Etiopias siste jøder får flytte til Israel
Mens Etiopia er på randen av full borgerkrig, har den israelske regjeringen vedtatt å hente de gjenværende jødene.
Flere tusen har i lang tid ventet i transittleirer i byene Gonder og Addis Abeba, noen av dem i flere tiår. Beslutningen om å få fortgang i emigrasjonen ble gjort etter økende press fra etiopisk-jødiske ledere i Israel.
– Nå korrigerer vi en urett mot dem som venter på å innvandre til Israel. De fikk løfter om dette i 2015, uten at tidligere regjeringer har fulgt dette opp, sier innvandrings- og integreringsminister Pnina Tamano-Shata i en uttalelse gjengitt i The Times of Israel.
Hun er selv født i Etiopia og skal ha truet med å trekke seg fra regjeringen dersom ikke planen ble vedtatt.
I 2015 bestemte den daværende Netanyahu-regjeringen at 9.000 etiopere som hadde ankommet transittleirene før 2010 skulle bringes til den jødiske staten. Likevel er bare 4.000 av dem hentet, og rapporter indikerer at antallet som venter på å forlate Etiopia siden har økt fra 5.000 til rundt 8.000.
– Slutt på lidelsene
I følge det ferske vedtaket skal disse hentes «i nær fremtid». Det er snakk om etiopere som har nære slektninger som allerede bor i Israel. Regjeringen utnevner også en spesiell tilsynsmann som skal se på rettighetene til de som fortsatt venter på å flytte til Israel, men som ikke har familiemedlemmer i landet.
– Regjeringsvedtaket gjør slutt på lidelsene til familier som endelig vil bli gjenforent etter mange års venting, sier den fungerende styrelederen for The Jewish Agency, Yaakov Hagoel, til nyhetsbyrået JNS.
I tillegg til Jewish Agency vil flere organisasjoner bidra økonomisk for å sikre at planene lar seg gjennomføre så snart som mulig. Blant disse er er Internasjonale Kristne Ambassade i Jerusalem, som de siste årene har finansiert reisen til en stor del av immigrantene fra Etiopia.
Huset Israel
Det bor nå omkring 160.000 etiopiske jøder i Israel og det store flertallet av disse tilhører gruppen Beta Israel (Huset Israel). Disse har fått statsborgerskap på bakgrunn av «Loven om tilbakevending», som gir jøder og personer med jødiske foreldre eller besteforeldre, og alle deres barn, retten til å bosette seg i Israel.
De israelske myndighetene aksepterte offisielt Beta Israel som jøder i 1975.
1984 utførte Israel Operasjon Moses som begynte å transportere Beta Israel fra sultkatastrofen i Sudan og til staten Israel. Aksjonen involverte flyfrakt av rundt 8.000 personer.
I 1990 kom myndighetene i Israel og Etiopia kom til enighet om at de gjenværende etiopiske jødene skulle få emigrere til Israel. I 1991 ble den politiske og økonomiske stabiliteten i Etiopia forverret da opprørere inntok hovedstaden Addis Abeba.
Bekymret for skjebnen til Beta Israel fortsatte den israelske regjeringen og flere private grupper i hemmelighet forberedelser til en evakuering. Siden liv sto på spill fikk El Al spesialtillatelse til å fly på sabbaten og Operasjon Salomo kunne begynne fredag den 24. mai. I løpet av de neste 36 timene ble totalt 34 passasjerfly fra El Al benyttet til å fly 14.325 etiopiske jøder til Israel. Passasjersetene ble fjernet for å gim plass til flest mulig.
Falashmura
Mange av de gjenværende jødene i Etiopia tilhører stammer som frivillig, eller under press, har konvertert til kristendommen de siste par hundre årene, eller som ikke lenger holder jødiske lover. Disse har fått fellesbetegnelsen «falashmura».
Mange i disse gruppene ønsker igjen å knytte seg opp mot sine jødiske røtter, men i Israel har det vært sterkt debattert hvorvidt Israel skal ta imot dem eller ikke.
Falashmura-jødene har ikke automatisk rett til «tilbakevending», men er avhengige av at det gjøres politiske vedtak om dette.