– Epidemi av skam blant dagens unge

Ungdomsleder ser skammen øke blant unge mennesker i samfunnet. – De har et liv som skriker etter nåde, sier Hans Kristian Skaar.

Publisert Sist oppdatert

– Først og fremst har jeg sett en økt følelse av skam blant unge mennesker, og følelsene er blitt viktigere. Jeg tror det handler mye om prestasjonssamfunnet vi lever i og selvrealiseringspresset som kanskje er sterkere nå enn før, sier NLM ung-leder og teolog Hans Kristian Skaar.

Han sier at nesten to tredeler av norske ungdommer i dag opplever et sterkt press om å lykkes, og nesten halvparten føler seg stresset.

Forlagsredaktør og teolog, Åste Dokka, stiller spørsmål om det kan ha en sammenheng med hvem som får fortelle oss hvem vi er.

– Hvem lar vi oss fortelle om våre liv? Er det en sum av sosiale medier, tv, skolens prestasjonskrav, venner eller er det andre fortellinger?

Identitet

Psykolog, Hedvig Montgomery tror at det er en skam-epidemi på gang og at den er sterkest hos barn og unge. Hun forklarer at skam er en opplevelse av å ikke føle seg god nok, ikke høre til, og man kan føle seg ensom.

– Det er et voldsomt krav til den enkelte om å skulle strekke seg fra der du er til noen ting som er der oppe og som skal vises frem. Vi lever i en fikse-kultur hvor alt skal være riktig. Det tror jeg er den ene årsaken. Den andre tror jeg er våre muligheter til å dele av oss selv. Det som vi før delte med våre aller nærmeste, kan vi nå fort dele med noen tusen, sier Montgomery.

Skaar mener at identitet er sterkt knyttet til skam, og at det påvirker identiteten. Han har gjort en undersøkelse blant 18-åringer i Oslo om religion.

– Når jeg intervjuer dem, så sier de at religion ikke er så viktig for dagens unge, men det er viktig for dem. Når de praktiserer det, går de for seg selv. Men det er fortsatt sånn at dagens tenåringer ber, og grubler over hva som skjer når vi dør. Men de finner et sted hvor de kan gjøre det helt alene.

Skaar sier det er en endring i kulturen, og skammen kommer til uttrykk tidligere enn før.

– Hippiene skulle avskaffe skammen. Så kommer generasjonen etterpå som ble opplært til å ikke skamme seg. Så har vi en generasjon som likevel skammer seg, men de har ikke funnet språket for det ennå. Det gjør at neste generasjon krasjlander litt, sier Skaar.

Under Trosopplæringskonferansen denne uken var han en av gjestene sammen med Dokka og Montgomery i en panelsamtale om skam, skyld og makt.

Han erkjenner at NLM ung som organisasjon har noen steg å gå når det gjelder å møte unge mennesker som sliter med skam.

Ikke ferdig

– Vi er vel blant de organisasjonene som har dyrket en juridisk kristen forståelse i forkynnelsen vår. At man blir avslørt som synder, frigjort i Kristus, og så forpliktet til et nytt liv. Det er noe man fort tar for gitt at mennesker bare blir dratt inn i, og kan bli påført en skam.

– Noen ganger har det vært uheldig forkynnelse, og mye har vi tatt et oppgjør med, men vi er heller ikke ferdige. Så der har vi en prosess, men vi har et sterkt ønske om å formidle at Gud er god. I vår sammenheng er det viktig å fokusere sterkere på første trosartikkel og Guds gode vilje med livet vårt, sier Skaar.

Han opplever at generasjonen som vokser opp, som ikke roper etter en frelser eller en redningsmann, likevel har et liv som skriker etter det og etter nåden.

– Vi har fortsatt noe å tilby denne generasjonen som trenger Jesus. Vi tror på en kjærlighet som ikke først og fremst bekrefter hvor vellykket du er, men en kjærlighet som ser deg til bunns. Som ser alle svakhetene dine, men allikevel elsker deg, presiserer han.

Powered by Labrador CMS