Erfaren forkynner tar kraftig oppgjør med sine egne
Endre Stene mener at Norsk Luthersk Misjonssamband har blitt mer lukket. – Jeg synes kritikken er overraskende, sier generalsekretæren.
I en kronikk i Dagen tar forkynner Endre Stene et kraftig oppgjør med ledelsen i sin egen organisasjon: «I Norsk Luthersk Misjonssamband er vi frimodige på å korrigere problematisk teologi i norsk kristenliv og samfunnet forøvrig. Derimot er min erfaring at lojaliteten er så sterk til egne ledere at internkritikk knapt eksisterer,» skriver han.
Bakteppet for kronikken er serien om den svenske pinsemenigheten Knutby som nylig ble sendt på NRK. Stene mener at «selv om overgrepene i menigheten fikk en iøynefallende og grov form som gjør det lett å distansere seg, så er likevel mekanismene rundt dem skremmende gjenkjennbare i hans egen organisasjon».
– Oppmuntrer folk til å tenke
Endre Stene ønsker ikke å la seg intervjue i denne omgang, men generalsekretær Øyvind Åsland har fått lese kronikken. Han sier at han er overrasket over at Stene tenker at kritiske røster i NLM ikke blir tålt og at de som stiller spørsmål utsettes for sanksjoner.
– Tvert imot oppmuntrer vi folk til å tenke selv og komme med eventuell kritikk i det vi oppfatter som en godt oppbygd organisasjon. Vi har blant annet verneombud på institusjoner, i regioner og ved hovedkontoret, og om et kvarter skal jeg selv møte i arbeidsmiljøutvalget. Der møtes vi regelmessig med representanter for hovedverneombudene, forteller han.
– Stene opplever at det er lite rom for den etiske samtalen og at spørsmål om sant og usant, rett og galt, gjerne gjøres til spørsmål om innenfor eller utenfor. Er det begrep du gjenkjenner fra din egen organisasjon?
– Nei, og jeg synes kritikken er overraskende. Jeg kan for eksempel nevne at noe av det siste vi har gjort som et arbeidsmiljøtiltak, har vært å snakke om åndelig manipulasjon. Arne Tord Sveinall, fra Modum Bad, holdt et foredrag om dette. Det har vi distribuert i hele organisasjonen og vi oppmuntrer til en diskusjon om temaet. Vi har bedt folk tenke gjennom: skjer det hos oss? Svaret er vel at det er stor fare for at det kan skje. Det er noe vi må være oppmerksomme på og jobbe så godt vi kan for å ha en kultur der åndelig manipulering ikke skjer.
– Vi prøver å behandle folk humant og godt
– Kan NLM, i sitt ønske om rettroenhet, møte medkristne uten medmenneskelighet og barmhjertighet, slik Stene skriver i kronikken?
– Faren er der nok. Det kan skje på alle nivå i organisasjonen. Men at det skal være et stort problem i ledelsen i NLM, har jeg vanskelig for å se. Vi prøver å behandle folk humant og godt. Det har skjedd en veldig profesjonalisering av organisasjonen når det gjelder personalbehandling. Som leder opplever jeg at det gjøres på en god og skikkelig måte og at vi følger alle regler. Men noen ganger er det en utfordring at vi som ledere sitter på viktig informasjon i en krevende personalsak som vi ikke kan dele offentlig.
– Stemmer det at dere har fått varsler om at mennesker har kjent seg krenket av sentrale ledere i NLM?
– Nei, det kjenner jeg ikke til. Jeg kjenner til noen få saker av personalmessig karakter der mennesker har vært misfornøyde med konklusjonen i en sak, men jeg kjenner ikke til beskyldninger om grove krenkelser.
– Stene tror at mange velger å innordne seg og forbli tause fordi tilknytningen i organisasjonen ofte er vevd sammen med familiære, relasjonelle, tros- og kallsmessige bånd?
