Evangeliesenteret åpner kontaktsenter sammen med nordnorsk pinsemenighet
– Nå får vi en helt ny arena hvor vi kan spre Jesu kjærlighet i praksis, sier pastor i Pinsekirka Betel Lofoten.
I høst skal et nytt kontaktsenter for den kristne stiftelsen Evangeliesenteret åpnes i byen Leknes i Lofoten.
Nyheten ble sluppet under pinsefesten i Pinsekirka Betel Lofoten.
Fra før har Evangeliesenteret 19 kontaktsentre i Norge. I tillegg til Leknes, åpner et senter i Trondheim og Elverum til høsten.
Disse sentrene er lavterskeltilbud for rusmisbrukere og hjemløse.
– Visjonen vår er å være representert i alle fylker. Derfor er det viktig for oss å etablere et kontaktsenter her i Lofoten og Nordland, sier markeds- og innsamlingsleder ved Evangeliesenteret, Pål Andre Joys Wigart.
– Jesu kjærlighet i praksis
Kontaktsenteret skal være i lokalene til Pinsekirka Betel Lofoten i Leknes.
Det som begynte som løse diskusjoner i menigheten for tre år siden om å gjøre noe godt for lokalsamfunnet, ble så til konkrete samtaler med Evangeliesenteret om et kontaktsenter.
Pastor i Pinsekirka Betel Lofoten, Mattias Krogtoft Lindgren, er fornøyd med at menigheten ikke bare stoppet med tanken.
– Vi er opptatt av å gjøre ord til handling. Nå får vi en helt ny arena hvor vi kan spre Jesu kjærlighet i praksis. At vi gjør det sammen med en så sterk og trygg aktør som Evangeliesenteret føles som en velsignelse, sier Lindgren til Dagen.
Betel har en fortid med Evangeliesenteret fra langt tilbake i tid. At de nå har funnet sammen igjen, og deler nyheten samtidig som senteret feirer 40 år, synes pastoren er stas.
– Jeg er spent på å se hva Gud kommer til å gjøre her og hvilken betydning samarbeidet vil få for menigheten og lokalsamfunnet, sier han.
Driftes av medlem i menigheten
Når kontaktsenteret blir etablert i høst, er det et av medlemmene i pinsemenigheten som skal drifte senteret – som daglig leder og ansatt i Evangeliesenteret.
Lindgren håper det nye samarbeidet vil føre til at flere i menigheten henger seg på som frivillige ressurser.
– Vi ønsker å bygge menighet. Jeg tror denne type diakonalt arbeid vil bidra til at flere engasjerer seg. Hensikten er jo å dele evangeliet – samtidig som vi gjør noe positivt for vårt nærmiljø.
Han forteller at regionen opplever utfordringer med rusbruk. Derfor var det passende for Betel å trekke inn Evangeliesenteret som har 40 års erfaring med rusomsorg.
– Det er ikke alltid så lett å oppdage de som strever med rus
. Men med Evangeliesenterets bakgrunn, kan vi lettere nå de som trenger hjelp og dekke behovet som finnes her.
– Vil dere oppfordre andre menigheter til å komme i gang med et diakonalt arbeid?
– Absolutt. Men hør med de som jobber i miljøene. Finn ut hvor behovene er før dere ser hva dere kan bidra med. Så er det flott i vårt tilfelle å kunne koble oss på Evangeliesenteret. De har så mye ferdig utarbeidet som vi ikke trenger å tenke på. Vi kan bare få komme inn og bidra, sier Mattias Krogtoft Lindgren.
Diakoni på dagsorden
Evangeliesenteret hadde et senter i Nordland tilbake i 1997. Wigart er glad for at vanskeligstilte i regionen nå vil få et «hjem» å gå til.
Senteret blir det nordligste for Evangeliesenteret i Norge.
– Kontaktsentrene er som små hjem med mye omsorg, god atmosfære og lav terskel. Vi håper og tror at dette skal bli en positiv kraft for Lofoten og Nordland, sier han.
Wigart oppfordrer flere menigheter til å sette diakoni på dagsorden.
– Vi ønsker så gjerne å koble oss på flere menigheter. Med de som er tett på og har hjerte for sine lokalsamfunn. Det handler om å spre Jesu godhet i tjeneste og det klarer vi mye bedre når vi står sammen og tjener i fellesskap, sier Wigart.
Ønsker flere sentre i Nord-Norge velkommen
Ekteparet Erik og Marianne Frydenhaug er tidligere brukere og nåværende bestyrere på et av Evangeliesenterets kvinnesentre i Viken.
De er begeistret for at rusavhengige i Nord-Norge nå får et tilbud nærmere seg de kan gå til.
– Vi har ventelister mange steder i sør og flere av dem fra Nord-Norge. Derfor er det flott at det kommer et senter i Lofoten, sier Marianne.
Bestyrerne håper det nå kommer enda flere sentre også lenger nord.
– Jeg vet det finnes behov også i steder som Tromsø og Alta. Så jeg håper flere følger etter og gjør som Betel. Evangeliesenteret var helt livsavgjørende for oss, så det er så viktig at mennesker nord i landet får det samme tilbudet som oss, sier Erik Frydenhaug.