Etter at Israelsmisjonen hadde utbetalt lønnen, var det var bare 20.000 kroner igjen
Generalsekretæren i Israelsmisjonen er likevel optimist på grunn av nye givere.
«Israelsmisjonen har vært gjennom noen gode år dersom vi ser på økonomien. De to siste årene har likevel kostnadene vært større enn inntektene. Det har ført til at vi knapt har hatt midler til å utbetale lønn til ansatte den siste måneden. I tillegg har vi utsatt overføringer til arbeidet ute. Etter at lønnen var utbetalt i september, hadde vi bare kr. 20.000 igjen i disponible kontanter.»
Slik begynner et brev som Rolf G. Heitmann, generalsekretær i Den Norske Israelsmisjon (DNI), sendte ut til støttespillere i midten av september.
Til Dagen utdyper han at det var mulig å utsette overføringer til utearbeidet i tilfeller der partnerne hadde likvide reserver eller der Israelsmisjonen har kunnet benytte avsatte fond i Israel. Heitmann legger til at sommeren ofte er den vanskeligste perioden i året, noe som gir utslag på likviditeten i september.
Han presiserer at de individuelle gaveinntektene har økt. I løpet av 2018 har DNI fått 217 nye, faste givere, såkalte medvandrere, mens 61 givere har takket ja til å øke gavebeløpet. Det gir en årlig økning på 750.000 kroner i året.
Færre testamentariske gaver
Det er salgsinntektene og de ekstraordinære gavene som har sviktet i DNI. I brevet til giverne forklarer generalsekretæren at det særlig er kostnadene i Israel som har økt på grunn av at arbeidet er utvidet. Han peker samtidig på en svakere kronekurs sammenlignet med israelsk valuta.
Testamentariske gaver har ligget jevnt på mellom 10 og 20 prosent av gaveinntekten, og fulgt et fast mønster, sier Heitmann.
– Etter råd fra revisor budsjetterer vi hvert år med testamentariske gaver som ordinære inntekter på ca to millioner kroner. I 2018 er det budsjettert forsiktig med halvannen million. Dette målet vil vi ikke nå i år.
– Hva er grunnen til at dere har kunnet regne med faste testamentariske gaver?
– Jeg kjenner ikke motivasjonen til giverne når de skriver sine testamenter, men de har en sterk lojalitet og kjærlighet til Israel. Nå spør jeg meg om generasjonen som opplevde Holocaust, etableringen av staten Israel, og oppstarten til Israelsmisjonen er i ferd med å bli borte, uten at vi klarer å opprettholde samme interesse for det jødiske folk fra yngre generasjoner. Vi har hatt vanskelige perioder med visse mellomrom, som for eksempel mot slutten av fjoråret og begynnelsen av dette året.
– Betyr det at du avdramatiserer situasjonen?
– Det betyr at jeg er optimist fordi de faste inntektene øker. De nye giverne er en viktig base for videre satsing.
Skal drive arbeid i Norge
I fjor hadde Den Norske Israelsmisjon et underskudd på 3,7 millioner kroner som tappet organisasjonen for likvide midler.
Da Dagen skrev om den krevende økonomien i mars i år, fortalte generalsekretæren at de hadde lagt opp et stramt budsjett for 2018. Han sa at også at de ville holde vakante stillinger ledige, og at de arbeidet med å få nye avtaler med partnerne som innebar redusert støtte.
Årsbudsjettet for 2018 ligger på nesten 21 millioner kroner. Misjonsarbeidet har et budsjett på sju millioner kroner, mens kostnadene i Norge fordeler seg nokså jevnt på sju millioner i personalkostnader og sju millioner på øvrige driftskostnader her til lands.
– Bare rundt en tredjedel av inntektene går til utearbeid. Hvorfor det?
– Vi har økt andelen av det som går til utearbeid til ca 40 prosent. Flere av oss som holder til i Oslo jobber også med saker relatert til utearbeid uten at det er tatt med i uteregnskapet.
– Blir det riktig å si at din stilling skulle vært knyttet til utland?
– Ja, det mener jeg, for det meste av mitt ansvar og mine oppgaver er knyttet til det internasjonale arbeidet, svarer Heitmann.
Han presiserer at Israelsmisjonen har som mål å drive arbeid i Norge.
Reiselotteri
Som et ekstratiltak satte også Israelsmisjonen i gang et landslotteri i samarbeid med Plussreiser i vår. Håpet var å få inn en million kroner til forsoningsarbeidet gjennom ungdomsorganisasjonen return2sender. Da giverbrevet ble sendt ut i midten av september hadde reiselotteriet gitt bare 340.000 kroner. I brevet ba generalsekretæren om hjelp:
«Hvis alle giverne kjøper en pakke med 10 lodd til 500 kroner, får vi inn 600.000,- og da er vi så og si i mål.»
Giverbrevet har gitt resultater:
– Reiselotteriet er nå omtrent utsolgt, opplyser Heitmann.