FRA KONGO TIL NORGE: Legen Denis Mukwege fra Kongo er i Oslo for å delta på Norad konferansen på onsdag. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Ensom kamp for Kongos voldtatte

Han blir om­talt som en su­per­mann, en ån­de­lig kraft og en helt. Men for ti­tu­sen­vis av Kon­gos vold­tat­te kvin­ner er Denis Muk­we­ge gans­ke en­kelt man­nen som red­det dem.

Publisert Sist oppdatert

Over 40.000 kvin­ner har fått be­hand­ling ved Pan­zi-syke­hu­set som Denis Muk­we­ge dri­ver i byen Buka­vu helt øst i Kongo.

Syke­hu­set er del­vis drif­tet med nors­ke pen­ger, og den fritta­len­de, men lav­mæl­te legen fra Kongo var der­for in­vi­tert til å delta på Norads år­li­ge re­sul­tat­kon­fe­ran­se, som star­tet ons­dag.

Det var til­fel­dig­he­ter som førte til at Denis Muk­we­ge ble en av ver­dens le­den­de eks­per­ter på vold­tat­te kvin­ner. I 1999 ble en kvin­ne brakt til syke­hu­set som han hadde byg­get av ut­ran­ger­te telt i Buka­vu. Kvin­nen hadde store ska­der etter å ha blitt gjeng­vold­tatt og der­etter skutt gjen­nom lår og kjønns­or­ga­ner.

Men selve sjok­ket kom se­ne­re, da flere ti­talls kvin­ner fra én lands­by kom til syke­hu­set.

Sys­te­ma­tisk

- Etter hvert for­sto jeg at vold­tek­ter er en måte å drive folk vekk fra om­rå­der på. Dette skjer sys­te­ma­tisk. Det er en stor tra­ge­die, sier Muk­we­ge til NTB.

I Kongo er bru­ta­le vold­tek­ter blitt et eget våpen i kri­gen som aldri ser ut til å ville ta slutt. De siste 15 årene er mer enn 100.000 kvin­ner blitt vold­tatt, iføl­ge an­sla­ge­ne, og Kongo er blitt ver­dens «vold­tekts­sen­trum». En ame­ri­kansk stu­die fra sep­tem­ber i år viser at of­fi­se­rer har gitt sine sol­da­ter di­rek­te ordre om å vold­ta, fram­hol­der Muk­we­ge.

Han for­tel­ler hvor­dan vold­tek­te­ne river fa­mi­li­er i styk­ker. Kvin­ne­ne kan bli øde­lagt for livet, halv­par­ten kan ikke len­ger få barn, mens mange blir smit­tet av aids. Ofte blir deres ekte­menn og barn tvun­get til å se på vold­tek­te­ne, noe som gjør men­ne­ne pa­ra­ly­ser­te av skam, mens barna blir på­ført livs­va­ri­ge trau­mer.

Sol­da­ter bak over­gre­pe­ne

Mange av over­gre­pe­ne blir be­gått av re­gje­rings­sol­da­ter, iføl­ge Muk­we­ge. Den kon­go­le­sis­ke hæren er i dag en smelte­di­gel av tid­li­ge­re ge­rilja­kri­ge­re fra ulike mi­lits­grup­per, som er sugd opp i hæren gjen­nom ulike freds­av­ta­ler.

- Dette er et stort pro­blem. Mange av sol­da­te­ne er tid­li­ge­re barne­sol­da­ter som er opp­lært til å drepe og vold­ta, sier Muk­we­ge

Han har lenge kjem­pet en ensom kamp for å gjøre ver­den opp­merk­som på vold­tekts­pro­ble­met. For et drøyt år siden sto han på ta­ler­sto­len i FNs ho­ved­for­sam­ling der han kom med skarp kri­tikk av både in­ter­na­sjo­na­le ak­tø­rer og kon­go­le­sis­ke myn­dig­he­ter for å til­la­te at de bar­ba­ris­ke over­gre­pe­ne fort­set­ter - uten kon­se­kven­ser.

Håp

- Etter dette har ting blitt litt bedre. Vi til­byr kvin­ne­ne også ju­ri­disk hjelp, og mange av dem vil gå til sak mot sine over­gri­pe­re. De vil ha rett­fer­dig­het, sier Muk­we­ge.

Til nå har rundt 2.500 kvin­ner gått til sak, mens rundt 200 vold­tekts­menn er dømt til feng­sels­straf­fer. I no­vem­ber i år ble 39 sol­da­ter og of­fi­se­rer stilt for en mi­li­tær­dom­stol i Goma, til­talt for krigs­for­bry­tel­ser.

Å se at slike saker når igjen­nom, gir håp, mener Muk­we­ge.

- Men sam­ti­dig er det ingen kvin­ner som har fått er­stat­ning for sine tapte liv. Dette er myn­dig­he­tens an­svar, fram­hol­der han.

Fred- og sam­ar­beids­av­ta­len som Kongo og ti andre na­sjo­ner inn­gikk i fe­bru­ar i år, samt det fak­tum at en av Kon­gos mest no­to­ris­ke mi­lit­ser, M23, for én måned siden la ned våp­ne­ne sine, gir også grunn til op­ti­mis­me.

- Skal vi få slutt på vold­tek­te­ne, må vi først få slutt på kon­flik­ten. Men det vil være lang vei igjen før så­re­ne er helet, sier Muk­we­ge. (©NTB)

Powered by Labrador CMS