«Europa må legge av seg pessimismen, finne en ny giv»
– Europa har et ansvar i verden som kontinentet ikke klarer å leve opp til med samme energien som tidligere, sa paven i et budskap han gjentok til både Europarådets og EU-parlamentets folkevalgte tirsdag.
På sitt første besøk i EU-parlamentet brukte den katolske kirkens overhode tirsdag mye tid på å advare Europa mot å gjøre mennesker til tannhjul i maskineriet.
Omtanke for menneskenes ve og vel og ikke bare for økonomien, var et av budskapene hans til et Europa som fortsatt baler med økonomisk krise. Blant dem han nevnte spesielt, var de mange tusen migrantene som risikerer livet for å komme seg over Middelhavet til Europa.
– Båtene som daglig ankommer Europas strender, er fylt med menn og kvinner som trenger aksept og hjelp, sa paven og ba europeiske ledere sammen ta tak i årsakene til flyktningstrømmene.
Pave Fransk snakket videre om et Europa han mener trenger ny giv og ny energi.
– Europa gir inntrykk av å være eldet og sliten, ikke lenger i lederposisjon i en verden som i stadig større grad ser tilbake uten interesse, med mistillit og noen gang til og med mistanke, sa paven.
– De store ideene som en gang inspirerte Europa, ser ut til å ha mistet sin tiltrekningskraft og blitt erstattet av byråkratiske formaliteter i Europas institusjoner.
Jagland møtte paven
I Strasbourg besøkte Pave Frans også Europarådet. Det er ifølge Radio Vatikanet første gang på 26 år en pave er der.
Paven møtte blant andre generalsekretær Thorbjørn Jagland.
I 1988, før Berlinmurens fall, besøkte den polske paven Johannes Paul II Europarådet. Da så Europa ganske annerledes ut.
Felles verdier
Generalsekretær Jagland sier i et intervju med Radio Vatikanet at det er svært viktig at pave Frans understreker at Europa må være verdibasert.
LES OG HØR: Jaglands intervju med Radio Vatikanet
– Det er mange problemer som møter europeiske land nå, men hvis vi ikke prøver å løse dem på grunnlag av våre fellesverdier, nemlig menneskerettigheter og rettssikkerhet, vil vi ikke klare det, sier Jagland.
Han understreker i forkant av møtet med paven at det er utfordringer med sosial uro over hele kontinentet og at ekstremismen vokser som et resultat av dette.
– Det er også et større mangfold av religioner og kulturer i Europa på grunn av immigrasjon, påpeker Jagland som mener det er essensielt å minne om grunnverdiene kontinentet er bygget på.
Han viser til at pave Frans alltid har hatt et budskap som handler om individets rettigheter, at han særlig har talt de fattiges sak og har ønsket å gi dem en stemme.
– I den krisen vi har i dag, er dette ekstremt viktig, fordi det særlig er så mange unge som havner på utsiden, uten arbeid eller noen fremtid. Forstår vi dette, forstår vi også hvordan vi kan finne en vei ut av den økonomiske krisen som har medført at så mange ikke jobber og ikke betaler skatt, sier Jagland til Radio Vatikanet.
Paven ber Europa finne energien
Pave Frans ber et «aldrende» Europa legge av seg pessimismen og finne ny giv for å leve opp til sin rolle i verden.
– Hvor er energien din? Hvor er idealismen som inspirerte historien din? var spørsmålet paven stilte Europa da han talte i Europarådet i Strasbourg tirsdag.
Der kimte kirkeklokkene over hele den franske byen da Den katolske kirkes overhode i løpet av en kort formiddag besøkte både Europarådet og EU-parlamentet.
– En kilde til inspirasjon, konkluderte Europarådets leder Thorbjørn Jagland om den åndelige lederen.
Slitent Europa
Europa har et ansvar i verden som kontinentet ikke klarer å leve opp til med samme energien som tidligere, et «Europa som er litt slitent og pessimistisk», sa paven i et budskap han gjentok til både Europarådets og EU-parlamentets folkevalgte.
– Europa gir inntrykk av å være eldet og slitent, ikke lenger i lederposisjon i en verden som i stadig større grad ser tilbake uten interesse, med mistillit og noen gang til og med mistanke, sa paven og ba om ny giv.
Fred krever å fjerne en kultur av konflikt som bygger på frykt for andre, på å marginalisere dem vi ser som annerledes, fremholdt paven i Strasbourg og mante til aksept og samarbeid.