Engelske kirke trues av nedleggelse
Hundrevis av anglikanske kirker kan bli stengt innen 2026 som en del av foreslåtte planer fra Church of England.
En rapport fra de britiske kirkekommissærene, som forvalter kirkens investeringer, viser at opptil 368 kirkebygninger kan stå i fare for nedlegging i løpet av de neste to til fem årene.
Tallet stammer fra en undersøkelse i bispedømmene der de ble bedt om å angi estimater for antall stengninger i bispedømmet i løpet av en periode på to til fem år.
Den fant at 12 bispedømmer vurderte opptil fem nedleggelser, ni planla mellom seks og 12 nedleggelser, og fem planla opptil 40 avvigslinger i løpet av de neste to til fem årene.
Worst case
Kirken har uttalt at dette tallet kommer fram når man legger sammen «Worst case scenario» basert på tallene de fikk i undersøkelsen.
– Det er bekymringer for at økende økonomisk og demografisk press kan øke sannsynligheten at flere nedleggelser vil være nødvendig, heter det.
Imidlertid er «nedleggelse en langsom prosess, og det er ofte slik at bispedømmene ikke trekker fram så mange som planlagt.
Kirkens administrerende organ har pekt på nedgang i kirkebesøk, mangel på presteskap og virkningen av pandemien som viktige faktorer for potensielle nedleggelser.
40.000 kirker
Storbritannia har omtrent 40.000 kirker, hvorav 16.000 er anglikanske.
Før koronavirus-krisen stengte Church of England i gjennomsnitt 20 – 25 kirker hvert år.
Rapporten foreslår å fremskynde prosessen med nedleggelser ved å redusere konsultasjoner, klager og innspill fra bevarings-interessene.
I høringsdokumentet heter det at «Det som trengs er raskere prosesser som gjør at en økning i nedleggelser over tid kan administreres på en fornuftig måte.»
Ingen god idé
Talsmann Eddie Tulasiewicz i National Churches Trust sier til Premier at effektivisering ikke er en god idé:
– Konsultasjon er veldig viktig når vi snakker om hva som egentlig er en nasjonal eiendom. Church of Englands kirkebygninger, er der for alle, ikke bare for kirkemedlemmer, men også for samfunnet.
Et stort antall anglikanske kirker som ikke lenger er i bruk blir gitt til andre kristne trossamfunn, brukes som samfunnshus er selges til boligformål.
Kulturarv
Tulasiewicz sier at før man anser at en kirke «ikke lenger har en fremtid», må det tas nøye hensyn til hvordan ressurser brukes, problemene en kirke står overfor og dens fellesskaps- og kulturarv-bidrag.
– Konsultasjon burde virkelig være grundig og ikke haste. Jeg tror vi må se på kirkebygninger som en stor ressurs. Når de er stengt, er de stengt for godt, legger han til,
National Churches Trust lanserer en nasjonal høring neste måned for å samle meninger om viktigheten og relevansen av kirkebygninger i Storbritannia.