Etterlyser misjonærkandidater
I dag er det ingen som forbereder seg til tjeneste ute for Normisjon. – Dramatisk, sier fersk generalsekretær.
«Normisjon har i dag et redusert antall norske misjonærer ute i felt. Nå ønsker vi å snu denne trenden!», skriver Normisjon i en pressemelding.
Misjonsorganisasjonen, som i 2001 så dagens lys etter en sammenslåing mellom Indremisjonsselskapet og Santalmisjonen, har nå ingen kandidater som er klare til å reise ut.
– Hvis flere skulle velge ikke å reise ut igjen i 2021, når pandemien forhåpentligvis er under kontroll, vil det ha dramatisk innvirkning på arbeidet vårt, forteller nyansatt generalsekretær, Kjetil Vestel Haga.
– På etterskudd
Normisjon insisterer på at de ikke bare skal bidra med penger, men også sende ut mennesker som kan bo utenlands. I dag har organisasjonen utsendinger i Nepal, Bangladesh, Senegal, Mali og Ecuador.
Tore Bjørsvik har vært internasjonal leder i organisasjonen i fem måneder. Han sier til Dagen at flere misjonærer er på kontrakter som utgår i løpet av 2021 og 2022.
Gerd Eli Lindtjørn Haaland, mannen, Hallgeir, og tre barn, skal etter planen forlate Bangladesh neste sommer. Lindtjørn Haaland er litt urolig for bemanningen.
– Vi skulle veldig gjerne hatt noen her nå vi drar, men vi er åpne for at Gud kan ha andre planer for oss enn det vi ser selv.
Bjørsvik håper og tror at noen misjonærer kan komme til å forlenge sine kontrakter.
– Men det er i alle fall fire-fem som slutter i løpet av neste år, sier han, og legger til at Normisjon er på etterskudd når det gjelder å erstatte disse medarbeiderne.
– Vi sleit med røde tall og det har nok lammet oss, sier han om den krevende økonomiske situasjonen som organisasjonen omsider fikk under kontroll i 2019.
Erfarne misjonærer
En kampanje kalt «1000 gir 1000» skal bidra til å sette fokus på misjonærbehovet og gi et økonomisk fundament for satsingen.
Siden vil det bli aktuelt å sette inn annonser og ta kontakt med folk som har den spesialkompetansen som Normisjon har behov for, forteller Bjørsvik.
– Enn så lenge prøver vi å dekke etterspørselen med å gjøre avtale med erfarne misjonærer som kan gå inn i de eksisterende prosjektene, sier han.
Dette gjelder særlig Bangladesh og Mali.
– Er erfarne utsendinger villige til å reise?
– Ja, i Bangladesh mener vi at vi skal få det til. I Mali er vi i en prosess med en person som vi allerede har samarbeidet med.
– Har rekrutteringen stoppet helt opp i koronatiden?
– Jeg tror det handler mer om den økonomiske situasjonen som var, og vårt behov for å få kontroll. I tillegg sliter også vi med at kostnadsnivået går opp mens gaveinntektene ikke har økt like mye.
Ny linje i 2021
Det er heller ingen misjonærkandidater på Gå Ut Senteret i Trondheim. Rektor Ørjan Tinnen høres likevel optimistisk ut når Dagen ringer.
En ny linje som har fått navnet «Tjeneste og ledelse» åpner for studenter høsten 2021. Her er tanken å samle både kandidater som skal ha tjeneste utenlands, men også de som tenker seg en jobb i menigheter her hjemme.
Rektoren forteller at det tradisjonelle misjonærkurset som består av et halvt år på heltid er ressurskrevende for Normisjon.
– Normisjon er en av de siste misjonsorganisasjonene som har brukt så lange forberedelseskurs.
Opplegg med mentor
Tjeneste og ledelse skal etter planen bestå av et seks ukers introduksjonskurs i Gå Ut Senterets lokaler i Trondheim. Deretter skal kandidatene ut i tjeneste i Norge eller i utlandet fra august/september og frem til juni året etter. Når de returnerer, skal de ha en to ukers «debriefing» og evaluering av året ute.
– Underveis er det lagt opp til besøk på tjenestestedet og et opplegg med mentor som har relevant erfaring, sier Tinnen.
Han presiserer at det ettårige kurset er praktisk rettet og støtteberettiget gjennom Lånekassen.
Det betyr at kandidater som kommer fra menigheter uten sterk finansiering likevel kan gjennomføre studiet. Det betyr også at skolen kan gjennomføre kurset selv om det skulle være så lite som ti studenter i klassen.
– Ikke i boks
Neste uke skal rektoren ha møte med ledelsen i Pinsebevegelsen, Frikirken og KRIK i tillegg til Normisjon.
– Vi jobber med å finne ut av om dette kan være et verktøy for organisasjoner og menigheter. Prosessene er ikke i boks ennå, forteller Tinnen.
Det er Synnøve Aandstad Baghirova, nylig hjemkommet misjonær fra Aserbajdsjan, som skal lede programmet.
– Hun har spisskompetanse på internasjonal tjeneste, sier Tinnen.
Han er opptatt av Gå Ut Senterets rolle i misjonærrekrutteringen.
– Hvert år går det studenter her som er aktuelle misjonærkandidater på sikt. Vi spiller en rolle for å vekke engasjement for misjon.
– Er det noen som holder disse kandidatene varme med tanke på tjeneste ute?
– Ja, vi har jevnlig kontakt med dem og formidler konkrete behov både i Normisjon og i andre organisasjoner som vi blir gjort kjent med.
– Potensial i egen organisasjon
Internasjonal leder i Normisjon, Tore Bjørsvik, forteller at de også skal jobbe tettere med menighetene innenfor Normisjon for å snu misjonærtrenden.
– Vi har et potensial i egen organisasjon til å løfte frem det internasjonale arbeidet, sier han.