Over 700.000 rohingyaer har flyktet til Myanmars naboland Bangladesh siden august i fjor. Foto: AP / NTB scanpix

EU forbereder nye sanksjoner mot Myanmar

EU har besluttet å forlenge våpenembargoen mot Myanmar og vil lage et juridisk rammeverk som gjør det mulig å innføre sanksjoner mot myanmarske enkeltindivider.

Publisert Sist oppdatert

Sanksjonene vil være et svar på omfattende menneskerettsbrudd som landets hær anklages for.

EU var en støttespiller for Myanmar under overgangen fra militærdiktatur til demokrati. Men unionen har den siste tiden blitt stadig mer kritisk til utviklingen som følge av militæroperasjonen mot den muslimske rohingya-minoriteten i delstaten Rakhine.

EU-landene fordømte torsdag i en felles uttalelse det som blir omtalt som omfattende, alvorlige og systematiske menneskerettsbrudd, deriblant voldtekter og drap, begått av Myanmars militære og sikkerhetsstyrker.

Ingen felles øvelser

Samtidig er våpenembargoen forlenget med ett år, og det er også innført forbud mot eksport av militært kommunikasjonsutstyr og andre varer som kan brukes av militæret til intern undertrykking.

EU-landene får fra nå av heller ikke delta på militærøvelser eller andre former for militært samarbeid med Myanmar.

Torsdag ble det også kjent at FNs generalsekretær António Guterres har utnevnt sveitsiske Christine Schraner Burgener til ny spesialutsending til Myanmar. Nyheten er ennå ikke bekreftet, men en uttalelse er ventet om kort tid, opplyser en FN-talsmann.

Publisert av Dagen 10. januar 2018

FN besøker Rakhine

Christine Schraner Burgener har de siste årene vært Sveits' ambassadør til Tyskland. Mellom 2009 og 2015 var hun ambassadør i Myanmars naboland Thailand.

FNs sikkerhetsråd besøker denne helgen delstaten Rakhine i Myanmar, der landets regjeringsstyrker anklages for etnisk rensing av rohingya-minoriteten.

Rådets medlemmer skal også besøke Bangladesh, dit rundt 700.000 rohingyaer har flyktet siden august i fjor.

Myndighetene i Myanmar signerte i november en returavtale med Bangladesh, men både FN og hjelpeorganisasjoner advarer flyktningene mot å vende hjem til Rakhine der hundrevis av landsbyer er svidd av.

Powered by Labrador CMS