NY STRUKTUR: Etter fredagens generalforsamling vil de rundt 50 gjenværende medlemmene i Sannhetens Ord Bibelsenter ha en ny struktur. Menigheten skal styres av et menighetsråd som konstituerer seg selv.

– Legg ned Sannhetens Ord, og start med blanke ark

Utmeldt 63-åring har vært med i menigheten siden før den ble formelt stiftet i 1994. Han etterlyser et helhjertet oppgjør.

Publisert Sist oppdatert

Kun 29 stemmeberettigede møtte opp på generalforsamlingen i Sannhetens Ord Bibelsenter sist fredag.

Menigheten ble landskjent da den ble bombet i 2003 og har siden levd med anklager fra familie og tidligere medlemmer om at det foregår manipulasjon og sterk kontroll i forsamlingen. Kritikerne har hevdet at lederskapet har hindret dem i å ha kontakt med sine kjære i Sannhetens Ord Bibelsenter.

«Grenseoverskridende kontroll»

På grunn av intern uro har menigheten i snart ett år vært i en prosess ledet av baptistpastor Bjørn Olav Hansen og tidligere generalsekretær i Baptistsamfunnet, Terje Aadne. Foruten å lede prosessen og være pressekontakter, har de to hatt et mandat til å gi råd og veiledning om veien videre for menigheten.

På generalforsamlingen presenterte de et fem sider langt dokument med svært alvorlige funn. Her blir det fastslått at lederskapet har drevet «grenseoverskridende kontroll» i en «altoppslukende menighet». (Se fakta).

Fra Bjørn Olav Hansen og Terje Aadnes rapport om Sannhetens Ord Bibelsenter som ble lagt frem på generalforsamlingen 11. februar -22

Lederskapet ga i april 2021 baptistpastor Bjørn Olav Hansen, som er mangeårig gjestetaler i Sannhetens Ord Bibelsenter, og Terje Aadne, tidligere generalsekretær i Baptistsamfunnet et mandat til å styre prosessen i forbindelse med krisen som menigheten befant seg i. Selv trakk de fire pastorene seg tilbake fra rollen som åndelig lederskap, men fortsatte som styre for Sannhetens Ord Bibelsenter. De har hatt «praktisk ansvar for menighetens drift».

Dette er Aadne og Hansens funn:

• Selvstendighet: En selvstendig menighet som mangler tilsyn.

• Ledelse: Den samme ledelse i mer enn 20 år. Vedtektene har ikke åpnet for valgbarhet til styre og lederskap, kun selvsupplering, noe som hindrer menigheten i å velge/gi tilslutning og legitimitet til ledelsen.

• Vedtekter: Oppløsningsparagraf mangler beskrivelse av hvordan menigheten kan vedta oppløsning og hvor midlene i så fall skal plasseres. Vedtektene mangler også en tydelig beskrivelse av generalforsamlingens dagsorden når det gjelder valg, rapporter og arbeidsplaner.

• Grenseoverskridende kontroll: Både lederskap og andre med verv i menigheten har bidratt til kontroll og innblanding i familierelasjoner, anbefalinger om ikke å ha kontakt og brutte relasjoner. I tillegg har det vært gitt råd om ikke å omgås «de utenfor».

Bønneleder har vært hovedansvarlig for et kontrollregime og lederskapet har hatt kjennskap til og bidratt til at deler av kontrollen har kunnet utvikle seg og fortsette. Lederskapet har hatt et overordnet ansvar for at dette har kunnet finne sted og utvikle seg over tid.

• Åndeliggjøring: Åndeliggjøring har vært et usunt trekk ved deler av menighetslivet og gitt rom for usunn kontroll over andres liv.

• Et altoppslukende menighetsliv: Kombinasjonen av forpliktelse og kontroll har ledet til et altomfattende menighetsliv hvor et liv utenfor menigheten i mange tilfeller har blitt prioritert bort.

