Et godt bio-råd
Hvis Bioteknologirådets innstilling hadde vært gjeldende lov for bare tre år siden, ville norsk politi hatt en lovbryter som øverste sjef, skriver Vebjørn Selbekk.
Bioteknologirådet har tatt en viktig og riktig avgjørelse når de nå anbefaler å gjøre det straffbart for nordmenn å benytte seg av surrogatimødre i utlandet. Det lovverket vi hittil har hatt på dette området har åpenbart vært svært mangelfullt. For ikke å si direkte inkonsekvent
Å benytte seg av surrogati-tjenester, altså å leie en kvinne for å føde frem et barn for et annet par eller en annen person, har lenge vært forbudt her i Norge. Men samtidig har det ikke vært noe forbud mot at nordmenn kan dra til utlandet og gjøre bruk av slike kommersielle tjenester der.
En rekke kjente nordmenn har benyttet seg av dette smutthullet i loven. Det mest omtalte tilfellet gjelder daværende politidirektør Øystein Mæland som skaffet seg og sin homofile partner to barn på denne måten.
Mæland, som førøvrig er en nær venn av tidligere statsminister Jens Stoltenberg, fikk hard kritikk for det mange anså som en klar omgåelse av norsk lov. Utført med viten og vilje han som var øverste sjef for de som skal se til at vi andre følger lover og regler.
Et annet eksempel er den profilerte skuespilleren Geir Kvarme og hans mannlige ektefelle som også har skaffet seg to døtre på denne måten.
Og høsten 2012 vakte det både oppsikt og debatt da kronprinsesse Mette-Marit reiste til India for å bistå et homofilt vennepar i prosessen med å hente nyfødte tvillinger født ved surrogati hjem til Norge.
Den internasjonale surrogati-industrien er en kynisk bransje. Sjelden blir den himmelropende forskjellen mellom den rike og fattige delen av verden mer synlig enn i denne typen spørsmål. Surrogati bør kalles med dets rette navn. Mennskehandel.
Det er noe dypt og grunnleggende usympatisk i at norske menn med velfylte lommebøker kan reise ned til den tredje verden og leie en mindre bemidlet kvinne for å føde frem barn for seg. Med all den risikoen for liv og helse som en barnefødsel i den tredje verden representerer for kvinnen.
Prostitusjon, en annen type leieforhold av kvinnekroppen, har vært forbudt og straffbart i Norge siden 2009. Når det gjelder sexkjøpforbudet, har straffeansvaret også blitt gjort gjeldende for det norske menn foretar seg i utlandet. Nå er det er på høy tid at den typen kjøp av kvinner i utlandet som surrogati utgjør, også blir straffbart.
Bioteknologirådet har en rådgivende funksjon overfor regjeringen. Denne gangen har de gitt et svært godt råd. Det er å håpe at regjeringen følger det.
Mer debatt: Her er de siste 100 publiserte meningsinnleggene i Dagen