KONSTRUKTIV DIALOG: – Det pågår et arbeid i organisasjonen for å få flere kvinner inn i lederstillinger, forteller Raymond Bjuland, leder for hovedstyret i Norsk Luthersk ­Misjonssamband. Bildet er fra NLMs generalforsamling.

Etterlyser flere kvinner i lederstillinger

– Vi må jobbe med å rekruttere kvinner, sier fagforeningsleder i Norges største misjons­organisasjon.

Publisert Sist oppdatert

– Ingen stillinger i organisasjonen bør være forbeholdt menn, sa en tidligere misjonsleder i Norsk Luthersk Misjonssamband til Dagen i november.

Ketil Jensen hadde snudd i spørsmålet om tjenestedeling som blir praktisert i flere kristne organisasjoner og som innebærer at kvinner ikke kan ha hyrde- og læreansvar.

Mellomlederstillinger

På hovedstyremøtet i januar orienterte Frode Granerud, leder for medarbeiderforeningen i NLM, om betydningen av at kvinner rekrutteres inn i ulike oppgaver og tjenester i organisasjonen.

– Vi utfordrer ikke tjenestedelingsprinsippet i NLM. Det skal praktiseres slik det er ment, men vi ønsker å bidra til at kvinner ikke begrenses på andre områder, sier han.

Granerud nevner konkret mellomlederstillinger ved hovedkontoret, administrasjonsleder og ung-leder i regionene, forkynnere og stedlig representant på misjonsfeltene. De er åpne for begge kjønn, likevel er det en klar overvekt av menn i disse stillingene.

– Handler om det som er usagt

Maria Celine Lundeby leder kvinnenettverket i NLM opplever at det er en konstruktiv samtale i organisasjonen om menns og kvinners rolle.

– Men vi må jobbe enda mer bevisst med å sørge for at kvinner blir ivaretatt, sier hun.

– Hva kan NLM gjøre for å rekruttere flere kvinner?

– Jeg tenker at det handler om det som er usagt. Når det ikke står i annonsen at stillingen er forbeholdt menn, kan kvinner kjenne seg usikre på om de har en reell mulighet til å få en jobb som er i berøring med hyrdeansvaret.

Lundeby oppfordrer organisasjonen til å tydeliggjøre at begge kjønn kan søke.

– Det er et konkret begrep for å få bukt med usikkerheten som kan være der, tror hun.

– Ikke et enkelt svar

Granerud tror at usikkerheten kan handle om historie, kultur og litt om hva man har vært vant til.

– Vi har hørt fortellinger fra kvinner som har fått tilbakemelding på at de ikke bør være forkynnere fordi de er kvinner. Det er et eksempel på at tjenestedelingsprinsippet «lekker» til områder hvor det ikke har noe å gjøre. Sannheten er at kvinner kan forkynne alle steder der menn kan forkynne.

Raymond Bjuland, leder for hovedstyret, sier til Dagen at det pågår et arbeid i organisasjonen for å få flere kvinner inn i lederstillinger. Han opplever at de har en konstruktiv dialog og at det er lite støy i organisasjonen rundt ­tjenestedeling.

– Jeg møter ikke mange som er frustrert, verken blant unge eller kvinner. Mange har ytret at de ønsker å beholde prinsippet om tjenestedeling. Jeg tenker det er viktig at vi står sammen om det viktigste og at vi finner gode strukturer slik at kvinner opplever at de får den posisjonen de skal ha, sier han.

k

NLM er en fri og selvstendig misjonsorganisasjon på luthersk grunn.

NLM har et stort arbeid i Norge og jobber i tillegg i rundt 15 land i Afrika, Sør-Amerika og Asia.

Organisasjonen praktiserer prinsippet om tjenestedeling. Det innebærer at kvinner ikke kan ha hyrde- og læreansvar.

Powered by Labrador CMS