• Bønn med fokus på omvendelse: Bønnemøter og bønn etter gudstjenester har hatt særlig fokus på omvendelse og særlig ved kritikk av bønneleder. Bønneleder har utvist manipulerende kontroll ved å mane til omvendelse.

• Usunn bruk av profetier: Mange profetier i Sannhetens Ord Bibelsenter har hatt en kontrollerende og manipulerende tendens både før og etter krisen i 2021.

Kilde: Rapport fra Terje Aadne og Bjørn Olav Hansen om prosessen i Sannhetens Ord Bibelsenter, 2021 og 2022.

Nysgjerrig

Et medlem som meldte seg ut i 2021 tok imot tilbudet om å være til stede på generalforsamlingen uten tale-, forslags- eller stemmerett. Kilden har vært med i Sannhetens Ord siden den var en cellegruppe i Oslo Kristne Senter, tidlig på 1990-tallet.

Da 63-åringen leste rapporten, beit han seg merke i rådet fra prosesslederne om at menigheten skulle arbeide for forsoning.

– Jeg dro på generalforsamlingen av nysgjerrighet, for å se i hvilken grad en tenker seg en forsoning, sier han.

Mannen ønsker ikke navnet sitt på trykk av hensyn til familien og fordi han ikke vil assosieres med Sannhetens Ord Bibelsenter. På grunn av små forhold vil menigheten likevel være kjent med hans identitet.

Samme lederskap i over 20 år

I forkant var 63-åringen også spent på hvilken innflytelse statuttene ville gi medlemmene.

Frem til i april i fjor har menigheten hatt et lederskap som har bestått av fire pastorer og en bønne- og omsorgsleder. Alle fem satt i sine posisjoner i over 20 år, inntil lederskapet avsatte sistnevnte, Astrid Bentsen, i april. Grunnlegger Normann Olsen meldte seg ut av menigheten i slutten av august og rundt 65 medlemmer gjorde det samme i løpet av året. Lønnet pastor, Rune Gravdal, ga beskjed om at han trekker seg i desember, men blir værende i menigheten, etter det Dagen kjenner til.

To tidligere pastorer fortsetter

Etter generalforsamlingen er det klart at Bent Gabrielsen og Per-Kristian Graff fortsetter, men ordningen med lederskap erstattes av et menighetsråd, slik det ble foreslått i de nye statuttene. De to blir ifølge pressekontaktene ikke pastorer lenger, men leke medlemmer av et menighetsråd. I rådet skal også bror til Per-Kristian Graff sitte; Geir Graff, samt medlemmene Cecilie Torstensen og Aina Steinsveen. Menighetsrådet skal konstituere seg selv og rekruttere nye inn etter endte perioder.

FØR: I over 20 år har Sannhetens Ord Bibelsenter vært ledet av de samme fire pastorene. Slik er det ikke lenger.

– Ledelsen velger hvem som skal lede

Kilden Dagen har snakket med er overrasket over at menigheten avviste at det er behov for en valgkomité til å rekruttere kandidater til sentrale verv.

– Det betyr selvrekruttering der ledelsen velger hvem som skal lede. Uten en valgkomité er det vanskelig å se for seg at det blir en konkret endring, selv om ordningen ikke hindrer utskiftninger, sier han.

Uerfaren med formaliteter

63-åringen sier at han ikke oppdaget noen store formelle feil i saksgangen «til tross for at menigheten er uerfaren med den type formaliteter». Han synes imidlertid at det er trist at tidligere medlemmer ikke fikk anledning til å ta ordet.

– Så lenge man holder seg til saken, er jo det bare belysende at flere kan komme med kommentarer, mener han.

Avviste uavhengig granskning

I tillegg til de ordinære sakene til menighetens generalforsamling, kjenner Dagen til at det kom forslag om en uavhengig granskning for å avdekke hvorvidt det har forekommet hendelser i menigheten som kan utløse erstatning.

Det ble foreslått at en egen komité skulle oppnevne en granskningskommisjon, og at denne skulle få et detaljert mandat og legge frem sin konklusjon på menighetens neste generalforsamling. Det ble videre foreslått å sette av midler til granskningskommisjonens arbeid.

