Et helhetlig Oase
KRISTIANSAND: Årets Oase-deltakere skal kunne se tilbake på uka og oppleve at de har vært med på en vandring. – Det er målet, sier Gjermund Eikli, styreleder i Oase.
I oppoverbakke og andpusten prat, går Gjermund Eikli og Asbjørn Simonnes i retning Oase-stevnet og Gimlehallen. Styreleder og daglig leder i Oase-bevegelsen har, kanskje i større grad enn før, tenkt på helheten under planleggingen og forberedelsene av arrangementet.
– Vi ønsker å legge til rette for en vandring, der undervisning og seminarer bygger på og utfyller hverandre, slik at når stevnet er over, kan se tilbake og se at man har gått en vei, forklarer Eikli.
På spørsmålet om hvorfor lederskapet har lagt mer vekt på helhet nå enn før, nøler han.
– Uoffisielt? At jeg er pedagogisk anlagt. Offisielt, at jeg er pedagogisk anlagt.
Eikli og Simonnes ler godt der de går.
– Det er viktig å tenke på hele mennesket, noe vi tror gjenspeiles i undervisningen og seminarene. Drømmen er at når Oase er over, skal hver enkelt deltaker få reise ut fornyet og tent på ny, sier Eikli.
Les også: Her finner du oversikt over det som skjer i Kristen-Norge i sommer
”Tent på ny”
Årets tema tar opp i seg Oases visjon om fornyelse i Kristen-Norge. Årets undervisere har blitt invitert for å bygge opp under om tematikken.
– Det er færre utenlandske talere i år enn tidligere, og uten at det egentlig er et bevisst valg, tror vi det er positivt med undervisere som kan snakke inn i en norsk kontekst, sett med norske øyne. Samtidig setter vi stor pris på inspirasjon og impulser fra andre land enn Norge, forteller Eikli, før Simonnes fortsetter:
– Å være tent på ny, handler på mange måter om å aktivere troen vår og tørre å gå på Guds ord og hans løfter, sier han.
Daglig leder i Oase håper stevnet kan gi deltakerne impulser til å leve det han kaller et normalt kristenliv, i hverdagen.
– Stevnets egenart er at mange kommer sammen i et større fellesskap der det overnaturlig er avslappet og nært. Jeg tror det gir en type frimodighet som man kan ta med seg ut i hverdagen, sier Simonnes.
Fornyelse
Eikli tror Oase-deltakere har stor forventning i forkant av stevnet.
– For mange handler det om å bevege seg fra en teoretisk tilnærming til det overnaturlige, til en konkret erfaring av Gud i hverdagen, sier han.
På slutten av 70-tallet ble Oase etablert som en fornyelsesbevegelse innen Den norske kirke. Eikli tror mange deltakere opplever stevnet som et fristed for å leve ut sider ved kristenlivet som det ikke alltid er plass til i menigheter de kommer fra.
– I så fall bekrefter det Oase sin funksjon og visjon om å utruste mennesker og samfunn ved Den hellige ånd, bemerker han.
Alle generasjoner
Nytt av året er et sterkere fokus på familien som en positiv kraft i kristenlivet. Flere undervisnings- og seminarbolker er felles for Voksen- og Ten-Oase, som er spesifikt rettet inn mot tenåringer.
– De fleste mennesker lever i familie gjennom hele året, og derfor er det så viktig å være i stand til å leve som et kristent fellesskap i familien man tilhører, påpeker Eikli, til samtykkende nikk fra Simonnes.
– Familien er det viktigste og mest grunnleggense stedet for sosialisering og fornyelse starter på mange måter i og med familien. Og det prøver vi å leve ut i storfamilien, her på Oase, sier han.
De to trekker fram forskning som viser at det i en rekke kristne familier ikke er naturlig å be sammen, selv om man ellers er aktive i kirkeliv.
– Bønnefellesskapet er en enormt viktig del av familielivet, og det ønsker vi å ta på alvor, fortsetter Simonnes.
Seniortid
Lyden av lovsang blir høyere når Simonnes og Eikli nærmer seg stevneområdet, der blir møtt av festivalsjef Johan Edvard Grimstad.
– Har dere fortalt om seniortiden, spør han.
Nytt av året er det som på programmet kalles seniortid, som er et seminar før middagen, som legger vekt på viktigheten av å nyte det å eldes, samtidig som man ikke trekker seg tilbake fra fellesskapet.
– For første gang i verdenshistorien finnes det en generasjon med betalt tid av staten med mye tid tilgjengelig. Da er det så viktig å formidle at de eldste blant oss ikke er satt til side eller på hylla. Seniorene har en viktig funksjon, både som omsorgspersoner, men også som innhøstingsarbeidere, understreker Grimstad.
Noe av bakgrunnen til at Oase i år satser på seniorgenerasjonen er erfaringen av at en del eldre deltakere kommer alene.
– Det er lagt opp til og oppfordres at seniordeltakerne kan spise middag sammen i etterkant av seminaret, slik at de kan bli bedre kjent og tilbringe meningsfull tid sammen, forklarer festivalsjef Johan Edvard Grimstad.