Etterlyser en teologi for single
Anne Hansli (54) og Bente Sandtorp (48) har aldri hørt andre forkynnere tale om å leve livet alene, som skilt eller alenemor. – Det er et ikke-tema, sier Hansli.
– Når jeg som forkynner er singel, så drar jeg selvfølgelig frem egne erfaringer, sier Anne Hansli.
54-åringen fra Telemark jobber i Misjonskirken Norge og er også menighetsplanter på Fornebu utenfor Oslo.
Snakkes det om single, så handler det om å vente med sex til en er gift.
Anne Hansli Pastor
Hansli tror manglende forkynnelse om temaet kan skyldes at det er sårt for mange, særlig når det blir lagt så stor vekt på ekteskap.
Hun viser til at det finnes mange ekteskapskurs i kirkelig regi.
– Men en hører aldri om kurs for den som er singel. Snakkes det om single, så handler det om å vente med sex til en er gift, sier hun.
Intervjuet med Hansli og Sandtorp inngår i en serie om det å være singel i kirken. Antall aleneboere øker i Norge, men temaet blir i liten grad berørt i media og i kristen forkynnelse.
Dagen har snakket med single i ulike aldre om hvordan de lever sine liv privat, i menighet og i samfunnet. Vi har også spurt om hvordan de løser sine savn etter ektefelle og barn.
– Snakke deres språk
Som pastor er Hansli opptatt av at menighetsmedlemmer har ulik utrustning.
– Men jeg har kanskje ikke vært bevisst på at det er viktig for single å ha noen som snakker deres språk.
Hun har hørt menighetsmedlemmer tale vel om de singles bidrag i forsamlingen.
– Noen sier at hvis det ikke hadde vært for dem, så hadde vi ikke klart å drive arbeidet.
– I en venteperiode
Bente Sandtorp nikker. Hun er pastor i Home Church på Grønland i Oslo, en baptistmenighet der både etniske nordmenn og innvandrere har sitt åndelige hjem.
Hennes erfaring er at det forkynnes at ekteskapet er standarden og at rammen for samliv er å leve som mann og kvinne.
– Jeg er enig i at det er normalen for et samliv, men det fremstilles som at du er i en venteperiode når du er singel. Folk håper at etappen skal bli kort og at du snart skal finne noen.
Hun kan ikke huske at temaet har vært oppe i hennes sammenheng heller, selv om hun har vært sentral i baptistenes barne- og ungdomsarbeid lokalt og på landsplan.
Begrepet «familie»
I Storbritannia har nettstedet singlefriendlychurch.com råd til menigheter som ønsker å ta på alvor den store gruppen single mennesker som finnes i samfunnet.
Under mottoet «Helping churches to welcome, value and include single people», trekker initiativtakerne frem fem steg som må til for å komme i mål.
– Å identifisere hvem som er single i forsamlingen.
– Gjennomgå ord og bilder som brukes i kirken og være bevisst på hvordan begrepet «familie» benyttes.
– Å ønske dem velkommen som møter opp alene, ha et sosialt tilbud etter gudstjenesten, og være gjestfrie utenom kirketid.
– Å slippe single til som forkynnere og bruke tema og illustrasjoner som er relevante også for dem.
– Å gi single lederskapsposisjoner.
– Var velkommen og ønsket
Da Matt Hodges talte om den enslige stand i menigheten sin i Dallas, Texas, ble han meget overrasket over tilbakemeldingen han mottok, skriver han i thegospelcoalition.org. The gospel coalition er et fellesskap av evangelikale kirker som står i den reformerte tradisjon.
– Flere single brødre og søstre fortalte meg at det var første gang temaet singelliv ble tatt opp fra talerstolen, i alle fall på en måte som ikke fortalte dem hvordan de skulle date eller finne seg en ektefelle. En søster sa at det var første gang hun følte at hun ikke bare var velkommen, men også ønsket.
Pastoren konkluderer:
– Det fikk meg til å ønske at jeg hadde forkynt den enslige stands verdighet og bygget dette inn i vår tjenestefilosofi like siden oppstarten av menigheten.
