UTEN ENDE: Konflikten i Midtøsten vedvarer. Erling Rimehaug er mer pessimistisk nå enn for ti år siden. Redaktøren er ute med ny bok om området. Bildet viser palestinere i klammeri med israelsk politi.

Et slitsomt vennskap

Erling Rimehaug har dekket konflikten i Midtøsten i 30 år. Om noen dager reiser han ned igjen til Israel. Han gruer seg.

Publisert Sist oppdatert
NY TUR: Erling Rimehaug har vært i Israel en rekke ganger og skal om noen dager tilbake til landet. Han gruer seg.

– Jeg skal nedover om noen dager. Jeg gruer meg. Det er slitsomt å få konflikter så tett innpå seg. Det er vondt å komme tett på folk og familier og merke hvordan konflikten preger dem, sier han.

Han tenker litt og legger til.

– Men kanskje det er det som fascinerer.

Bokbad

Årets bokhøst står i Midtøstens tegn, om man kan si det slik.

Journalistene Odd Karsten Tveit, Fredrik Græsvik og Sidsel Wold er ute med - eller kommer med bøker om Israel-Palestina-konflikten i høst.

Erling Rimehaug vil med sin bok forsøke å fortelle begge parters historie, og er vel den eneste som får både Palestinakomiteen og Med Israel for fred (Miff) til å anbefale boken sin på dennes omslag.

For Rimehaug ble møtet med norske reisende til Israel en av årsakene til å skrive boken.

– Jeg har ledet en del turer til Midtøsten og truffet mange som er spørrende og ikke vet så mye om konflikten. Og de som vet mye er ofte ensidige.

Han har valgt en personlig innfallsvinkel og trekker historien helt tilbake til kong David.

– De andre forfatterne går bare tilbake til 1967, ler han.

Han har dekket konflikten i flere tiår og har blant annet sett arbeiderbevegelsen gå fra å være sterke israelsvenner til å bli markante israelskritikere.

– Min første tur til Israel var i regi av Haakon Lie. Jeg har aldri vært på en tur med så mye VIP-behandling. Det var også det siste forsøket på å redde Arbeiderpartiets israelsvennskap.

Skiftet skjedde rundt 1980. En ny generasjon kom inn, og Ap opprettet kontakt med PLO. Dette var «ikke lov» i følge israelske myndigheter, man kunne ikke snakke både med dem og med PLO. Ap måtte ta et valg, de valgte å fortsette kontakten med PLO.

Religion

Rimehaug legger også vekt på religion.

– Er det vi ser i Israel en religionskrig?

– Nei, men det kan bli det. Det er religiøse komponenter, og diss lar seg aktivisere. Det ser vi nå om dagen. Religion trekkes mer inn enn før. Men det blir feil å kalle det religionskrig. Sionismen er areligiøs, neste antireligiøs.

Som mange andre kjennere av området innerst i Middelhavet er Rimehaug klar på at partene i konflikten stadig blir mer religiøse. I Israel er de religiøse aktørene blitt en stor politisk kraft. Også kristensionistene har blitt tydeligere, mener han.

– Hvordan analyserer du den norske israelsdebatten?

Miff fører stort sett en saklig form for debatt. De er tydeligst. De er uansett vanskelig å bunte israelsvennene sammen, de er forskjellige. Det jeg reagerer mest på, som vi også ser litt av hos Miff, er demoniseringen av palestinerne. De fremstilles som blodtørstige, som dreper jøder fordi de er jøder. Det samsvarer ikke med det jeg ser på bakken, sier han.

Rimehaug er heller ikke noen stor tilhenger av for mye bibelreferanser i israelsvennskapet.

– Folk må få lov til å ha sin bibel­tolkning, selv om jeg synes noen tolkninger blir spekulative. Et problem blir det uansett først når denne tolkningen brukes mot fred og forsoning.

Vandring

Om noen dager skal altså Rimehaug tilbake til Israel og de palestinske områdene. Han skal lede en vandretur fra Nasaret til Betlehem. Det har han gjort mange ganger. Turene er meget populære.

– Blir det fred i Jerusalem noen gang?

– Jeg har aldri trodd at det blir fred. Men det går an å ha konflikten på forskjellige nivåer. Rettferdighet og fred går sammen. Palestinernes mangel på rettigheter er en viktig årsak til konflikten.

Forfatteren medgir at han er mer pessimistisk nå enn for ti år siden.

– Det som virkelig bekymrer er at det palestinske samfunnet på Vestbredden går i oppløsning. Myndighetene der har null tillit i befolkningen, og Israel fraskriver seg ansvaret. Dette kan fort bli mye verre enn det er nå.

Og akkurat nå er det en ny type angrep man ser i Israel. Enkeltpersoner går løs på mer eller mindre tilfeldige ofre med kniver, på busser og i bymiljø.

– Det er små, uorganiserte grupperinger. Jeg tror det er et tidsspørsmål før IS dukker opp. De er allerede i Gaza. Det ville være merkelig om de ikke dukker opp andre steder også. Det norske ordskiftet fokuserer veldig på kun konflikten mellom Israel og palestinerne. Men man må se hele dynamikken i området, sier han.

---------------------------------------------------------------------

Israel-korrespondenten

Dagen er eneste norske mediehus med en egen, fast korrespondent bosatt i Israel.

Kenneth Fjell Rasmussen startet i jobben i april 2015.

Innspill, spørsmål og tilbakemeldinger om Israel: k enneth@dagen.no

Erling Rimehaug

Journalist og forfatter, redaktør i avisen Vårt Land .

Ble konstituert som sjefredaktør da Helge Kjøllesdal hadde permisjon fra 1990 til 1991.

Rimehaug har utgitt en rekke bøker, og bidratt i tidsskriftet Strek og avisen Hallingdølen.

Kilde: Wikipedia

Powered by Labrador CMS