Ensom kamp for Kongos voldtatte
Han blir omtalt som en supermann, en åndelig kraft og en helt. Men for titusenvis av Kongos voldtatte kvinner er Denis Mukwege ganske enkelt mannen som reddet dem.
Over 40.000 kvinner har fått behandling ved Panzi-sykehuset som Denis Mukwege driver i byen Bukavu helt øst i Kongo.
Sykehuset er delvis driftet med norske penger, og den frittalende, men lavmælte legen fra Kongo var derfor invitert til å delta på Norads årlige resultatkonferanse, som startet onsdag.
Det var tilfeldigheter som førte til at Denis Mukwege ble en av verdens ledende eksperter på voldtatte kvinner. I 1999 ble en kvinne brakt til sykehuset som han hadde bygget av utrangerte telt i Bukavu. Kvinnen hadde store skader etter å ha blitt gjengvoldtatt og deretter skutt gjennom lår og kjønnsorganer.
Men selve sjokket kom senere, da flere titalls kvinner fra én landsby kom til sykehuset.
Systematisk
- Etter hvert forsto jeg at voldtekter er en måte å drive folk vekk fra områder på. Dette skjer systematisk. Det er en stor tragedie, sier Mukwege til NTB.
I Kongo er brutale voldtekter blitt et eget våpen i krigen som aldri ser ut til å ville ta slutt. De siste 15 årene er mer enn 100.000 kvinner blitt voldtatt, ifølge anslagene, og Kongo er blitt verdens «voldtektssentrum». En amerikansk studie fra september i år viser at offiserer har gitt sine soldater direkte ordre om å voldta, framholder Mukwege.
Han forteller hvordan voldtektene river familier i stykker. Kvinnene kan bli ødelagt for livet, halvparten kan ikke lenger få barn, mens mange blir smittet av aids. Ofte blir deres ektemenn og barn tvunget til å se på voldtektene, noe som gjør mennene paralyserte av skam, mens barna blir påført livsvarige traumer.
Soldater bak overgrepene
Mange av overgrepene blir begått av regjeringssoldater, ifølge Mukwege. Den kongolesiske hæren er i dag en smeltedigel av tidligere geriljakrigere fra ulike militsgrupper, som er sugd opp i hæren gjennom ulike fredsavtaler.
- Dette er et stort problem. Mange av soldatene er tidligere barnesoldater som er opplært til å drepe og voldta, sier Mukwege
Han har lenge kjempet en ensom kamp for å gjøre verden oppmerksom på voldtektsproblemet. For et drøyt år siden sto han på talerstolen i FNs hovedforsamling der han kom med skarp kritikk av både internasjonale aktører og kongolesiske myndigheter for å tillate at de barbariske overgrepene fortsetter - uten konsekvenser.
Håp
- Etter dette har ting blitt litt bedre. Vi tilbyr kvinnene også juridisk hjelp, og mange av dem vil gå til sak mot sine overgripere. De vil ha rettferdighet, sier Mukwege.
Til nå har rundt 2.500 kvinner gått til sak, mens rundt 200 voldtektsmenn er dømt til fengselsstraffer. I november i år ble 39 soldater og offiserer stilt for en militærdomstol i Goma, tiltalt for krigsforbrytelser.
Å se at slike saker når igjennom, gir håp, mener Mukwege.
- Men samtidig er det ingen kvinner som har fått erstatning for sine tapte liv. Dette er myndighetens ansvar, framholder han.
Fred- og samarbeidsavtalen som Kongo og ti andre nasjoner inngikk i februar i år, samt det faktum at en av Kongos mest notoriske militser, M23, for én måned siden la ned våpnene sine, gir også grunn til optimisme.
- Skal vi få slutt på voldtektene, må vi først få slutt på konflikten. Men det vil være lang vei igjen før sårene er helet, sier Mukwege. (©NTB)