– Blir utfordret
Bente Sandtorp sier at hun ikke har vært opptatt av sivilstatus i menighetsarbeidet. Hun anslår at halvparten av forsamlingen i Home Church er single. Blant de som bidrar som forkynnere og sitter i lederråd, lever også halvparten alene.
– Men vi har ikke vært flinke nok til å ha singelliv som tema. Jeg kjenner at jeg blir utfordret av at vi snakker om det nå, sier hun.
Hun forteller at menighetens ledere har vært bevisste på å snakke om kirken som et familiefellesskap.
– Som kristne er vi født inn i en ny familie der vi inkluderer hverandre som søsken. Siden vi har mange innvandrere og folk med utenlandsk bakgrunn hos oss, er mange av medlemmene uten annen familie.
– Har ignorert Paulus
Hun er glad og takknemlig for at det er naturlig for de single i menigheten å være sammen med familier og ektepar.
– Vi ønsker å være sammen på tvers av kulturer og sivilstand.
De to pastorene har ikke hørt enslig stand bli løftet frem som noe høyverdig.
– Vi har ignorert Paulus og budskapet hans. Vi har vanskelig for å gripe det, sier Sandtorp.
For egen del var hun nødt til å lande på at «blir det ekteskap, er det greit og blir det ikke, så er det også greit».
– Det var en befrielse, sier hun og smiler.
– Ikke supermenneske
Samtidig har pastoren på Grønland i Oslo måttet revidere noen av oppfatningene hun hadde av seg selv og sin styrke.
– Jeg har tenkt at det er lett for meg å ha et åpent hjem, men helt ærlig: Når jeg har hatt en familie på fem på besøk, så blir jeg sliten.
Hun fant ut at det ikke var så rart, all den tid hun skulle være vertskap, leke med barna, underholde de voksne og lage mat.
Jeg er ikke et supermenneske som singel.
Bente Sandtorp Pastor
– Hvis jeg hadde hatt familie, så kunne barna mine ha lekt med barna som var på besøk, og mannen min kunne ha tatt seg av den mannlige gjesten.
Nå har hun funnet en metode som gjør gjestfrihet lettere: Hun inviterer iblant med seg en venninne som kan dele rollene med henne.
– Jeg er ikke et supermenneske som singel, sier hun.
Klarer seg ikke uten barn
Begge de to kvinnene er glade i å omgås familier og barn.
For Hansli er familier en hjertesak. Hun har jobbet blant barn og unge mesteparten av yrkeslivet.
– Det høres kanskje rart ut, men det har vært viktig for meg å verdsette ekteskapet og hjelpe ektepar til å ta vare på det. Barn har alltid vært en stor del av livet mitt og de har ofte vært tett på. Jeg klarer meg ikke uten, sier hun.
Tidligere hadde Hansli stort sett ressursrike familier i sin omgangskrets, men etter hun flyttet til Fornebu, meldte hun seg som besøkshjem for Barnevernet. I en akutt periode var hun også fosterhjem.
– Det gir meg energi, sier hun.
Syrisk familie
Sandtorp, som er mentor for Hanslis menighetsplantingsprosjekt, påpeker at de begge kommer fra store familier, og at de derfor er vant til å ha mange personer i livene sine.
Selv har hun i noen år engasjert seg i en syrisk familie som hun besøkte fast en gang i uken før covid19-utbruddet. Da ga hun blant annet leksehjelp og «fylte en tanterolle». Hun har også hatt folk boende hos seg i perioder.
– Jeg tenker at hjemmet mitt skal brukes til å ære Gud, sier hun.
Forpliktende vennskap
Home Church-pastoren er opptatt av de homofiles situasjon og mener de ikke må glemmes når singellivet er tema.
– Hvis vi skal snakke om at vi ikke tror på samkjønnet ekteskap, så må vi presentere alternativer og snakke om forpliktelse i vennskap.
Sandtorp mener det er mye å ta tak i på området, og nevner stikkord som: hvordan forstår vi relasjoner, hva innebærer et vennskap og hvordan leve sammen som familie.
– Jeg tenker ikke at vennskap skal ha form som liturgi, men det kan like fullt være forpliktende. Jeg vet om noen som har tenkt slik og skapt forventninger til hverandre.