Er villig til å legge ned Frikirken for noe større
Frikirkens øverste leder mener Norge trenger et luthersk alternativ til Den norske kirke. – En kirke med større frihet i form og uttrykk.
– Jeg får kanskje kjeft for å si dette, men personlig tenker jeg at jeg ikke vil tviholde på Frikirken som trossamfunn hvis det viser seg at flere små lutherske grupperinger vil danne noe nytt sammen, sier Jarle Skullerud, synodeformann i Frikirken.
Skullerud ble valgt for første gang til synodeformann i 2014. Lørdag kveld ble han valgt for en ny periode.
Meldte seg ut
Etter at Den norske kirke innførte vigsel for likekjønnede par i vår, har flere lutherske organisasjoner for alvor sett behovet av å etablere egne trossamfunn.
Tidligere denne uken ble det kjent at den lutherske teologen Rolf Kjøde meldte seg ut av Den norske kirke. Han har meldt seg inn i det nyopprettede trossamfunnet til Normisjon.
– Jeg mener at alle de lutherske frikirkene og menighetsbyggende organisasjonene og Frimodig kirke bør søke sammen og i alle fall danne et kirkelig nettverk. Over tid håper jeg det skal vokse frem en sterk, luthersk frikirke i Norge, sa Kjøde til Dagen.
– Jeg tror ikke kirken er tjent med det
Dagen møter Frikirkens synodeformann utenfor Stavern folkehøgskole. Han mener at det ikke er behov for flere lutherske trossamfunn.
– Det er utfordrende som luthersk kirkeleder at det stadig dukker opp nye lutherske trossamfunn i Norge. Jeg tror ikke kirken er tjent med det. Jeg tror heller ikke at de som forlater Den norske kirke er på utkikk etter et excel-ark. Jeg har respekt for organisasjonene og deres ønske om å gjøre noe med situasjonen, men de vil erfare om noen år at det ikke løser utfordringene deres, sier Skullerud.
Må legge ned for å starte nytt
Hvis det skal dannes et nytt luthersk trossamfunn, må noe annet legges ned. Og her er Skullerud villig til å strekke seg langt.
– Jeg mener at vi i Frikirken må kunne legge til side noe av vårt eget for å stå sammen med andre lutheranere i Norge og bygge en ny frikirke som er større. Det er bedre å slå trossamfunn sammen enn å bare starte nytt hele tiden. Men jeg tror dette er et stykke fram. Vi har våre tradisjoner. Skal dette sys sammen må vi være villige til å legge til side vårt eget. Det er vel det man skal gjøre som kristen, er det ikke? spør Skullerud.
Han tror Norge trenger et luthersk alternativ til Den norske kirke.
– En kirke med større frihet i form og uttrykk.
Han mener en slik kirke ikke kan være episkopal, det vil si at den styres av biskoper, slik som i Den norske kirke.
– Bøker bedre enn lovsang
Skullerud har ledet Frikirken gjennom en generasjonsbrytning de siste tre årene. Snittalderen på synodemøte er redusert og over halvparten av delegatene er her for første gang, ifølge synodeformannen.
– Det er noe ledelsen har jobbet bevisst med.
Han beskriver Frikirken som en mangfoldig kirke som henter inspirasjon fra oldkirken så vel som Hillsong.
– Selv er jeg mest på den kontemplative linjen og får mer påfyll av å lese åndelig litteratur enn jeg får gjennom lovsang, sier Skullerud.
Står fast i samlivsetikken
At Frikirken henter inspirasjon fra høyre og venstresiden i kirkebilde betyr ikke at den er på gli i samlivsetikken.
– Jeg tror vi har lært noe av prosessen i Den norske kirke. Synoderådet og alle tilsynspersonene står sammen om Frikirkens klassiske syn på ekteskapet, sier han.
Skullerud erkjenner likevel at kirkesamfunnet må ta et oppgjør med hvordan man har behandlet homofile.
Pågått debatt
– Vi er nødt til å ta et oppgjør med hvordan vi har behandlet homofile eller personer med annen seksualitet. Vi må komme til rette med hvordan vi skal elske dem og inkludere dem i våre fellesskap uten at vi velsigner likekjønnet ekteskap.
Det siste halvåret har det pågått en debatt i Budbæreren, som er Frikirkens blad. Her har ulike syn på samlivsetikken kommet til uttrykk blant medlemmene.
– Jeg tror ikke løsningen er at vi ikke skal snakke om det. Jeg tror vi skal snakke mer om det. Men for meg er det ingen løsning å gå på tvers av det Bibelen sier i dette spørsmålet, sier Skullerud.
Troen tilbake til hjemmene
De neste tre årene blir viktige for Frikirken, tror synodeformannen. Det som han brenner mest for er at troen skal bli naturlig i hjemmene.
– Mitt hovedfokus de neste årene vil være trosopplæring, altså tro på hjemmebane, katekisme, sier Skullerud.
Han ønsker seg foreldre som praktiserer sin tro.
– Barna skal ikke bare høre at foreldrene er kristne. De skal se det.