Europas jøder opplever mer antisemittisme
– Mange jøder peker nettopp på internett, og særlig sosiale medier, som et sted der de har erfart antisemittisme, sier Vibeke Moe, stipendiat ved HL-senteret.
På oppdrag fra EU er det gjennomført en undersøkelse der over 16.000 jøder i EU-land svarer på deres opplevelse av antisemittisme i dagens Europa. Dette er andre gang en slik undersøkelse er gjennomført, den første kom for syv år siden.
Sammenliknet med 2012 viser undersøkelsen at en større andel av franske og tyske jøder ser på antisemittisme som et økende problem.
– Det har skjedd noe i det politiske klimaet. Både ytre venstre og ytre høyre har blitt tydeligere i nyhetsbildet, sier stipendiat Vibeke Moe til Dagen.
Antisemittismen normaliseres
Undersøkelsen ble gjennomført at European Union Agency for Fundamental Rights (FRA). Hovedfunnet i undersøkelsen er at antisemittisme fortsatt er et problem i EU og at antisemittismen normaliseres. Det er ikke lenger sjokkerende når man ser antisemittisk motiverte lovbrudd.
– Antisemittismen i Tyskland er som den var for 30 år siden. De siste 12 årene har ikke antisemittisme vært et tabu i Tyskland, så det skjer oftere, både verbalt og fysisk på tyske skoler og i sosiale medier, skriver en tysk kvinne i 60-årene som har svart på undersøkelsen.
Alvorlige hendelser skaper bekymring
Vibeke Moe har forsket på antisemittisme i Norge og Europa. Hun tror ikke nødvendigvis antisemitten øker.
– Generelt ser vi en tendens der man måler en nedgang i utbredelsen av antisemittiske holdninger, men at jødene selv erfarer at antisemittismen øker. Det kan forklares på mange måter, forteller Moe.
– Det har vært noen veldig alvorlige hendelser, som vold og drap, som får stor oppmerksomhet og kan skape bekymring. Når man erfarer økning i antisemittisme, kan det blant annet knyttes til radikalisering og økt tendens til vold i bestemte miljøer. En slik utvikling kan skje parallelt med at befolkningen generelt blir mindre antisemittisk.
Sosiale medier
– Det har også vært en økning i antisemittiske hatytringer og trakassering, med internett som en viktig og relativt ny arena.
Moe mener internett både fungerer som et middel til å spre antisemittiske budskap, men også som en møteplass for meningsfeller. Hun trekker frem at små grupper, som tidligere var fragmenterte, kan møtes på internett og mobilisere der.
– Mange jøder peker nettopp på internett, og særlig sosiale medier, som et sted der de har erfart antisemittisme.
Høyrepopulister ikke velkomne
I Frankrike og Tyskland blir høyrepopulistiske partier sett på som en del av problemet. I begge land blir slike partier ekskludert når man skal minnes Holocaust eller ta avstand fra antisemittisme.
14 franske partier arrangerte demonstrasjoner mot antisemittisme etter vandaliseringen av rundt 100 jødiske graver i Alsace nylig. Da ble ikke Marine Le Pens parti, Nasjonal Samling, invitert til å være med.
Ledelsen for den tyske konsentrasjonsleiren Buchenwald uttrykte i forkant av den internasjonale minnedagen for Holocaust at de ikke ønsket besøk fra medlemmer av det høyreorienterte Alternative für Deutschland.
Press fra både høyre- og venstresiden
Vibeke Moe påpeker at antisemittismen i Europa både finnes på ytre høyre og ytre venstre fløy. Hun mener begge sidene har blitt tydeligere i nyhetsbildet de siste årene.
– Det kan være antisemittisme knyttet til anti-israelske holdninger på den politiske venstresiden, forteller Moe.
Partiene på høyresiden er mer opptatt at å være kritiske til muslimske innvandrere enn den jødiske minoriteten i Europa.
– Det er en tendens at høyreekstreme i dag er mer uttalt innvandringsfiendtlige enn antisemittiske, men antisemittismen ligger ofte rett under overflaten. Den sees typisk i form av konspirasjonsforestillinger om jødisk makt, sier Moe.
Konspirasjonsteorier
27. oktober i fjor drepte Robert Gregory Bowers elleve personer og skadet syv utenfor en synagoge i Pittsburgh, USA. Angrepet er det dødeligste rettet mot jøder i USA.
– Drapsmannen i Pittsburgh mente jødene trakk i trådene og hjalp flyktninger inn i USA, sånn sett er denne hendelsen et eksempel på koblingen mellom fremmedfiendtlighet og antisemittisme gjennom konspirasjonsforestillinger.
Moe mener dette ikke bare begrenser seg til USA eller enkelte europeiske land, men også finnes her hjemme.
– Antisemittisme finnes i ulik ideologisk utgave over hele Europa. Man har for eksempel Den nordiske motstandsbevegelsen i Norden, en nazistisk gruppering som snakker om «jødisk makt», og man har nasjonalistiske og høyreekstreme grupper i Øst-Europa som er i vekst.