Et mirakel eller kynisk spill?
Bilder av statslederne i Nord- og Sør-Korea vekker ulike reaksjoner blant kristne.
Er vi vitne til et mirakel i Nord-Korea? spør Michael Brown i den amerikanske avisa The Christian Post. Han viser til det historiske møtet mellom Sør-Koreas president Moon Jae-in og Nord-Koreas leder Kim Jong-un på grenselinjen mellom sør og nord 27. april i år.
Overnaturlige forklaringer
Brown, som er en kjent kristen forfatter og radiovert, mener det er for tidlig å slå fast at det dreier seg om Guds inngripen. Det er tross alt bare få måneder siden Nord-Koreas diktator Kim Jung-un truet med atomkrig.
– Landet har vært et av verdens mørkest og mest lukkede i mer enn et halvt århundre. Kristne lider forferdelige overgrep og folk lever under konstant overvåking og fostres med propaganda og løgner. Vi kjenner ikke fortsettelsen og vi vet ikke nøyaktig hva som har gitt dette fantastiske gjennombruddet, men det er så sjokkerende og signifikant at jeg ikke bare leter etter naturlige forklaringer. Jeg leter etter overnaturlige forklaringer, skriver han.
Olav Fykse Tveit, generalsekretær i Kirkenes verdensråd, møtte nylig partnere i begge land. Han forteller til Dagen at kirkeledere på begge sider omtaler de siste tids hendelser som et mirakel.
– De har håpet og bedt om dette. Samtidig er det viktig for dem å få fram at de har arbeidet for dette i begge leirer, sier han.
Menneskerettigheter
Rick Foley, pastor og aktivist, advarer i et intervju med Mission Network News mot å tro at utviklingen den siste tiden er svar på bønn for Nord-Koreas kristne. Foley har kontakt med et underjordisk nettverk av nordkoreanske kristne, som skal ha sagt at «dette er ikke det vi har bedt om». Han har stilt dem spørsmålet: Hva tror du?
– De er tydelig overrasket over at troende i resten av verden tolker det som skjer som svar på bønn. Det gjør de med henvisning til at Kim Jong-un ikke er villig til å snakke om det de omtaler som krigen mot sitt eget folk. Vi må ikke glemme at det er rundt 30.000 kristne troende i konsentrasjonsleirer i Nord-Korea, mens ytterligere 70.000 kristne må holde troen skjult.
Johannes Morken, redaktør i Stefanusalliansen, understreker at han ikke har kompetanse til å analysere det storpolitiske spillet som pågår.
– Men da jeg nylig var i Sør-Korea, møtte jeg våre partnere som jobber i eller inn mot Nord-Korea. De er mer optimistiske nå enn etter tidligere toppmøter med tanke på å få et mer fredelig og mindre spenningsfylt mellom sør og nord. Om det venter oss et mirakel, kan ikke vi si noe om. Vår oppgave er å be og arbeide for fred og bedre vilkår for menneskerettigheter og forfulgte kristne.
Berge regimet
Han tror at det kan ligge mye kynisme i tilnærmingen som skjer mellom sør og øst, basert på at det nord-koreanske regimet ønsker å bedre landets situasjon.
– De vil for all del ikke gjenoppleve en sultkatastrofe, slik de opplevde på 90-tallet. Nord Korea har en egeninteresse i dette som handler om å berge regimet. I det spillet er det kanskje større grunn til optimisme enn før. Stefanusalliansen deler selvfølgelig håpet om en fredsavtale og en koreansk halvøy uten atomvåpen.
Sjarmoffensiv
Roald Førland, daglig leder i Evangelisk Orientmisjon, tenker umiddelbart at det som skjer er en åpenbar sjarmoffensiv for å bli kvitt FNs sanksjoner av landet.
– På den annen side er der millioner av mennesker som har bedt for Nord-Korea i mange år. Det er også et perspektiv, men på nåværende tidspunkt er det umulig å slå fast om det er det ene eller andre. Vi ønsker jo at det skal være et mirakel, og vi ønsker at det kan skje en gjenoppbygging. Situasjonen i dag er at en tredel av Nord-Koreas befolkning lider av underernæring, undertrykkelse og smerte. Vi snakker om verdens mest undertrykte folk.
Stig Magne Heitmann, faglig leder i Åpne Dører, våger heller ikke å hente fram de store ordene for å beskrive det som skjer.
– Men jeg tenker at hvis det skulle skje noe stort, så er det Gud som må få æren for det. Det har blitt bedt mye for Nord-Korea både i og utenfor landet, ikke minst i Sør-Korea og i Kina. Gud kan bruke både presidenter og statsledere, men det er Han som skal æres.
Åpne Dører utarbeider hvert år en liste over de 50 landene i verden hvor kristne forfølges mest. Nord Korea har ligget på toppen av listen de siste 17 årene.