– Det synes jeg er en så pass drøy påstand at det er vanskelig å kommentere. Men det jeg i alle fall kan si er at vi gjennom medarbeiderforening, verneombud og arbeidsmiljøutvalg prøver å ha gode prosesser, nettopp for å forhindre at familiære og vennskapelige bånd skal bli for styrende. Vi er en organisasjon som er tett sammenvevd og har visse likheter med arbeiderbevegelsen. Vi kjenner hverandre og kjemper for en sak. At flere familiemedlemmer engasjerer seg, er gjenkjennelig. Nettopp derfor har vi lagt vekt på å profesjonalisere organisasjonen.
– En demokratisk organisasjon
– Har Stene rett i at NLM har blitt mer lukket, og at dere ikke har blitt flinkere til å utøve selvkritikk?
– At NLM har blitt mer lukket, vil jeg svare absolutt nei på. Stene må huske at vi er en demokratisk organisasjon. Både regionstyret og hovedstyret kan vrakes, og nye kan stemmes inn. Det er en fullstendig åpen og demokratisk organisasjon som følger alle arbeidslivets spilleregler. Stillinger lyses ut, og vi har samtaler og debatter om ulike tema der det er intern uenighet.
– Stene skriver at han kjenner mange varslinger mot ledelsen internt, men at ingen av dem opplever å ha fått en god og etterrettelig behandling.
– Det kan jeg ikke kommentere.
– NLMs kontrollkomite mottok på forsommeren en varsling om tillitskrise i organisasjonen basert på 10 ulike fortellinger om maktmisbruk. Denne skal ha blitt sendt til hovedstyret. Har du lest den?
– Nei, den er ikke blitt sendt til meg.
– Stene skriver videre at han håper NLM tar imot utfordringen til å ta oppgjør med det han kaller en ødeleggende kultur og igjen lar kraften i ydmykt og selvkritisk lederskap få prege organisasjonen?
– Jeg mener at vi ikke har noen kultur å ta et oppgjør med. Vi ønsker å ha en lærende kultur i NLM. Det vil si at vi hele tiden vil utvikle oss og forbedre oss.
Vondt å høre
Raymond Bjuland, formann i hovedstyret, har også fått lese kronikken Stene har skrevet. Han sier i en kommentar til Dagen at han «synes det er vondt å høre om slike opplevelser og at dette er noe vi må ta på alvor.»
– Jeg skal være den første til å innrømme at krevende personalsaker er komplekse, og vi må da spørre oss selv om hvordan vi på best mulig måte kan gå inn i hver enkelt sak som både er objektiv og etterrettelig. NLM som organisasjon ønsker hele tiden å utvikle en profesjonell personalbehandling der vi gjennom gode og åpne prosesser lytter til krevende innspill i personalsaker.
Bjuland har vært hovedstyreformann siden 2018, men er kjent med at det i løpet av en tidsperiode på over ti år har kommet fram noen krevende personalsaker.
– Det er saker av ulik karakter som selvsagt er taushetsbelagt og der vi som ledelse ikke kan gå inn og kommentere offentlig. Jeg vet imidlertid at det i noen av disse sakene har vært eksterne personer inne som har gjennomgått og vurdert personalhåndteringen. Så langt jeg vet har de konkludert med at administrasjonen har håndtert disse sakene på en god måte.
Varslinger
– Stene mener det er lite rom for etisk samtale og at spørsmål om sant og usant, rett og galt, gjerne gjøres til et spørsmål om innenfor eller utenfor. Er det begrep du gjenkjenner fra din egen organisasjon?
– Nei, men det er imidlertid viktig for meg å understreke at vi hele tiden må arbeide for å gi rom for den etiske samtalen uten at noen skal kjenne på at de er utenfor.
– NLMs kontrollkomite mottok på forsommeren en varsling om tillitskrise i organisasjonen basert på 10 ulike fortellinger om maktmisbruk. Denne skal ha blitt sendt til hovedstyret. Har du lest den?
– Hovedstyret fikk den tilsendt nå i august. Jeg har ikke fått lest den inngående, og jeg kan heller ikke kommentere disse historiene. Vi må diskutere hvordan dette skal tas videre, sier Bjuland.