Et av verdens største religiøse TV-nettverk etablerer seg i Norge
Redaktør Pål Johannes Nes (42) og konen Erika Eva (35) vil jobbe fulltid med katolsk mediemisjon.
Den Ålesund-baserte St. Rita Radio har i løpet av sin toårige levetid rukket å bli en betydelig medieaktør innenfor kristenradio. Nå blir kanalen offisielt en del av Vatikanets nære samarbeidspartner Eternal Word Television Network (EWTN).
EWTN oppgir å være det største religiøse medienettverket i verden, og når 380 millioner mennesker i mer enn 150 land.
– Dette er veldig fint. De bidrar med sine ressurser på den tekniske siden, og jeg tror vi har noe å bidra med inn i samarbeidet også, sier redaktør Pål Johannes Nes (43) på telefon fra Roma.
Kringkasting fra Petersplassen
De siste dagene har sunnmøringen og familien deltatt på verdensmøtet for katolske familier.
– Paven samlet 2000 familier for å snakke om retningen framover. Med to barn og ett på vei var vi en av de minste familiene. De fleste hadde mellom fem og ti barn, forteller Nes.
I tillegg til at besøket i «Den evige stad» fungerte som familieleir, har Nes også vært på jobb for den katolske radio- og TV-kanalen han er redaktør for.
– Vi hadde studio på Petersplassen og gjorde flere intervju. Sendingene ble brukt både på tysk, amerikansk og på polsk TV, forteller han.
Mens familien var i Roma ble det altså klart at norskbaserte St. Rita Radio blir en del av det store nettverket EWTN.
– Vi har nå fått rett til å bruke alt deres materiale og i tillegg lager vi programmer for dem. Primært er de interessert i det vi lager av video, mens podkast og lyd fortsatt blir sendt via St. Rita Radios vanlige kanaler, forteller Nes.
Under denne paraplyen drives en rekke podkaster, i tillegg til Facebook, YouTube, Instagram og ordinære nettsider.
Startet som hobbyprosjekt
St. Rita Radio startet opp for bare litt over to år siden, omtrent samtidig med at korona kom og det ble innført lockdown.
– Vi begynte med å streame gudstjenester og slikt. Så ble det podkaster og radioproduksjon. Nå er vi blitt en av Nordens ledende kristne programleverandører, sier han.
Han forteller at lyttertallene har vokst i takt med gradvis vekst i tilbudet både i kvalitet og kvantitet.
– Vi er jo en flerspråklig kirke og har fått stadig flere program på ulike språk. Vi har produsert TV-program på spansk, tysk og engelsk, for eksempel. Nå er det rundt 100 frivillige bidragsytere i St. Rita Radio. Ingen får betalt, og alt vi sender skal være gratis, sier han.
Velger det oppbyggelige framfor det konfliktfylte
En annen suksessfaktor tror redaktøren er at de har valgt å være helt upolitiske.
– Kirkepolitikk og kontroverser holder vi oss unna. Det finnes mer enn nok av «eksperter» på det feltet i sosiale medier. Vi ønsker å være oppbyggelige, og holder oss innenfor katekismen.
– Og med det mener du at dere ikke sender noe som er i strid med katolsk lære?
– Riktig. Som redaktør ville jeg aldri sendt noe som kirken ikke står inne for. Vi sender apologetisk stoff, gudstjenester og har en egen tidebønnspodkast.
– Hver kveld gjør vi tilgjengelig morgendagens laudes og vesper (bønnetider), lest opp av frivillige med helt enkelt utstyr. Lyttertallene på akkurat det er kanskje ikke enorme, men det er likevel fantastisk å tenke på at 500 personer ber sammen hver dag, sier han.
I tillegg har de et samarbeid med biskopene i Tromsø og Trondheim, og sender alle prekenene til biskop Erik.
Erik Varden, tidligere abbed i Mount Saint Bernard-klosteret i England, ble innsatt som biskop av Nidaros i 2020, og har vært en nær samarbeidspartner til St. Rita Radio.
– I tillegg er det slik at de fleste frivillige tilhører Oslo katolske bispedømme, så vi er en katolsk radio for hele Norge, sier Nes.
Stoler på at Gud vil forsørge
– Hvordan får dere det til å gå rundt økonomisk?
– Vi har en barnslig tillit til at Gud vil forsørge oss, sier Nes, som fram til han ble radiomisjonær på fulltid jobbet som økonomisjef i et byggefirma.
– For halvannet år siden husker jeg at vi var nære ved å gi opp hele greia. Men da, helt ut av det blå, dukket det opp noen som sa at han ville dekke utgiftene våre i et halvt år framover, forteller han.
Nå er gaveinntektene blitt såpass solide at familien kan leve av det.
– Bedriften går ikke helt i null enda, men vi håper å være der i løpet av året, sier han.