Etterlyser mulighet til å ekskludere KrF-ere

Varsler Julia Sandstø er kritisk til KrFs nye utkast til etiske regler.

Publisert Sist oppdatert

KrFs sentralstyre sendte i helgen nye utkast for etiske retningslinjer ut på høring i partiorganisasjonen.

Tidligere fylkesleder i Akershus KrFU, Julia Sandstø, tror ikke KrFs varslingskultur vil bli noe bedre med de mer detaljerte reglene som nå er på høring.

Hun meldte seg nylig ut av KrFU og KrF da hun opplevde ikke å bli trodd på og ivaretatt etter å ha varslet om seksuell trakassering.

– Når de ikke har klart å si at håndteringen av saken min var for dårlig, er det ingen grunn til å tro at det ikke kommer til å skje igjen, sier hun.

Ivareta varslere

Det er snakk om to sett med etiske retningslinjer som er på høring. Det første på 12 sider gjelder folkevalgte, tillitsvalgte og ansatte i KrF. Det andre gjelder KrF som virksomhet.

KrF-leder Knut Arild Hareide slo i helgen fast at de «skal gjøre det vi kan for at ingen blir utsatt for seksuell trakassering i vårt parti».

Om de nye retningslinjene som nå er på høring, trakk Hareide fram følgende: Nulltoleranse mot seksuell trakassering og -overgrep i KrF. Det skal reageres med én gang et varsel kommer.

Detaljerte varslingsprosedyrer skal følges slik at varsler får trygghet og beskyttelse. Den det varsles mot skal også høres. De som bryter regelverket skal få klare reaksjoner, ut fra et «hierarki av sanksjoner».

Faghjelp

Videre skal Varslere ivaretas i etterkant av saker. For å sjekke om partiet kan bistå med noe og om varslere opplever senvirkninger etter trakassering, ønsker KrF å ta årlig kontakt med varslere.

Hele partiorganisasjonen skal nå få gi innspill til utkastene før 10. mars, og så skal de til behandling i landsstyremøtet 13.-14. april. Partiet har jobbet med revidering av reglene i et års tid.

Regelutkastene er gjennomgått av fagpersoner fra Kirkens Ressurssenter mot vold og overgrep, NMS, Normisjon og VID vitenskapelige høyskole.

Ekskludering

Julia Sandstø er kritisk til flere punkter i selve høringsutkastet.

Hun mener at partiet fortsatt vil ha for mye makt når det gjelder å definere alvorlighetsgraden av et varsel, hvor vidt en ekstern kompetansegruppe skal involveres, og om en sak skal politianmeldes.

Videre etterlyser hun en paragraf i partiets lover om å kunne ekskludere medlemmer. KrF kan både frata en person alle tillitsverv eller si opp vedkommende, og i det lengste oppfordre vedkommende om å melde seg ut av partiet.

Utrygghet

Videre reagerer Sandstø på definisjonen av «grenseoverskridende atferd», som kommer sammen med definisjon av seksuell trakassering og seksuelle overgrep.

– Kommentarer på kropp og ubehagelig berøring er seksuell trakassering, ikke grenseoverskridende atferd! Her legges det opp til at man ikke håndterer varslinger ut fra den alvorlighetsgraden det egentlig er, slik som med min sak, sier Sandstø.

Nøytralitet

Hun er også kritisk til at KrF vil håndtere varsler om kritikkverdige forhold på lavest hensiktsmessige organisasjonsnivå, selv om generalsekretær alltid skal være informert.

Den tidligere KrFU-eren mener det gir utrygghet for varsler, samt gjør det vanskelig for ledere å være nøytrale i saken. Hun etterlyser også konkret tilbud om psykologhjelp og juridisk bistand til varslere.

KrFU-utvalg

KrFU jobber også med sine etiske retningslinjer fra 2011. Et utkast skal legges fram for landsstyret senest i juni.

Powered by Labrador CMS