Etterlyser mer penger til prestestillinger
Den norske kirke mangler prester. Men budsjettet ser ikke ut til å gi noen hjelp til å løse krisen, mener Presteforeningen.
* Les flere saker om statsbudsjettet 2016
– Lønn avgjørende
Et betydelig antall teologer jobber utenfor kirkelig sektor. Rekrutteringsarbeidet må ha fokus på tiltak som både rekrutterer teologer tilbake til prestetjeneste og gir ungdom lyst til å satse på yrket. Lønns- og arbeidsvilkår er i den sammenhengen avgjørende. Budsjettene må styrkes slik at man kan bruke de rekrutteringsverktøyene som ligger innenfor dagens lønnssystem, sier Presteforeningens leder.
– Behov for midler
– Det er et sterkt behov for flere midler, sier prost i Arendal Kolbjørn Lystad Gunnarson til Dagen.
LEDER: Kulturministerens sidespor
Han er en av dem som har valgt å bruke sin teologiutdannelse til å jobbe som prest.
– Hvis Den norske kirke fortsatt skal være en folkekirke er det behov for prester overalt, det betyr noe for økonomien, sier Gunnarson.
Statistikken for Den norske kirke for 2014 viser med all tydelighet rekrutteringsutfordringene. 43 stillinger sto ledig ved slutt av året etter gjentatte rekrutteringsforsøk.
– 28% av presteskapet er over 60 år, det betyr at mer enn hver fjerde prest kan forsvinne på kort tid hvis de velger AFP-pensjon. Det er ingen grunn til å tro at omstillingene i kirken øker lysten til å bli stående i tjeneste, sier Presteforeningens leder.
– Mangler kamufleres
Mye av den reelle ledigheten i presteskapet kamufleres ved at man i stor grad bruker pensjonister eller vikarer som mangler prestekvalifikasjoner til prestetjeneste.
I 2014 gjorde pensjonerte prester prestetjeneste som tilsvarte 42,3 årsverk. Det er 13,1 årsverk mer enn i 2013.
– Den norske kirke bør være takknemlig for den tjenestevilligheten som pensjonerte prester viser til tjeneste i hele landet. Men det sier seg selv at pensjonistene kun er en kortsiktig løsning, sier Martin Enstad.
Et godt kirkelig ungdomsarbeid og fornøyde prester som trives i yrket er viktig for å rekruttere. Det skal prestene bidra til. Men Widvey må ta ansvar for det hun har ansvaret for, et budsjett som kan rekruttere til dagens og framtidens prestetjeneste, avslutter lederen i Presteforeningen.
Konsekvenser
En løsrivelse fra staten må ikke føre til en fullstendig løsrivelse, mener prosten i Arendal.
– Det må være et bånd der som gjør oss til folkekirke. Og det vil få konsekvenser for antall prestestillinger. Vi er ikke for mange prester. Det er et sterkt behov for flere midler, sier Gunnarson.