Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIXNB! Modellklarert.
Etterlyser rause og tydelige voksne
Misjonssekretær Aud Karin Kjølvik ønsker at flere voksne kristne hadde dristet seg til å være ærlige med eget liv og nærmet seg ungdommers utfordringer med å leve som kristne.
Begrepet kristen livsstil har ikke et like selvsagt innhold nå som da Kjølvik (44) var ungdom, det erkjenner hun uten å blunke.
– I dag er det mange flere stemmer, og det popper opp stadig nye menigheter. Mitt inntrykk er at kristne ungdommer må ta helt andre typer veivalg enn jeg sto overfor, sier hun.
I rundt 25 år har hun jobbet i kristne ungdomsmiljøer. I dag har kombinerer hun misjonssekretærstillingen i Indremisjonsforbundet med å være lærer ved Bildøy Bibelskole utenfor Bergen.
Fremmed hverdag
Mens diskusjonen i hennes egen ungdomstid gikk mye rundt alkohol, røyking, dans og andre såkalte adiafora, altså spørsmål Bibelen ikke uttaler seg spesifikt eller endegyldig om, mener Kjølvik at kristne ungdommer i dag utfordres mye mer på grunnleggende bibelske spørsmål.
– Det gjør at de har et annet behov for nærværende voksne som kan vise raushet, tålmodighet og være sammen med dem i en utfordrende fase.
Kjølvik tror mange voksne knapt aner utfordringene unge kristne opplever.
– Selv jeg som har så lang fartstid i kristne ungdomsmiljøer, må innse at jeg vet veldig lite om hvordan ungdommenes hverdag er, sier hun.
Troverdighet
Kjølvik nevner kjøpepress, selvopptattheten i samtidskulturen og samliv som eksempler på ting som utfordrer kristne ungdommer på en helt andre måter enn før.
– Men det er jo områder der vi som voksne også står på valg. Ofte synes jeg ungdommer er mer bevisste på egne utfordringer. Vi voksne er kommet inn i spor som ser ut til å bli stadig dypere.
Derfor mener hun voksne som vil vinne tillit hos ungdommer, må våge å være ærlige på være sanne om egne liv. Ellers går troverdigheten tapt.
– Vi kan lett framstå som om vi har kommet oss gjennom strabasene og ikke ser egne kampområder, sier hun.
Smertelig
– Det står om Jesus at han var full av nåde og sannhet. Vi må innse at det ikke finnes enkle svar, men gå inn i situasjonen til det enkelte menneske. Da må nåden være 100 prosent og sannheten 100 prosent, vi kan ikke avveie dem sånn passelig mot hverandre, sier hun.
– Til alle tider har det vært vanskelig å dra grenser på områder som går på tvers av det vi ønsker og har lyst til, men på ulike områder. Det kan også være tungt å være budbringeren som skal formidle en ubehagelig sannhet til et menneske du kjenner kjærlighet til når du kunne tenke deg å si at alt er ok, og vet at du skaper en betydelig konfliktsituasjon ved ikke å gjøre det. Denne smerten må vi være ærlige om.
Kjølvik mener til tross for dette at det er verdt kampen.
– Det gir en sterk livsglede og livskraft å leve sant med eget liv overfor både Gud og mennesker. Og i så måte er jeg vel så optimistisk med tanke på kristne ungdommer som kristne voksne.