LIKESTILLING: Yngre menn kjenner seg truet av kvinner, mener forskere. – De kjenner seg som tapere og føler at ingen bryr seg om dem, sier teologen og kristenlederen Olof Edsinger.

Europeisk studie: Unge menn skeptiske til likestilling

– Bitre menn slår tilbake, mener svensk teolog og forfatter.

Publisert Sist oppdatert

Det har vært en utbredt oppfatning at likestilling står sterkest blant yngre mennesker, svakere blant eldre.

En ny europeisk studie peker i motsatt retning: Flere unge enn eldre menn mener likestillingen mellom kjønnene har gått for langt.

Forskerne har to hovedforklaringer:

• Unge menn opplever økt konkurranse fra kvinner som en trussel.

• De reagerer på moderne gender-ideologi, som oppløser tradisjonelle kjønnskategorier.

Forskere ved Universitetet i Göteborg bygger sin studie på intervjuer med over 30.000 personer i 27 EU-land. De konkluderer med at særlig unge menn oppfatter økt likestilling som en trussel.

Det skriver forskning.no.

Mennene taper

Olof Edsinger er svensk teolog og forfatter. Han er ikke overrasket over funnene i undersøkelsen.

– Det er en reaksjon på at mange unge menn kjenner seg som tapere i en utvikling hvor de opplever at kvinnene er løftet opp på deres bekostning. De taper i skolen, de tar mindre høyskoleutdannelse, de er mer voldsutsatte og opplever at ingen bryr seg om dem, seier Edsinger til Dagen.

– Har gått for langt

I undersøkelsen ble folk spurt om de på en skala fra 1 til 10 var enige eller uenige i utsagnet «Å fremme kvinners og jenters rettigheter har gått for langt, fordi dette truer menns og gutters muligheter.»

• Kvinner i EU-landene var jevnt over uenige i utsagnet.

• Særlig unge menn var mer enige.

• Jo eldre mennene var, jo mindre enige var de i utsagnet.

Forskerne gjør flere observasjoner:

• Spesielt unge menn som har lite tillit til institusjoner i sitt eget land og som tenker på disse som urettferdige, oppfatter en utvidelse av kvinners rettigheter som en trussel.

• Unge menn fra områder med mye arbeidsledighet sa seg ofte mer enige med utsagnet.

Konkurranse som forklaring

De svenske forskerne tror unge menns skepsis til likestilling kan bli særlig sterk i økonomiske nedgangstider.

De mener deres funn motsier en teori om såkalte kulturelle tilbakeslag, som bygger på en forestilling om at eldre generasjoner har mer konservative holdninger enn yngre fordi verdiene endrer seg.

– Snarere antyder funnene våre at en annen mekanisme kan være på spill: Opplevd konkurranse mellom menn og kvinner om fremtidig makt i samfunnet, skriver forskerne.

GENERALSEKRETÆR: Olof Edsinger i Svenska Evangeliska Alliansen.

Undertrykker og offer

Olof Edsinger tror ikke studien uten videre betyr at flere unge menn er imot likestilling og kvinners rettigheter.

– Jeg tolker det mer som en reaksjon mot det feministiske narrativet om mannen som undertrykker og kvinnen som offer og hvor menn nærmest skal be om unnskyldning for at de er menn, sier han.

Edsinger skrev nylig et debattinnlegg i Dagens Nyheter på bakgrunn av tall som viser at andelen mannlige, svenske feminister under 30 år er halvert bare siden 2014.

Bitre menn slår tilbake

Han er urolig for en polarisering hvor feminismen demoniserer mannen og hvor mannen slår tilbake i bitterhet over en opplevelse av at likestillingen kun har gagnet kvinnen.

– Feminisme, gender- og woke-bevegelsen er forankret i eliten. Dermed oppstår en ny kløft mellom overklasse og arbeiderklasse, mellom elite og grasrot. Jeg tror ikke at de fleste unge menn på landsbygda og i arbeiderklassen er macho-typer som vil undertrykke kvinner. Hovedforklaringen ligger ikke der. Dette handler om et større bilde av vinnere og tapere, sier Edsinger.

Han er til daglig generalsekretær i Svenska Evangeliska Alliansen og en aktiv deltaker i debatten om blant annet samliv og kjønn.

Olof Edsinger mener mange unge menn opplever at det bare er kvinnene som har hatt glede av likestillingen. I bitterhet reagerer de mot feminismen, tror han.

Når mannen blir problemet

Forskerne fra Göteborg framstiller gjennomgående denne trenden som en utfordring og som et problem.

Edsinger mener de begår en grunnleggende kategorifeil: Man speiler egne holdninger i datamaterialet.

– Jeg er dypt fortvilet over bitterheten hos en del menn og hvordan den slår over i negative holdninger til kvinner. Det kan absolutt ikke forsvares, sier han.

Denne utviklingen handler etter mitt syn om at mange unge menn opplever seg som tapere, at ingen bryr seg om dem.

Olof Edsinger

Edsinger tror utviklingen handler om at mange unge menn opplever seg som tapere, at ingen bryr seg om dem.

– Og så blir man negativ til likestilling, fordi det er ladet med en radikalfeministisk forestilling om at mannen er problemet, men også med feminismens tredje bølge og skeiv teori, som er langt fra hverdagen hos en ung mann på den svenske landsbygda.

Femismens «tredje bølge»» tar blant annet opp i seg kampen for kjønnsmangfold. De første to bølgene handlet om saker som stemmerett, likelønn og selvbestemt abort.

– Hva er ditt inntrykk av utviklingen i synet på likestilling blant unge menn i kristne sammenhenger?

– Å være positiv til likestilling er nærmest en selvsagt holdning blant de unge kristne som jeg er i befatning med, svarer Edsinger.

– Fordi kristne er en del av eliten og ikke tilhører taperne?

– Jeg tror det handler mer om at innflytelsen fra kristne verdier gjør spørsmålet mer udramatisk. Aggressivitet har ingen plass i et kristent verdisett, men det har den tradisjonelt hos arbeiderklassen. Når feminismen framstiller menn som fiender, så kjenner mange unge menn med denne bakgrunnen at de vil slå tilbake – med samme aggressivitet. En ung mann med en kristen verdiforankring vil ikke kjenne på den samme aggressiviteten, mener Edsinger.

Jeg tror ikke at de fleste unge menn på landsbygda og i arbeiderklassen er macho-typer som vil undertrykke kvinner.

Olof Edsinger

Han avslutter innlegget i Dagens Nyheter slik:

«I våre dagers feminisme er det hele tiden tale om maktordninger og om å hevde sin egen rett. Selv tror jeg snarere at det er når vi gir avkall på noen av våre krav – helt enkelt elsker hverandre uten vilkår – at våre relasjoner kan forvandles på dypet. En sak er i hvert fall sikker: Fortsatt polarisering vil gjøre mannen og kvinnene til tapere.»

– Det har oppstått en kløft og en bitterhet mellom kjønnene som er dypt urovekkende og som også gjør kjærlighetsrelasjoner vanskeligere, sier han.

Powered by Labrador CMS