Bildekampanjen #selfiewithdaughter startet i India. Foto: skjermdump

Et bilde av en datter

Her hjemme advarer eksperter foreldre mot å legge ut for mange bilder av barna sine på ulike sosiale medier. Det kan nok være et godt råd. Til tider virker det nesten som ivrige mødre og fedre spammer Facebook og Instagram med fotos av sine håpefulle.

Publisert Sist oppdatert

Den opplastingen som kan se ut som en strålende idé i dag, virker kanskje ikke så genial lenger når poden blir tenåring, googler seg selv og finner alt som foreldrene har lagt ut.

I tillegg har vi hele problematikken med misbruk av bilder og ulike typer sikkerhetshensyn som gjør det nødvendig å være kritisk til hva man offentliggjør fra familiens lune skjød. På verdensveven risikerer slikt materiale å få et tilnærmet evig liv.

Andre steder i verden forholder dette med foreldres bilder av egne barn seg helt annerledes. I enkelte land er man tilsynelatende ikke like stolt over ungene sine som vi er her hos oss. I hvert fall ikke av alle.

Spesielt i India, men også i noen andre land, forbinder enkelte det med sorg å få en jentebaby. Derfor legger foreldre ofte ikke ut bilder sitt barn, når det er en jente de har fått.

Gutter ses på som mye mer verdifulle enn jenter. Det er guttene som fører familiens navn videre og som kan brødfø foreldrene når de blir gamle. Pikebarn er det stort sett bare utgifter med, ikke minst medgiften som må betales når jenta skal giftes bort.

De siste årenes teknologiske utvikling har sørget for at denne typen kjønnsdiskrimineringen også har gjort sitt inntog på en ny arena. I mors liv.

Økt tilgang på ultralyd kombinert med en liberal abortpraksis har gjort det mulig i større grad å velge barnet kjønn. Er det en jente som er på vei, så kan hun aborteres bort.

I India fødes det i dag langt færre jenter enn gutter, også etter at man har justert for en viss skjevfordeling fra naturens side.

Sammenlignet med den grusomme praksisen med jente-aborter kan de manglende bildene av døtre på sosiale medier, kanskje se ut som et lite problem. Men det var nettopp i det små ordfører Sunil Jaglan i den indiske landsbyen Bibipur, mente det var riktig å begynne.

I går fortalte vi her i Dagen hvordan Jaglan for to måneder siden publiserte et bilde av seg selv og datteren sin og la til hashtaggen #SelfieWithDaughter, selvportrett med min datter.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

Det skulle vise seg å være et bilde som fikk uante konsekvenser. Tusenvis av indere fulgte i dagene etterpå Jaglans eksempel og la ut fotos av døtrene sine. I ukene som har gått har #SelfieWithDaughter vært en ledende hashtagg på sosiale medier flere steder i verden.

Trenden ble også plukket opp av den indiske statsministeren Narendra Modi som nå bruker bildene i sin kamp for å få redusert jente-abortene.

Det som for oss i Norge kunne se ut som en dagligdags hendelse i nettjungelen, var et sterkt verdivalg i India. La døtre sees. Og la dem leve.

Powered by Labrador CMS