Etikkprofessor forventer reaksjoner
- Downs syndrom er et følsomt tema. Mange vil nok reagere, sier Berge Solberg, professor i medisinsk etikk ved NTNU.
Det er svært sjelden at en slik sak kommer til topps i det norske rettsvesenet. Men internasjonalt er fenomenet kjent. Saker der en kvinne føder et barn hun egentlig ikke vil føde, blir omtalt som «wrongful birth»-sak i den internasjonale medisinlitteraturen.
- Slike saker handler om at barnet har tilstander foreldrene mener skulle vært oppdaget. Foreldrene er stilt i en verre posisjon enn hvis de hadde fått gjennomført det de hadde ønsket av diagnostikk, sier Solberg.
Høyesterett i Frankrike konkluderte i den såkalte Perucche-saken med at det ikke er en menneskerett ikke å bli til, men at det er mulig å påvise at helsepersonell har gjort feil i fosterdiagnostikk slik at noen har blitt utsatt for større belastninger enn nødvendig.
I Norge er den såkalte Sebastian-saken mest kjent. Sebastian Tjørstad ble på midten av 80-tallet født uten armer og bein. Foreldrene gikk til rettssak fordi avvikene ikke ble oppdaget på gjentatte ultralyder.
Plasserer ansvar
- Da de gikk til rettssak, var det mange som kommenterte og fordømte foreldrene i kritiske ordelag. Den første impulsen man får er at det ikke kan være snakk om vanlige foreldrebindinger når man går til sak i en slik situasjon. Men det vi ser i slike saker, er at foreldre føler at de uforskyldt har kommet i en vanskelig situasjon og har behov for å plassere ansvar et sted, sier Solberg.
Reaksjonene rundt Sebastian-saken ble dempet av at mor understreket sterkt hvor høyt hun elsket barnet, sier Solberg.
- Følsomt
- Vil en slik Downs-rettssak i Høyesterett stride mot den allmenne rettsfølelsen?
- Det kommer an på hvordan man fremleger saken. Hvis det oppleves at man slår hånden av sitt barn, vil det nok oppleves slik. Men hvis man legger vekt på at det er begått en feil, vil det nødvendigvis ikke det. Men det er klart at Downs er et følsomt tema og mange vil reagere. Debatten rundt fosterdiagnostikk og Downs er sår. Det handler om utviklingshemming og det er et offentlig forkjærlighetsforhold for Downs, samtidig som mange gravide på privathold er engstelig for at fosteret har Downs. Det er en diagnose som er vanskelig for oss som samfunn. Derfor vil denne saken være følsom, sier Solberg, som har doktorgrad om fosterdiagnostikk og etikk.
DAGEN