OPPSIGELSE: Espen Ottosen formidlet sin oppsigelse til Misjonssambandets hovedstyre. Bildet er tatt kort tid før hovedstyremøtet fant sted.

Espen Ottosen sier opp i Misjonssambandet. Blir kommentator i Dagen

Uten forvarsel leverte informasjonsleder Espen Ottosen sin oppsigelse på hovedstyrets møte nå i kveld.

Publisert Sist oppdatert

Den dramatiske beslutningen skal ha vært ukjent for alle de andre i rommet, etter det Dagen erfarer. Da Ottosen kom til siste side av en Power Point-presentasjon, lyste følgende budskap fra veggen:

«Med dette sier jeg opp min stilling som informasjonsleder. Jeg begynner i ny jobb i Dagen etter sommerferien».

Det er en stilling han har hatt i 21 år. I denne perioden har han ikke bare vært redaktør for organisasjonsbladet Utsyn, men også vært organisasjonens stemme utad og en svært aktiv kristen samfunnsdebattant.

Fornøyd med ansettelse

Sjefredaktør Vebjørn Selbekk i Dagen er svært fornøyd med ansettelsen.

– Å få Espen Ottosen som kommentator er noe alle kristne aviser i Norge hadde ønsket seg.

VEBJØRN SELBEKK: Sjefredaktøren i Dagen.

– Over flere tiår har han vært en av de viktigste kristne røstene i norsk offentlighet. Han hjelper andre til å være stolt av å være kristen, sier sjefredaktøren.

– Tungt å slutte

Denne våren har det stormet rundt Espen Ottosen i Misjonssambandet. Flere personer som har engasjert seg i sakene til misjonærbarn og varslere, har tatt til orde for at Ottosen må gå.

– De siste ukene har vært krevende, men også avklarende. De har tydeliggjort for meg at det egentlig ikke er mulig å fortsette, sier Ottosen til Dagen.

– Jeg synes det er tungt å slutte i Misjonssambandet og kjenner på sorg og vemod. Jeg identifiserer meg fortsatt svært sterk med organisasjonens ståsted og arbeid, men jeg kan ikke akseptere en del av de veivalgene som dagens hovedstyre og generalsekretær har tatt den senere tid. Jeg er redd for at disse vil svekke organisasjonen betydelig.

Utfordret av Stene

Ottosen legger ikke skjul på at han har opplevd situasjonen krevende helt siden 2020. Da skrev Endre Stene den mye omtalte kronikken «Det idealiserte fellesskapets farer» i Dagen og Vårt Land.

Den utløste en omfattende og langvarig mediedekning og debatt om lederskap og organisasjonskultur i landets største misjonsorganisasjon.

Det førte til at Øyvind Åsland sluttet som generalsekretær i 2022. Kari Margrethe Solvang sluttet som personalleder i fjor. Dermed var bare Ottosen igjen av den tidligere ledelsen.

Utløste protester

De siste ukene har situasjonen spisset seg til rundt ham.

Ottosen viser blant annet til de sterke protestene som er kommet i kjølvannet av en lederartikkel han som redaktør i Utsyn skrev i februar og et leserinnlegg samme sted 14. april. Det siste ble avpublisert etter en henvendelse fra generalsekretær Gunnar Bråthen.

Begge tekstene handlet om misjonærbarn-sakene. De vakte sterke reaksjoner fra kritikere av Ottosen og den tidligere ledelsen i Misjonssambandet.

SLUTTER: Espen Ottosen går nå til en jobb som kommentator i Dagen.

– Det som er skjedd, har synliggjort at det mobiliseres ganske kraftig mot meg i noen miljøer som jeg håper er små. Da trenger jeg jo å være trygg på at jeg har støtte internt, fra generalsekretær og hovedstyre. Det har jeg ikke opplevd i den senere tid, sier Ottosen.

Bråthen ville nylig ikke svare Dagen på om han har tillit til informasjonslederen.

Klar for frivillig innsats

Selv om Ottosen nå slutter ved hovedkontoret, opplever han «en svært sterk tilhørighet til Misjonssambandet».

– Jeg slutter opp om organisasjonens motto, ståsted og verdier. Det er viktig for meg å ikke brenne noen broer til organisasjonen, til ansatte og til frivillige. Jeg håper fortsatt å bli brukt som forkynner og vil gjerne bidra som frivillig.

Med tanke på beklagelsene og oppreisningene som er gitt til Gunnar Hansen og Liv Kristin Steen Brundtland, understreker Ottosen at han «heier på alle forsøk på forsoning».

– Det er viktig å beklage når feil eller misforståelser blir avdekket, sier han.

Han er imidlertid kritisk til at det er blitt gitt så mye som 750.000 kroner til hver av disse, «også fordi jeg vet at en del givere stiller spørsmål ved om en slik forvaltning er forsvarlig».

– I tillegg er jeg kritisk til prosessen knyttet til beklagelsene og oppreisningene. Jeg er noe redd for at det nå blir skapt et inntrykk av at eksternt press fører til en kursendring. I tillegg synes jeg at mediestrategien har vært svært passiv.

Avviser offerrolle

Ottosen understreker at han ikke vil fremstå som «et sutrende offer».

– Men jeg har veldig myue mer lyst til å forsvare kristen tro og tanke i det offentlige rom enn å stå i en intern kamp i Misjonssambandet. Det siste oppleves veldig tappende.

