbeltrolle som var litt uryddig. I en fredssituasjon er det uproblematisk. Det hadde vært ekstra kinkig å sitte der siste året, fordi NLMs ledelse har vært en del av rekke krevende medieoppslag.
– Vi tåler og ønsker kritisk debatt
– Er vrakingen av Endre Stene et forsøk fra NLM på å isolere og kneble en kritiker?
– Nei. Jeg er ikke i tvil om at Endre Stene fortsatt har alle muligheter til å skrive i Dagen og uttale seg der.
– Men å isolere ham fra et verv?
– Når NLMs ledelse vurderer hvilke personer som kan representere våre interesser som eier, er det andre enn Endre Stene som oppleves som mer aktuelle.
– Forstår du at det kan gi uheldig signal, slik Kjøde pekte på i generalforsamlingen?
– Det er i hvert fall viktig for meg å si vi er svært opptatt av Dagens uavhengighet. Vi både tåler og ønsker en kritisk debatt om NLM.
– Karakterdrap
– Kan det være signal til andre i NLM at hvis de uttaler seg kritisk, blir de fjernet?
– Overhode ikke. Endre Stene har ikke bare kommet med kritikk, men har begått karakterdrap av hovedstyret og ledelsen.
– Hvorfor kaller du det karakterdrap og ikke bare sterk kritikk?
– Mitt inntrykk er at Stene ikke bare vil skape forbedringer i NLM. Derimot mener jeg at han både eksplisitt og implisitt har sådd stor tvil ved egnetheten hos generalsekretær, hovedstyret generelt og NLMs administrasjon.
– Hva tenker du på?
– I det han har skrevet og i sine innlegg er kritikken så sterk at han krysser grensen fra saklig kritikk til at han stiller spørsmål om egnethet og integritet.
Viser til to kronikker
– Hva har han skrevet og sagt som gjør at du konkluderer slik?
– Begge kronikkene han hadde i Dagen i høst inneholder svært kraftige beskyldninger om maktmisbruk, om lite medmenneskelig personalbehandling og påstand om at organisasjonens lederskap har svært store mangler.
Ottosen viser til den første kronikken som Endre Stene skrev i august i fjor «Det idealiserte fellesskapets farer» og en kronikk fra september med tittelen «Det oppriktige fellesskapets muligheter».
Påstander om maktmisbruk
– I medarbeiderundersøkelsen i vår rapporterer en av fem at de selv har opplevd maktmisbruk i Misjonssambandet. Har ikke Stene helt rett i det han sa i høst?
– Nei, jeg mener tallene ikke kan tolkes slik Stene gjør når han har hevdet at det finnes store og systematiske problemer i NLM og kommer med en generell, sterk kritikk av ledelsen.
– De står ikke i fare for skyte budbringeren når medarbeiderundersøkelsen viser at så mange sier at de har vært utsatt for maktmisbruk?
– Det er en stor forskjell på å erkjenne at det kan foregå uheldige ting i NLM i form av maktmisbruk og å komme med en så massiv kritikk av systematisk maktmisbruk som Stene forteller om, sier Ottosen.