Det ble også fremmet forslag om at det skulle avsettes 12 millioner kroner til fremtidig rettssak/«erstatningskrav for ødelagte sjeler».

Begge saker ble avvist.

Ifølge flere kilder som Dagen har snakket med, anbefalte tidligere pastor Per-Kristian Graff at menigheten ikke ga sin tilslutning til en uavhengig granskning da han mente rapporten til Hansen og Aadne om prosessen i menigheten er tilstrekkelig.

Sementerer videre liv

Prosesslederne utarbeidet og anbefalte nye vedtekter som også foreslår endring av oppløsningsparagrafen. Tidligere stod det at menighetens protokoller overføres til Fylkesmannen om trossamfunnet skulle oppløses.

De nye vedtektene sier at Sannhetens Ord Bibelsenter kan oppløses ved vedtak med tre kvart flertall i to generalforsamlinger etter hverandre med minimum ett år i mellom.

63-åringen som Dagen har snakket med mener prosesslederne dermed sementerer menighetens videre liv.

– Det er vanskelig å forestille seg et flertallsvedtak for å legge ned menigheten etterfulgt av en tid der menigheten skal skule på hverandre inntil en gjør et nytt og tilsvarende vedtak ett år senere, sier han.

– Sterk personlig binding

– Til tross for de alvorlige funnene som ble gjort, legger rapporten til Hansen og Aadne ingen tydelige anbefalinger om hvilke reelle konsekvenser funnene skulle få for ledelsen. Hvorfor er det slik?

– Det er fordi en står overfor personer, særlig Bjørn Olav Hansen, som lederne kjenner godt fra tidligere. Det er en for sterk personlig binding mellom Hansen og det tidligere lederskapet som kan ha preget prosessen for mye, sier mannen.

Hansen har vært gjestetaler i menigheten i en årrekke og skrev forordet til pastor Rune Gravdals bok om menigheten, «Det kom som en bombe» (2017).

Oppgjør

– Opplever du at det er blitt tatt et skikkelig oppgjør med måten menigheten har vært ledet på før den nå fortsetter?

– Nei, og det er hovedgrunnen til at rundt 65 medlemmer har meldt seg ut, hevder 63-åringen.

Etterlyser svar

Aller mest kritisk er mannen til starten av prosessen. Han opplevde at Astrid Bentsen brått ble borte uten at menigheten forstod hva som foregikk.

– På hvilket grunnlag ble hun ekskludert, spør han og etterlyser svar.

Han spør videre:

– På hvilket grunnlag mener man at menighetens lederskap er fritatt for eksklusjon? Er det sånn at menighetens lederskap ikke blir rammet av samme kritikk som Astrid Bentsen?

Han svarer selv:

– Det er de som er ansvarlige for dette.

Ingen innflytelse

At pastorene engasjerte Bjørn Olav Hansen og Terje Aadne skjedde også i en prosess som medlemmene ikke hadde noen innflytelse over, hevder mannen. Han mener det er en stor svakhet ved prosessen at medlemmene ikke ble involvert allerede da.

– Hvorfor ble det ikke kalt inn til et ekstraordinært medlemsmøte for å spørre oss hva vi skulle gjøre?

Ønsker nedleggelse

63-åringen legger ikke skjul på at han nå er tilhenger av å legge ned Sannhetens Ord Bibelsenter.

– Det hadde vært et realt oppgjør, så får en heller starte på nytt med ny menighet og blanke ark, sier han.

Offentlig beklagelse

Bent Gabrielsen, Per-Kristian Graff og Rune Gravdal har i over 20 år vært pastorer i Sannhetens Ord Bibelsenter. Gravdal trekker seg nå som pastor, mens de to andre fortsetter som leke medlemmer i menighetsrådet. De tre har sendt Dagen følgende uttalelse:

Sannhetens Ord Bibelsenter har siden april 2021 vært inne i en prosess med ekstern hjelp. Terje Aadne og Bjørn Olav Hansen har vært hentet inn for å hjelpe menigheten i en svært vanskelig tid. De har ført en åpen og inkluderende prosess hvor alle i menigheten har vært invitert med.

