SPONSER: Kvinesdal er eneste kommune som har videreført «Fritidskortet.» Ordfører Per Sverre Kvinlaug (KrF) og ansvarlig for ordningen, Leah Henriette Rafoss, mener det er en suksess.

Eneste kommune som viderefører KrF-konsept: Bekjemper utenforskap med trening, kino og kultur

Etter at KrF forsvant ut av regjeringen, ble også «Fritidskortet» for barn og unge skrotet. I Kvinesdal var effekten av ordningen så god at man har valgt å tyne kommunekassa for å kunne fortsette med «fritidskortet».

– I vår kommune er det bred politisk enighet om at dette er veldig viktig. Kortet har en stor betydning i kampen mot utenforskap, sier KrF-ordfører Per Sverre Kvinlaug.

Kvinesdal var en av 20 kommuner som ble plukket ut av den forrige regjeringen til å bli støttet med det såkalte fritidskortet.

Ordningen med fritidskort var hjertesak for KrF, og tidligere barne- og familieminister, Kjell Ingolf Ropstads (KrF), frontet saken.

Tanken var å la alle barn og unge få sponset en pengesum for å kunne delta i organiserte fritidsaktiviteter. Dette skulle sørge for at alle barn fikk mulighet til å delta i aktiviteter, på tross av familiens økonomi.

Pengene kom fra staten, og det var lagt opp til i 2022 å sette av 1,8 mrd. kroner til dette.

Men da Kvinesdal, som en av de utvalgte kommunene, hadde fått rullet ut fritidskortet, og begynte å se effekten av det, ble det regjeringsskifte.

Den nye regjeringen ville bruke andre metoder.

– Vi hadde en veldig positiv utvikling. Vi så blant annet at idretten fikk et veldig oppsving, forklarer Leah Henriette Rafoss, som er leder for arbeidet med fritidskortet.

Dermed var man lite sugen på å ikke fortsette ordningen, selv om staten kuttet pengestøtten.

Som den eneste kommunen, har Kvinesdal valgt å fortsette med kortet for barn og unge mellom 6 og 18 år.

Til tross for en stram kommuneøkonomi og usikre tider, velger kommunen å legge 2,1 millioner kroner i året på bordet for å hjelpe de unge ut i aktivitet. Dette ligger inne i budsjettet frem til 2026.

– Dette er så grunnleggende viktig. Vi ønsker at de skal være en del av et fellesskap, og vi tenker også at dette er forebyggende. Det skal ikke stå på foreldrenes økonomi om de kan bli med, sier ordføreren.

Høy brukerprosent

I Kvinesdal får hver person mellom 6 og 18 år 3000 kroner i året som de kan bruke på en rekke ulike aktiviteter.

Og tallene forteller at de aller fleste benytter seg av kortet.

– Vi ser at 80 prosent i målgruppen bruker kortet, så vi har en høy prosent som er ute i aktivitet, opplyser Rafoss, og legger til at kommunen har 750 aktive kort.

FORNØYD: Simon Netland bruker selv fritidskortet for å betale på treningssenteret, og han er glad for at Kvinesdal kommune putter penger inn i dette.

Simon Netland går i tiende klasse, sitter i ungdomsrådet i kommunen, og er en av de som applauderer fritidskortet.

– Jeg tror det er veldig viktig. Det blir likt for alle, uansett hvordan familiens økonomi ser ut. Jeg vet bare om én som ikke bruker kortet, sier han.

For Netlands del, er det til treningssenteret at pengene blir brukt, og han forteller at også de ukrainske flyktningene nå har begynt å bruke kortet på treningssenteret.

– Det også litt lettere å bli kjent med dem i en slik situasjon, mener Netland.

Kommunen har sørget for å gjøre ordningen kjent på flere språk.

Gode opplevelser

I Kvinesdal har man valgt å tenke litt videre på kortet enn hva den forrige regjeringen la opp til.

Det kan ikke bare brukes til organiserte fritidsaktiviteter som fotball, håndball og ridning, men også til kulturskole, kino og kulturelle forestillinger.

– I vår lokale ordning, har vi også åpnet for enkeltstående tilbud. Poenget er at de skal komme ut, få en god opplevelse, og kjenne på fellesskap, forklarer ordføreren.

– Fantastisk

En annen effekt av fritidskortet, er at lag og foreninger har fått økt medlemsmassen, og også bedret sin økonomi, sier Rafoss.

Kjell Ingolf Ropstad (KrF) var nylig på besøk i Kvinesdal, og fikk se hvordan denne kommunen har tatt ordningen videre på lokalt nivå.

– Det er en fantastisk historie. Det er ikke lett for kommunene å finansiere dette selv, og det er gøy å høre at de lykkes med det. Det at Kvinesdal lykkes så godt med dette, vil bli et godt argument for å rulle ordningen ut igjen, dersom vi kommer tilbake i regjering, sier Ropstad.

Bømlo kommune har også en lokal variant av Fritidskortet, med det er kun for høsten 2022, og for unge mellom 11 og 15 år. Også Bodø har i 2022 en redusert utgave av Fritidskortet, kun for barn mellom 10 og 13 år.

Powered by Labrador CMS