EU krever svar fra Saudi-Arabia
EU vil ha svar på hvorfor Saudi-Arabia kaster stadig flere kvinneaktivister i fengsel, til tross for løfter om reformer.
En rekke kvinneaktivister og andre menneskerettsforkjempere er de siste ukene fengslet i Saudi-Arabia, noe landet har høstet kritikk for.
Canadas utenriksminister Chrystia Freeland målbar i forrige uke kritikken og krevde løslatelse av Samar Badawi, søsteren til den fengslede bloggeren Raif Badawi.
Raif Badawi ble i 2015 tildelt EUs menneskerettspris og kona hans er bosatt i Canada.
Freelands utspill ble ikke godt mottatt i Riyadh, som anklaget Canada for å blande seg inn i landets indre anliggender. Saudi-Arabia brøt deretter de diplomatiske forbindelse med Canada og ga landets ambassadør 24 timer til å pakke.
Ba om bistand
Canada ba torsdag allierte om bistand til å løse den diplomatiske striden, og i helgen kom EUs utenrikssjef Federica Mogherini på banen.
– EU har engasjert seg konstruktivt og bedt saudiarabiske myndigheter om å klargjøre omstendighetene rundt arrestasjonene av kvinnelige menneskerettsforkjempere, særlig med tanke på hva de anklages for, sa hun til Reuters.
– Vi har understreket hvilken rolle menneskerettsforsvarere og sivilsamfunnet bør ha i reformprosessen som er innledet i kongedømmet, samt viktigheten av å respektere rettssikkerheten til alle de som er arrestert, sa hun.
Inn på teppet
Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) har ved flere anledninger i sommer kritisert menneskerettighetssituasjonen i Saudi-Arabia, blant annet fengslingen av kvinneaktivister.
– Jeg er kjent med den saudiarabiske reaksjonen på den canadiske uttalelsen om arrestasjonene av menneskerettighetsforkjempere i Saudi-Arabia. Vi vil sammen med nærstående land snart motta mer informasjon fra våre canadiske kolleger i Riyadh om denne saken, sa hun til NTB i forrige uke.
Torsdag ble Saudi-Arabias ambassadør i Norge, Khalid Nafisee, kalt inn på teppet i Utenriksdepartementet, der det ble uttrykt «bekymring for utviklingen og spesielt sakene knyttet til de kvinnelige MR-forkjemperne», opplyste Søreide etter møtet.
Søreide tviler på reformviljen
Søreide har tidligere uttrykt tvil om hvor dypt reformviljen til Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman stikker. Han er det autoritære kongedømmets «de facto» leder og har varslet nye tider, ikke minst for landets kvinner.
– Det er samtidig flere utviklingstrekk som er svært negative, og det gjelder særlig den generelle menneskerettighetssituasjonen, som ser ut til å strammes til, parallelt med enkelte symboltunge lettelser i restriksjoner, sa Søreide i juni.