Deres rapport beskriver områder i menigheten hvor det har forekommet en usunn praksis. De kommer også med gode råd og veiledning for veien videre. Det har vært en del av mandatet til Aadne og Hansen å håndtere mediene og vi har valgt å ikke kommentere underveis. Vår erfaring er at mediene er lite egnet for konfliktdemping og for å skape forsoning.

Dette har blitt håndtert i prosessen med de berørte, og det er her det har vært naturlige for oss å delta. Vi har stor forståelse for at det finnes ulik oppfatning av prosessen og av vår håndtering av situasjonen.

Nå er den eksterne prosessen ferdig og det er viktig for menigheten å gjøre nødvendige endringer og samtidig ta vare på det gode og bygge videre på det.

Vi ønsker å komme med en offentlig beklagelse til alle berørte som har hatt vonde opplevelser med Sannhetens Ord Bibelsenter. Dette er noe vi er oppriktig lei oss for.

Dagen har kontaktet den tidligere bønne- og omsorgslederen, Astrid Bentsen på sms med tanke på å sende eller lese opp artikkelen, men hun har ikke svart. Bjørn Olav Hansen og Terje Aadne har fått artikkelen til gjennomlesning. De svarer på spørsmål fra Dagen i en egen artikkel.

Sannhetens Ord Bibelsenter

* Sannhetens Ord Bibelsenter, Slemmestad nær Asker, ble stiftet 16. januar 1994.

* Menigheten ble nasjonalt kjent da den ble bombet i 2003.

* I tiden etter angrepet og under rettssakene stod flere personer frem og fortalte at de hadde mistet kontakten med barn, foreldre eller ektefeller som følge av virksomheten i menigheten.

* En gruppe bestående av familie og tidligere medlemmer har i mange år forsøkt å rope varsku om forholdene i menigheten.

* De siste årene har menigheten hatt rundt 100 voksne medlemmer og 25 barn.

* Bønne- og omsorgsleder Astrid Bentsen (86) var frem til april i fjor del av lederskapet sammen med de fire pastorene. 21. april ble hun avsatt som bønneleder og del av lederskapet og utmeldt fra menigheten.

* Normann Olsen (grunnlegger, 70) meldte seg ut av menigheten i august i fjor sammen med sin familie.

* Lønnet pastor har frem til generalforsamlingen 11. februar i år vært Rune Gravdal (52). Per-Kristian Graff (50) og Bent Gabrielsen (58) har også vært pastorer frem til nå. De to går inn i menighetsrådet etter ny struktur.

* I 2019 (siste normale år før korona) mottok menigheten 123 000 kroner i støtte fra stat og kommune og hadde 14 millioner i egenkapital. Hvert voksent medlem ga i snitt mer enn 40 000 kroner i året.

* Menigheten mottok 146 000 fra stat og kommune i 2020 som har gått til drift og aktiviteter, ifølge årsrapporten for 2020. Egenkapitalen var på 16,5 millioner hvorav over 12 millioner i fast eiendom ved utgangen av året. Egenkapitalen var på 16,7 millioner i 2021 hvorav over 12,5 millioner i fast eiendom ved utgangen av året.

Årsregnskapet for 2020 viste et overskudd på 1,9 millioner kroner. I 2021 var overskuddet på 252 000 kroner.

Menigheten hadde 115 medlemmer 1.1.2020, hvorav 88 fra Asker. 1.1.2021 var det 107 voksne innmeldt og 20 barn. Ved årets utløp var det 53 voksne og fire barn, ifølge årsrapporten.

* Sannhetens Ord har kjøpt tomt med tanke på å oppføre et menighetsbygg med 300 sitteplasser i i Slemmestad. Arbeidet er satt på vent blant annet på grunn av den pågående prosessen i menigheten.

Kilde: Årsrapport og årsregnskap, menighetens hjemmeside, avisartikler

Powered by Labrador CMS