TRANGT: – Da pandemien kom, mistet vi 25 prosent av omsetningen, sier bokhandler Hans Petter Foss i Akersgata i Oslo.

Er teknisk konkurs og går under jorda

– Vi er nede for telling og teknisk konkurs, sier eieren av Bok & Media i Oslo. Men på vei inn i påsken ser han lys i tunnelen.

Publisert Sist oppdatert

Hans Petter Foss ser det som sin livsoppgave å sørge for at Oslo sentrum har en bokhandel med et bredt utvalg av kristen litteratur. Han kan ikke anklages for å frykte utfordringer. Hele den kristne bokbransjen har gått i motbakke i flere år, særlig de to siste. Men der andre ville ha gitt opp, holder Foss det gående og investerer alt han har.

12. april, rett før påske, fyller han 76 år, men trekker seg ikke tilbake til noe passivt pensjonistliv. Til det er livsverket for viktig. Han kan ikke gi opp nå.

Teknisk konkurs

Etter to tunge pandemiår ser han nå fram mot lysere tider. For Hans Petter Foss tror det er liv laga for hans nedtyngede bokhandleri, Bok & Media.

– Nå er vi vel stort sett ute av pandemien. Hva er tilstanden for bokhandelen?

– Vi er nede for telling og teknisk konkurs, sier Foss i en åpenhjertig samtale med Kristelig Pressekontor.

Tiden siden 12. mars 2020 har nær tatt knekken på prosjektet han reiste opp av asken etter Vivo-konkursen i 2016. Da erklærte han at i Akersgata 47 skulle det være en kristen bokhandel – slik det har vært siden 1868.

Han kjøpte derfor Vivo-butikkens varelager og reetablerte bokhandelen han selv drev i de samme lokalene fra 1984 til 2011. Varemerket Bok & Media ble plukket fram på nytt og klistret på vinduene ved inngangspartiet.

BØNNEROM: Helt inntil grunnmuren mot nabogården, har Foss et bønnerom. Over inngangen til denne delen av kjelleren står det skrevet «Katakomben kultursenter».

Da startet den virkelige jobben. De første tre driftsårene pekte pilene jevnt oppover, selv om det måtte mye innsats og kapital til. Foss tok selv den finansielle hovedbyrden og investerte alt han hadde av penger og pantsatte leiligheten der han og kona Kari bor.

Så kom pandemien.

Aksjekapitalen borte

Siden våren 2020 er hele aksjekapitalen blitt borte.

– Hovedårsaken er pandemien. Vi hadde tre år til å bygge opp firmaet, for så lang tid tar det, men da pandemien kom, mistet vi 25 prosent av omsetningen. Dette var det vi skulle flyte på, oppsummerer Foss som forteller at 2021 ble det vanskeligste koronaåret.

– Det var ille i fjor. Da hadde vi 1,2 millioner kroner i underskudd, sier han.

Da hjalp det lite med 100.000 i statlig koronastøtte.

– 2–3 millioner kroner er blitt borte, hvorav 2,2 millioner i aksjekapital. Privat har jeg tatt opp et kredittlån med ramme på 5 millioner kroner i banken med sikkerhet i leiligheten vår. Pengene har jeg så lånt ut til butikken. Så Bok & Media har én stor kreditor, og han heter Hans Petter Foss, sier han med et smil.

– Og han er du på godfot med?

– Ja, men jeg kan ikke fortsette å subsidiere driften med flere hundre tusen i året, medgir Foss som ikke tjener en krone på virksomheten og lever av en ikke altfor stor alderstrygd.

I mars, april og mai i fjor var Oslo sentrum omtrent nedstengt. Det traff Bok & Media hardt, for butikken har alltid vært avhengig av tilreisende kunder fra alle kanter av landet.

PRIVAT LÅN: – Privat har jeg tatt opp et kredittlån med ramme på 5 millioner kroner i banken med sikkerhet i leiligheten vår, sier Hans Petter Foss.

– Å drive kristen bokhandel bare for et bypublikum, går ikke. Oslo er heller ikke en by med verdens mest kristne befolkning, så vi trenger mange kunder utenfra. I fjor vår turte ikke folk å dra inn hit. Hadde vi ikke hatt nettbokhandelen, ville vi vært ferdige, konkluderer Foss.

Under jorda

Bok & Media biter seg fast i Akersgata, men ikke uten endringer. Fra nyttår har de hatt en ny avtale med gårdeier, KLP Eiendom, som betyr at bokhandelen bare skal benytte ett plan. Hyllene i lokalene på gatenivå er i ferd med å tømmes. Grunnen er at hele bokhandelen snart går under jorda. Før sommeren vil den kun holde til i underetasjen.

Der slipper Foss oss inn i de aller innerste og helligste gemakker. Her, helt inntil grunnmuren mot nabogården, har han et bønnerom. Midtpunktet er et lite alter og Jesu kors. Det henger på en rustikk rød teglsteinsvegg. Fire stoler står i en halvsirkel vendt mot korset. Nede fra undergrunnen høres rumlingen fra T-banen. Ellers er det fredfullt i rommet der Foss sukker mot himmelen for bokhandelen og den verden han gjerne vil nå.

Uten boka dør vi. Bøker som er oppbyggelige, gir noe til sjelen, noe vi kan reflektere over.

Hans Petter Foss Bokhandler

Over inngangen til denne delen av kjelleren står det skrevet «Katakomben kultursenter». Og opplevelsen av krypt og undergrunn er sterk. Den passer godt med det som nå skal skje med Bok & Media. Nå skal bokhandelen friste tilværelsen under bakkenivå, som Romas forfulgte kristne for lenge siden.

Lavere husleie

Dette grepet gjør at husleia blir mye lavere. Med mindre areal og trappeløping kan personalet jobbe mer effektivt. Da trengs det færre hender. Noen har sluttet, og antallet årsverk reduseres ytterligere i løpet av noen måneder. Da blir lønnsutgiftene også lavere.

Mens underskuddet har vokst og vokst, har pandemien mørnet gårdeieren som underveis sa seg villig til å kreve lavere husleie. Den blir enda mer redusert med den nye avtalen. Nå blir Bok & Medias «boutgifter» 800.000 kroner i året i stedet for 2 millioner. Med det kan de bli i lokalene. Den nye avtalen varer til juni 2024 og innebærer annen virksomhet i 1. etasje.

– Vi ber om og håper på at det kommer en strikkebutikk der. Det vil trekke kvinnelige kunder som også gjerne kjøper bøker. Vi vil gjerne ha felles inngang, og så må vi ha heisen klar så folk som ikke er «gangbare», kommer seg ned til oss, sier Foss som grunnet de ulike endringene nå ser lys i den økonomiske tunnelen. Visjonen har han uansett intakt:

– Uten boka dør vi. Bøker som er oppbyggelige, gir noe til sjelen, noe vi kan reflektere over, sier Foss som i fjor høst også åpnet den permanente bibelutstillingen «Veien» i Katakomben.

– Dette er et kall for meg. Det er hjertet mitt og livet mitt. Hva skal jeg ellers bruke tiden min til? Utstillingen og bokhandelen er det aller viktigste jeg kan bidra med, men vi er avhengige av at folk kjøper og leser bøker som reflekterer mer av troen. Det har vært vanskelig, men vi har ikke gitt opp. Og så lenge jeg har kona med på laget, kommer jeg ikke til å gjøre det heller. Dette firmaet kommer ikke til å gå konkurs, men vi må ha hjelp av dem i kristenfolket som fortsatt er opptatt av Ordet, sier bokhandleren i Akersgatas undergrunn.

Powered by Labrador CMS