RELIGION OG VITENSKAP: SpaceX-eier og Tesla-direktør Elon Musk er i tvil om vitenskap og religion kan eksistere sammen.

Etter fire mislykkede rakettoppskytinger turte ikke Elon Musk å stole på vitenskap alene

Publisert Sist oppdatert

I samtale med talkshowverten Lex Friedman 28. desember i fjor letter en av verdens mest kjent tek-grundere, Elon Musk, på sløret om eget bønneliv.

Dagene før den oppskytingen av raketten til det Musk-eide romfartselskapet SpaceX tok 50-åringen, som er ateist, i bruk uvitenskapelige metoder i bruk for å lykkes.

Kjent for teknologi og vitenskap

Sør-afrikanske Elon Musk er kjent for å ha grunnlagt elbil-merket Tesla, den elektroniske betalingsløsningen Pay Pal og romfartselskapet SpaceX.

Selskapet utvikler raketter for å frakte mennesker og utstyr til Mars for lavere kostnader enn det som har vært mulig i romfart tidligere. Målet er å kolonisere Mars, hvis jordkloden en gang i fremtiden blir ubeboelig.

Etter fire mislykkede forsøk der rakettene enten hadde tatt fyr midtveis eller like etter landing så det mørkt ut for Musk og SapceX sitt prosjekt.

EKSPLODERER: SpaceX sin Starship-prototype eksploderer etter å ha krasjet under en testoppskyting 2. februar 2021 i Boca Chica, Texas.

20. Mai var det likevel klart for en ny oppskyting med SpaceX sin rakett, Starship.

– Var ekstremt stresset

Nervene til verdens kanskje mest kjente tek-gründer var i høyspenn tiden før oppskytingen.

– Det ekstremt stressende for å si det forsiktig. Jeg kunne ikke svikte astronautene, sier Musk til Friedman i en podkastepisode 28. Desember i fjor.

Han forteller at ekspertene ved NASA og Space X gjorde alt i deres makt for å forhindre en ny ulykke.

– Vi vrengte hjernene våre for å finne ut om vi kunne gjøre noe mer for å sikre at oppdraget ble vellykket, og det samme gjorde NASA.

Gikk ned på kne

Musk, som tidligere har sagt at han ikke tror religion og vitenskap kan eksistere sammen, forteller at han tok en ny metode i bruk for å roe nervene tiden før oppskytingen i mai.

Elon Musk, Tesla-direktør på byggeplassen til en Tesla-fabrikk utenfor Berlin i dagene før rakettoppskytingen.

– Jeg er ikke en religiøs person, men jeg gikk likevel ned på mine kne og ba for det oppdraget.

– Fikk du sove?

– Nei.

Trodde på Gud som barn

Musk, som gikk på en anglikansk skole i oppveksten, forteller i et intervju med avisen Wellt am Sonntag at han trodde på Gud som barn.

50-åringen har imidlertid vokst opp og barnetroen har han mistet. Å be er ikke noe han har for vane å gjøre, ifølge ham selv.

– Jeg ba ikke en gang da jeg hadde malaria, har han sagt i et intervju med Rainn Wilson, gjengitt i Premier Christianity.

Til tross for at tek-günderen har mistet barnetroen har han likevel beholdt troen på enkelte kristne verdier som nestekjærlighet og tilgivelse, har han uttalt til Wellt am Sonntag.

Oppdrag utført

I ettertid er oppdraget 20. mai erklært vellykket og alle astronautene kom uskadd tilbake til jorden. Om Musk gikk ned på kne igjen og takket Gud vites ikke.

SUKSESS: På femte forsøk lyktes Starship-raketten til SpaceX med oppdraget sitt.
Powered by Labrador CMS