Evangeliesenteret har svimlende høy andel fornøyde brukere
Mens en del fagfolk er kritiske til Evangeliesenterets kristne profil, oppgir brukerne selv å være svært fornøyde med behandlingen.
Evangeliesenteret har i flere år scoret høyt på brukerundersøkelser, men aldri oppnådd så gode tall som denne gangen. 98 prosent svarer at de er fornøyd med oppholdet på senteret, og det er opp fire prosent fra tilsvarende kartlegging i 2017 (se faktaboks nederst i saken for flere svar). Det er bladet «Ennå er det håp» som forteller dette i kommende utgave.
– Disse tallene er helt fantastisk. Evangeliesenteret har alltid kommet godt ut på slike undersøkelser, men aldri har resultatene vært bedre enn dette, sier Cathrine Havåg som er sosionom/inntaksleder ved Evangeliesenteret.
Kristent livssyn
Hun er en del av arbeidsgruppen som har bearbeidet og kvalitetssikret brukeundersøkelsen. Kartleggingen ble gjennomført mai måned ved Varna og Østerbo evangeliesenter, samt nedtrappingssenteret Brubakken i Drangedal. 102 personer har avgitt svar, og kartleggingen viser at brukerne gjennomgående er godt fornøyd med oppholdet på stiftelsens sentre. Totalscoren på undersøkelsen betyr at det ikke er krav om å iverksette tiltak.
Havåg sier at de gode resultatene betyr veldig mye for det daglige arbeidet, men hun legger til at det også er svært gledelig at hele 98 prosent av brukerne er fornøyd med at Evangeliesenteret drives ut fra et kristent ståsted. Hun mener det sier noe om behovet for senterets egenart og profil i rusomsorgen.
Helhetlig tilbud
– Jeg tror noe av forklaringen på de gode resultatene handler om at vi gir brukerne et helhetlig tilbud. Her får de hjelp med både fysiske, psykiske, sosiale og åndelige behov. Det er fast døgnprogram, individuelle handlingsplaner med oppfølging av bolig, arbeid, utdanning, helse, fritid og trening.
– Vi har helse- og sosialfaglige ansatte. I tillegg har halvparten av staben erfaring fra selv å ha kommet ut av rusmisbruk, noe som er en stor ressurs i arbeidet. Det er et langsiktig tilbud hvor den enkelte kan få tilbringe tid på Evangeliesenteret så lenge det er nødvendig. Sist, men ikke minst blir faktisk mange mennesker helt rusfrie etter behandlingen hos oss, sier fortsetter Havåg.
Manglende anerkjennelse
Kristelig Folkeparti (KrF) har i mange år vært Evangeliesenterets viktigste støttespiller i det politiske miljøet på Stortinget. Stortingspolitiker Olaug Bollestad, medlem i Helse og omsorgskomiteen og 1. nestleder i KrF, mener arbeidet ofte ikke høster den anerkjennelsen Evangeliesenteret fortjener. Organisasjonen mottar årlig overføringer til driften via statsbudsjettet, men det er i følge Bollestad ingen selvfølge.
– Det viser jo igjen hvordan man må kjempe hvert år med øremerkingen over statsbudsjettet, skriver Bollestad i en e-post til Dagen.
Hun mener det offentlige som styrer inntaket, enten via det kommunale systemet eller apparatet i helseregionene, ikke sender sine pasienter til Evangeliesenteret i stor nok grad, Bollestad tror ikke det offentlige klarer å se verdien av helheten i tilbudet fra Evangeliesenteret, og heller ikke at enkelte brukere trenger noe annet enn det man kan tilby i regi av det offentlige.
– Jeg tror mange fagfolk er redde eller skeptiske, kanskje også dessverre mest kritisk til den åndelige delen. Jeg mener motsatt, å ivareta det åndelige er å ivareta mennesker, understreker stortingspolitikeren.
God kombinasjon
Bollestad legger til at hun ikke er overrasket over de gode resultatene fra brukerundersøkelsen. Selv har hun besøkt Evangeliesenteret flere ganger, og der har hun også fått komme tett på brukere.
– Jeg synes tallene er fantastiske, og det viser at Evangeliesenteret møter mange mennesker med rusutfordringer på en måte som gjør at de kjenner seg møtt som hele mennesker.
FAKTA:
Kartleggingen viser at 82 prosent er svært fornøyd med oppholdet på Evangeliesenteret, mens 16 prosent er litt fornøyd.
Kun to prosent har krysset av for at de er litt misfornøyd.
Slår man sammen de to første gruppene, er totalt 98 prosent av brukerne fornøyd med tiden på et evangeliesenter.
I tillegg svarer 88 prosent at de er fornøyd med hjelpen de får for sitt rusproblem.
92 prosent er fornøyd med fremgangen i sitt nåværende rehabiliteringsopphold.
Svarprosenten er på 91 prosent