– Hvordan har du opplevd mediedekningen av konflikten?

– Jeg har opplevd den som tøff, minst like mye i Dagen som i Vårt Land. Men det er egentlig greit at ingen kan beskylde Dagen for å ha behandlet meg på en særlig hensynsfull måte.

Parallell til Røe Isaksen

Etter sommeren begynner nemlig Ottosen som kommentator i Dagen.

– Hvordan er det å gå inn i et medium som også har dekket arbeidet ditt kritisk?

– Jeg opplever å ha hatt en ryddig og relasjon til både Dagen og Vårt Land i over 20 år. Avisene har hatt respekt for den rollen jeg har hatt, som er en litt annen enn den de har. Så kjenner jeg Dagen ekstra godt fordi jeg har sittet noe i styret i avisen og også skrevet fast i perioder.

– Ser du noen dilemma knyttet til å gå inn i en redaksjon som fortsatt skal dekke Misjonssambandet og saker som kan angå din egen tid der?

– Ja, det er viktig med bevissthet knyttet til hva jeg skal skrive om. Mye handler om måten ting gjøres på og at man er åpen. Det har vært fint å se hvor ryddig det har blitt håndtert at Torbjørn Røe Isaksen ganske brått gikk fra å være statsråd til å bli redaktør i E24.

Ottosen understreker at det vil være opp til sjefredaktør Vebjørn Selbekk i Dagen å svare for enkeltheter om oppgaver og ansvar.

Fornøyd sjefredaktør

Vebjørn Selbekk mener Dagen får en sterk kommentatortrio med Espen Ottosen sammen med Tarjei Gilje og Sofie Braut.

– Ansettelsen av Ottosen vil styrke oss med tanke på målet om å bli den største og ledende kristne dagsavisen i Norge.

– Hvordan ser du på at han kommer rett fra en konfliktsituasjon i Misjonssambandet?

– For oss har det vært viktig å behandle denne konflikten på en vanlig journalistisk måte. Som redaksjon vil vi ikke behandle noen bedre eller dårligere ut fra hvilke fremtidsplaner de måtte ha. Det er viktig presseetisk, for vi må verne om vår integritet, svarer Selbekk.

– Har ikke tatt parti

– Hvordan skal lesere være trygge på at Ottosen ikke blir en talsmann for sin side i konflikten i Misjonssambandet i Dagen-redaksjonen?

– Det handler om at han ikke skal jobbe med disse spørsmålene. Han kommer fra en spesiell rolle og en konflikt. Disse spørsmålene kan han ikke jobbe med. Jeg tror at alle har sett at Dagen har laget journalistikk på kritikken som har vært rettet mot Espen Ottosen også, sier Selbekk.

Espen Ottosen

• Født 1971. Gift, tre barn, flere barnebarn.

• Utdannet teolog og filosof.

• Har i hele sitt yrkesaktive liv vært ansatt i Misjonssambandet som redaktør for Ungdom & Tiden, misjonær i Peru og forlagsredaktør og forlagssjef i Lunde. Den lengste perioden har han likevel vært informasjonsleder og redaktør i Utsyn.

• Har sittet i flere styrer, blant annet for Dagen, der han fortsatt er vara, og Skaperkraft.

• Har skrevet en lang rekke bøker og vært spaltist i Aftenposten, Vårt Land og Dagen.

Han mener de forskjellige partene har fått komme til orde.

– Sånn må det være. Dagen har ikke tatt noe parti i denne konflikten.

Forberedt på innvendinger

– Forventer du likevel at noen kan være kritiske til at Ottosen nå skal jobbe i Dagen?

– Konflikten i Misjonssambandet er kanskje en av de mest opphetede i Kristen-Norge på veldig mange år. Jeg skjønner at det kan være folk kan ha ulike synspunkt på ansettelsen. Men jeg tror at også Ottosens kritikere ser hvilken unik stemme og gjennomslagskraft han har i Medie-Norge, sier Selbekk.

Han viser til at Ottosen ikke bare har vært synlig i kristne medier, men i debatter på radio og TV, og som spaltist i Aftenposten.

– Når han er ledig på markedet og ser seg om etter jobb, er jeg veldig takknemlig for at han vil begynne hos oss.

Strid om Dagen-styre

En av sakene som har skapt støy, er at Misjonssambandet som Dagen-aksjonær ikke ville la Endre Stene fortsette som styremedlem i mediehuset i 2021.

Ottosen frontet denne beslutningen og begrunnet den med at Stene ikke var den rette personen til å ivareta organisasjonens interesser. Stene mente NLM-ledelsen ville kvitte seg med en kritiker og beskrev handlingen som en represalie.

– Hvordan ser du på at Dagen på denne måten ble trukket inn i konflikten, Selbekk?

– Det er generalforsamlingen i Dagen som avgjør sammensetningen av styret. Slike spørsmål er den redaksjonelle ledelsen uvedkommende. Redaksjonsledelsen har ikke vært part i denne konflikten og avgjørelsen som ble tatt.

– Stjernesignering

– Hvilke arbeidsoppgaver skal Ottosen ha?

– Han skal skrive lederartikler og kommentarartikler. Det kan også hende at han kan ta visse journalistiske oppgaver, noe han har drevet med i Utsyn. Men hovedsakelig ansetter vi ham som kommentator. Der har han helt udiskutabelt gode evner, sier han.

– Dette er en stjernesignering, sier Selbekk.

Powered by Labrador CMS