EU krever at Kina stanser organhøsting
Europaparlamentet krever at Kina umiddelbart stanser organhøsting fra samvittighetsfanger. - Praksisen er en skam for menneskeheten, sier talsmann for Falun Gong i Norge.
Årlig gjennomføres rundt 10.000 tilfeller av organtransplantasjoner i Kina.
Landet har lenge blitt kritisert for å ta organer fra levende og henrettede fanger uten samtykke.
12. desember vedtok et bekymret Europaparlament en resolusjon mot «systematisk organhøsting» i Kina.
EU krever at Kina umiddelbart stanser praksisen med å høste organer fra samvittighetsfanger og religiøse og etniske minoritetsgrupper.
- Sett fangene fri
- Dette sender et høylytt budskap til det kinesiske kommunistregimet om at slik kriminalitet mot menneskeheten er uakseptabel hos medlemmer av siviliserte samfunn, sier Erping Zhang. Han er talsmann for Falun Dafa Infomation Center, som viderebringer informasjon om situasjonen for Falung Gong og menneskerettigheter i Kina.
Videre mener Europaparlamentet at det ikke er akseptabelt at utfasingen av organhøstingen ikke skal begynne før i 2015.
- Dette krever at EU setter i gang en stor og gjennomsiktig undersøkelse av Kinas praksis med organtransplantasjon og forfølgelsen av de som er involvert i slik uetisk praksis, uttaler parlamentet.
Europaparlamentet er EUs institusjon for å vedta lover, godkjenne budsjetter og nye medlemsland, og kontrollere Kommisjonen.
Parlamentet krever en umiddelbar frigjøring av alle samvittighetsfanger i Kina, inkludert medlemmer av Falun Gong-bevegelsen.
- Skam for menneskene
Dagen skrev om organhøstingen i november, da den canadiske menneskerettsaktivisten David Kilgour gjestet Civitas frokostmøte om menneskerettigheter i Kina.
- Jeg støtter resolusjonen. Historien viser at det hjelper å navngi og skamlegge partistaten i Beijing for dets ugjerninger mot menneskeheten, noe organhøsting uten tvil er. De bryr seg om hva verden tenker om dem, selv om de vil ha verden til å tro noe annet, sier Kilgour til Dagen.
Det gjør også Peder Giertsen, talsmann for Falun Gong-bevegelsen i Norge.
- Det har vært høringer i parlamenter i mange land, og EU-parlamentet er først ute med resolusjon. Måtte denne besluttsomheten føre til at disse forbrytelsene snarlig opphører. Vi håper at et slikt internasjonalt press vil påvirke kinesiske myndigheter, og vi håper at også Norge vil posisjonere seg i denne saken. Praksisen er en skam for menneskeheten, sier Giertsen til Dagen.
Livsfarlig praksis
Amnesty Internasjonal Norge mener at EU-resolusjonen er en viktig markering av Europaparlamentet.
- Kina er i dag svært opptatt av å bli ansett som en sentral internasjonal aktør og pålitelig partner, og jeg har ingen tvil om at landets styresmakter tar den slags kritikk innover seg selv om de aldri vil innrømme det, sier politisk rådgiver Gerald Kador Folkvord til Dagen.
Amnesty har ikke grunnlag for å anslå hvor stort problemet er med organhøsting.
- Bruk av organer fra henrettede har lenge vært et diskusjonstema også i Kina selv. Her har myndighetene, etter mye internasjonal kritikk, tatt i hvert fall noen offisielle grep og varslet at praksisen skal avvikles på lengre sikt, sier Folkvord.
- Men gitt det ekstreme hemmelighold rundt alt som har med dødsstraff i Kina å gjøre har vi ikke mye mer enn deres ord for det. Det gjelder i enda større grad bruken av organer fra andre kilder, inkludert rapportene om organhøsting fra Falun Gong-utøvere. Bruk av organer fra andre enn frivillige donorer er illegalt under kinesisk lov og kinesiske myndigheter nekter blankt at dette skjer i det hele tatt, sier rådgiveren i Amnesty.
DAGEN